Ce diferenta este intre fizioterapie si kinetoterapie?

©

Autor:

Ce diferenta este intre fizioterapie si kinetoterapie?
Un lucru este clar. Ambele terapii se adreseaza acelor oameni care, fie au diverse dureri ale corpului de natura reumatologica, neurologica, ortopedica sau traumatologica, fie vor sa le previna sau sa incetineasca evolutia bolii.

Cei dintai, cand se adreseaza unui centru medical specializat, beneficiaza de tratament recuperatoriu, in timp ce oamenii care solicita terapie in sensul mentinerii starii de sanatate sau incetinirii procesului de deteriorare a organismului beneficiaza de tratament profilactic.

Daca FIZIOTERAPIA este realizată cu echipamente medicale care folosesc agenti fizici precum: electricitate, caldura, lumina, gheata, unde magnetice, unde mecanice in schimb, KINETOTERAPIA ⭐înseamna terapie prin miscare, ⭐consta intr-un ansamblu de tehnci si metode avand in centru exercitiul fizic si ⭐are ca scop refacerea unor functii diminuate ale organismului (mobilitate, forta musculara, echilibru, coordonare). Afla mai multe despre kinetoterapie aici.

Ambele terapii insa, au nevoie de cunoasterea profesionala aprofundata a medicului pentru ca doar el iti poate recomanda cel mai potrivit si eficace tratament si asta, dupa ce realizeaza o evaluare neuro-musculo-articulara completa si stabileste diagnosticul si obiectivele terapeutice.

In cazul pacientilor care au nevoie de imbunatatirea coordonarii, controlului si echilibrului corpului, evaluarea clinica primara (functionala) efectuata de medicul specialist si diagnoza nevoilor de interventie kinetoterapeutica (ce poate fi efectuata impreuna cu kinetoterapeutul) este recomandat sa fie insotite de evaluarea efectuata cu instrumente specifice de masurare si evaluare (posturometrie si analiză plantara).

Raspunsul la intrebarea De ce? Este acela ca Evaluarea posturală este o procedura care depisteaza precis eventualele:

Ce rol are fizioterapia? Te invit sa citesti AICI

Ce rol are kinetoterapia?


 • accelereaza procesul de vindecare;
 • amelioreaza/ inlatura durerile acute sau cronice;
 • imbunatateste coordonarea, controlul si echilibrul corpului;
 • corecteaza asimetriile aliniamentului corporal (postura);
 • creste mobilitatea articulara;
 • creste forta si rezistenta musculara;
 • creste capacitatea de efort dar si energia si vitalitatea.

Exista insa si terapii complementare kinetoterapiei, asa cum sunt Terapia Schroth/Terapia 3D care au la baza esenta acesteia si vizeaza:
 • stoparea sau prevenirea progresiei scoliozei
 • corectarea poziției scoliotice
 • permanentizarea corecției prin creșterea forței mușchilor antigravitationali
 • formarea simțului de atitudine corectă
 • creșterea rezistenței cardiopulmonare
 • stimularea sistemului nervos pentru realizarea unor mecanisme de control ale durerii, proprioceptiei, limfei.

Un alt exemplu este Bandajarea cu dynamic tape care asigura:
 • controlul miscarii corpului prin gestionarea incarcarii asupra tesuturilor.

Asadar, fie ca vrei sa iti mentii starea de sanatate, fie ca doresti sa o imbunatatesti sau sa inlaturi durerile sacaitoare sau chiar insuportabile ale corpului, adreseaza-te unei echipe medicale competente (calitate demonstrata prin certificarea competentelor si rezultatele obtinute) si complete (medic, kinetoterapeut, fizioterapeut, maseur) care aplica procedurile si tehnicile medicale cu ajutorul echipamentelor care folosesc tehnologii de ultima generatie, intr-o ambianta care sa demonstreze respect.

Ce ai de facut?

Solicita un examen clinic la numarul de mobil 0769089111 sau poti lasa datele de contact accesand linkul COMOClinic Slobozia.

Data actualizare: 06-10-2021 | creare: 06-10-2021 | Vizite: 942
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Sport, fitness:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Sport, fitness