Ce înseamnă: „a muri de bătrânețe”?

©

Autor:

Ce înseamnă: „a muri de bătrânețe”?

„A muri de bătrânețe” nu este o expresie medicală oficială. Deși medicii nu o vor folosi într-un cadru clinic, este o expresie simplă, care explică adesea moartea persoanelor în vârstă.

Atunci când această expresie este folosită de majoritatea dintre noi, face referire la faptul că cineva a decedat la vârstă înaintată, iar cauza a fost reprezentată de o boală, cum ar fi pneumonia sau un atac de cord pe care, probabil o persoană mai tânără și sănătoasă ar fi depășit-o.

La oameni, probabilitatea ca unul dintre aceste evenimente să se întâmple crește odată cu îmbătrânirea.

Bătrânețea nu este o cauză a morții

Bătrânețea nu este cu adevărat o cauză a morții în sine. „A muri de bătrânețe” înseamnă că cineva a murit în mod natural ca urmare a unei boali asociate cu îmbătrânirea. Același lucru este valabil, de obicei pentru expresia „moarte din cauze naturale”. (1)

Când se poate afirma că cineva a murit de bătrânețe sau de cauze naturale?

Astăzi, medicii sunt presați pentru a specifica o cauză a morții, astfel încât termenii „vârstă înaintată” și „cauze naturale” sunt rar utilizați.

Se așteaptă ca aceștia să includă atât cauza imediată, cât și cea de bază a morții. De exemplu, o persoană care a decedat din cauza unui atac de cord poate avea cauza imediată a decesului enumerată drept „stop cardiac” și cauza principală a morții ca „boală de inimă”.

În trecut, o persoană în vârstă care a murit într-o asemenea manieră reprezenta un caz medical clasificat drept „cauză naturală” sau „vârstă înaintată”.

În cazurile în care cauza principală nu este clară, uneori se va enumera un termen generic precum „insuficiență de organe multiple” sau „debilitatea”, dar „cauzele naturale” sau „vârsta înaintată” sunt cele mai des folosite pentru a decrie cauză oficială de deces.

Când majoritatea dintre noi spunem că cineva a murit de bătrânețe, în realitate înseamnă că cineva a murit ca urmare a unei boli (cum ar fi pneumonia) sau a unui eveniment (ca un atac de cord) pe care o persoană sănătoasă și mai puternică ar fi putut să le depășească. (2)

O altă expresie asemănătoare, moartea din „cauze naturale”, înseamnă că persoana a murit fie din cauza unui proces intern, fie de uzură normală a corpului. Dar acest lucru este folosit doar în anumite circumstanțe, atunci când un medic are motive să bănuiască că o moarte este cauzată de alți factori - de exemplu, un accident, o sinucidere sau o omucidere. În aceste cazuri, cazul este predat unui examinator medical sau unui medic (în funcție de jurisdicție) pentru a face această determinare.

Când o persoană este bătrână?

În 2010, 524 milioane de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult ocupau 8% din procentul populației. În 2050 se așteaptă ca acest număr să fie triplu, în jur de 1,5 miliarde, reprezentând 16% din populația lumii. (3)

O trecere în revistă a sondajelor realizate în SUA şi Marea Britanie arată că majoritatea adulţilor peste 50 de ani, se simt în medie cu cel puţin 10 ani mai tineri decât vârsta din buletin.

În medie, repondenţii din sondaje spun că bătrâneţea începe la 68 de ani. Dar doar câteva persoane peste 65 ani sunt de acord cu acest lucru, spunând că bătrâneţea începe la 75 de ani. Repondenţii sub 30 de ani au spus că vârsta de 60 ani marchează începutul bătrâneţii.

Topul celor mai frecvente cauze (afecțiuni) de deces la bătrâni/persoane în vârstă

Bolile de inimă și cancerul sunt principalele cauze ale decesului în rândul persoanelor în vârstă de 65 de ani sau mai în vârstă, din ultimele două decenii, reprezentând aproape un milion de decese (995.187). (4)

Peste o treime (35%) din toate decesele se datorează bolilor de inimă, inclusiv atacuri de cord și boli cardiace ischemice cronice. Cancerul reprezintă aproximativ o cincime (22%) din toate decesele.

Alte boli cronice importante la persoanele de 65 de ani sau mai în vârstă includ accidentul vascular cerebral, bolile pulmonare obstructive cronice, diabet, pneumonia și gripa.

Boala Alzheimer și câteva boli renale importante (inclusiv nefrită, sindromul nefrotic și nefroza) au dobândit importanță ca cauze de deces în rândul vârstnicilor în ultimele 2 decenii.

Îmbătrânirea nu este întotdeauna un proces care duce la moarte. Potrivit unor cercetători de la Universitatea din California, Irvine, într-un studiu publicat în revista Nature, aceștia au comparat procesul prin care 46 de specii diferite trăiesc și mor. (5)

Unele organisme nu îmbătrânesc - ratele lor de mortalitate rămân constante din perioada în care s-au născut până în momentul decesului.

Alte creaturi intră într-o perioadă de îmbătrânire - când sunt cele mai susceptibile de a muri - și apoi își continuă viața.

Cercetarea sugerează că dacă am putea să ne dăm seama cum și de ce oamenii încep să îmbătrânească, am putea să schimbăm modul în care ne raportăm la existența noastră.


Data actualizare: 03-08-2019 | creare: 30-10-2018 | Vizite: 6993
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce se întâmplă în creierul uman în timpul morții? Un studiu recent poate ajuta la înțelegerea activității creierului la sfârșitul vieții
  • Cum afectează numărul de copii sănătatea părinților la vârsta a treia?
  • Moartea naturală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum