Durata de viață a părinților poate decide cât de bine vei îmbătrâni

©

Autor:

Durata de viață a părinților poate decide cât de bine vei îmbătrâni
Un nou studiu sugerează că starea de sănătate la bătrânețe depinde de cât de mult au trăit părinții - persoanele cu părinți longevivi au mai multe șanse să fie feriți de anumite probleme de inimă și de cancer la 60-70 de ani.

Rezultatele studiului condus de Dr. Janice Atkins de la University of Exeter Medical School din Marea Britanie au fost publicate în revista Journal of the American College of Cardiology.

Factorii de risc pentru o sănătate șubredă la bătrânețe, legați de stilul de viață - sunt cunoscuți - dieta deficitară, sedentarismul, fumatul, însă acest studiu se axează pe modul în care factorii ereditari pot influența viața la bătrânețe. La începutul anului, autorii studiului au publicat în revista Aging rezultatele unei cercetări potrivit căreia copiii persoanelor care trăiesc mai mult au mai multe șanse să posede gene care îi protejează de afecțiuni precum hipertensiunea, obezitatea și diabetul tip 1. Noul studiu pornește de la aceste descoperiri și stabilește o legătură între durata de viață a părinților și incidența afecțiunilor la urmași.

Echipa a analizat datele a 186.000 de adulți cu vârste între 55 și 73 de ani, urmăriți pe o durată de 8 ani. Aceste persoane au declarat durata de viață a părinților, precum și incidența anumitor boli - cum ar fi afecțiunile cardiace și cancerul, fiind luată în considerare și mortalitatea cauzată de aceste boli.

Comparativ cu adulții ai căror părinți au trăit mai puțin, acele persoane ale căror părinți au trăit mai mult au avut mai puține șanse să dezvolte un număr de afecțiuni cardiovasculare, inclusiv boli de inimă, insuficiență cardiacă, hipertensiune, colesterol ridicat și fibrilații atriale.

Mai specific, pentru fiecare 10 ani trăiți peste vârsta de 70 de ani a părintelui riscul de deces cauzat de boală cardiovasculară la copil este redus cu 20%.

În plus, coopiii părinților care au trăit mai mult sunt mai puțin predispuși la apariția cancerului - fiecare părinte longeviv a fost asociat cu o reducere a riscului de cancer la copil cu 7%.

Aceste rezultate rămân relevante chiar și după luarea în considerare a factorilor ca fumatul, consumul ridicat de alcool, sedentarismul și obezitatea.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 16-02-2019 | creare: 16-08-2016 | Vizite: 1510
Bibliografie
Will you age well? It might depend on your parents' lifespan, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/312328.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum afectează numărul de copii sănătatea părinților la vârsta a treia?
  • Percepția vârstei înaintate se modifică odată cu evoluția societății
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum