Ce poți face într-un minut pentru sănătatea ta (zilnic)

©

Autor:

Ce poți face într-un minut pentru sănătatea ta (zilnic)

Dacă aţi auzi că este nevoie de un minut pentru a vă întreţine sănătatea? Nu, nu este o iluzie, și da, trebuie să investiţi din timpul dumneavostră doar 60 de secunde. Când vine vorba de propriul program, timpul este esențial, însă lucrurile mici vă ajută să vă menţineţi pe drumul cel bun. [1]
Oamenii sunt din ce în ce mai ancoraţi în activităţile zilnice, făcându-şi mereu planuri, alergând într-o lume a competiţiei în care timpul parcă ar trece necondiţionat.

Este înfricoșător să ne gândim că trupurile noastre sunt bolnave din cauza inactivității sau a propriei neglijenţe. Iată câteva lucruri simple care vă vor îmbunătăţi sănătatea şi vă vor face să vă simţiţi mai bine:

1. Faceţi mişcare
Unul dintre motivele pentru care incidenţa cazurilor de obezitate, diabet sau boli cardiace creşte semnificativ de la un an la celălalt este comoditatea care domină stilul de viaţă al omului modern. Multe dintre profesiile prezentului implică o activitate sedentară, iar oamenii nu mai preferă de multă vreme scările obişnuite în defavoarea celor rulante sau a liftului.

Această tendinţă periculoasă de a trăi sedentar poate avea consecinţe devastatoare asupra sănătăţii, fapt evidenţiat de multe studii de specialitate. O cercetare recentă a descoperit că persoanele care stau pe scaun multe ore pe zi la serviciu sunt mai predispuse tulburărilor mintale. Rezultatele unui alt studiu arată că femeile care stau în şezut 10 ore pe zi prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cele care stau pe scaun 5 ore pe zi sau mai puţin.

Încercaţi să staţi în picioare un singur minut atunci când urmează să vă aşezaţi, ca un exerciţiu care să vă reamintească de faptul că şezutul îndelungat vă poate dăuna sănătăţii.

2. Poziţia plank (scândurica)
Nu aveţi nevoie de echipament special şi o puteţi face chiar la dumneavostră acasă: din poziţia de flotare, coborâţi greutatea corpului pe antebraţe şi îndoiţi-vă coatele. Trebuie să menţineţi corpul în linie dreaptă, fără să coborâţi bazinul, iar privirea trebuie să fie îndreptată spre podea. Beneficiile acestui exerciţiu constau în îmbunătăţirea posturii, tonifierea grupelor principale de muşchi, îmbunătăţirea echilibrului, creşterea flexibilitaţii, precum şi multe altele.

3. Hidrataţi-vă
Beţi un pahar de apă de 8 ori pe tot parcursul zilei.

4. Adăugați lămâie în apă: aport crescut de calciu, potasiu, vitamina A, C, fier şi fibre care ajută la absorbţia nutrienţilor, controlează nivelul de colesterol, previn constipaţia, conferă saţietate pe termen lung, ajutând la slăbit.

5. Savuraţi un aliment sănătos în locul unui desert
De obicei, probabil obişnuiţi să cedati tentaţiei de a consuma un desert nesănătos în a doua parte a zilei, când rezervele de energie scad considerabil. Atunci când daţi curs acestei slăbiciuni, nu faceţi altceva decât să creşteţi dependenţa organismului faţă de zahăr, fenomen demonstrat în cadrul mai multor studii de specialitate. Înainte să cumpăraţi o prăjitură, gândiţi-vă că puteţi savura în schimb o banană, un măr sau o porţie de iaurt grecesc cu fructe de pădure. În cele 60 de secunde în care vă bucuraţi de gustul lor, oferiţi organismului nutrienţi de calitate, fibre care alungă foamea şi vitamine.

6. Mâncaţi salate
Încheiaţi ziua cu o salată mare de legume, bogată în vitamine, minerale, clorofilă (substanţă care oferă plantelor culoarea verde, benefică pentru sistemul sanguin), enzime (care îmbunătăţesc digestia şi tonusul general) şi mulţi alţi fitonutrienţi esenţiali pentru echilibrul sistemului nervos şi funcţiile de bază ale organismului.

7. Mâncaţi o bucată de ciocolată neagră
Ciocolata conține substanțe chimice numite polifenoli, care s-au dovedit a avea proprietăți de stimulare a fericirii. Doar asigurați-vă că alegeți ciocolată neagră (peste 70% cacao) pentru a obține beneficiile ciocolatei fără dezavantaje.

8. Spălaţi-vă pe dinţi pentru combaterea poftelor alimentare nocturne
Când vă confruntaţi cu o dorinţă aprinsă de a savura un aliment preferat chiar înainte de culcare, târziu în noapte, îndepărtaţi-vă de frigider şi zăboviţi un minut în baie, pentru a vă spăla pe dinţi.
Gustul mentolat al pastei de dinţi schimbă aroma oricarui preparat apetisant (astfel că tentaţia de a-l consuma dispare). În plus, odată ce vă spălaţi dantura, vă veţi gândi de două ori înainte să mai mancaţi o prăjitură sau câteva chipsuri din cartofi, întrucât ştiţi că va trebui să repetaţi operaţiunea imediat dupa aceea.

9. Folosiţi ața dentară
Cercetătorii au demonstrat faptul că igiena orală precară duce la inflamații ale gingiilor, dureri sau abcese, și lasă cale liberă infecțiilor precum HPV. Ața dentară este cea mai eficientă metodă de a înlătura mâncarea din locurile în care nu ajunge periuța de dinți, așa că obișnuiţi-vă să o folosiţi.

10. Spălaţi-vă pe mâini
Durează 20 de secunde să vă spălaţi bine pe mâini și 15 secunde să folosiţi un dezinfectant. Dacă aveţi mâinile curate, țineţi germenii departe și vă menţineţi sănătos.

11. Faceți o pauză de la tehnologie
Timp de măcar un minut, oferiți ochilor și minții o odihnă, făcând pauză totală de la computer și telefon mobil.

12. Petreceţi câteva clipe în natură
Doar un minut petrecut în aer liber, într-un parc sau o gradină, vă ajută să vă îmbunătăţiţi starea de sănătate. Copacii şi alte plante transformă dioxidul de carbon în oxigen, iar aerul oxigenat este lipsit de bacterii, virusuri şi alţi agenţi patogeni periculoşi. Inspiraţi adânc pentru un sistem respirator mai sănătos!

13. Îmbrăţişaţi o persoană dragă
O îmbrăţişare sinceră, de doar câteva secunde, poate face minuni pentru sănătatea fizică şi emoţională.

Cele mai multe probleme de sănătate, precum boli digestive, obezitate, insomnie, depresie, îmbătrânire prematură, diabet sau cancer, sunt cauzate de stres, potrivit specialiștilor. Oamenii au, însă, un mecanism de apărare împotriva acestui factor: contactul fizic. Acest gest de afecţiune stimulează producţia de oxitocină, un hormon care care îi transmite creierului că sunteţi în siguranță și dezactivează răspunsul agresiv la stres inducând o stare generală de bine în organism şi prevenind instalarea depresiei.

14. Vorbiţi cu un prieten
Fie că sunaţi un prieten sau vorbiţi faţă în faţă, vă va transmite o stare de bine, fiind demonstrat faptul că socializarea cu oamenii dragi previne apariţia depresiei şi a bolilor cauzate de stres.

15. Respiraţi profund timp de 60 de secunde
Inspiraţi şi expiraţi lent, cât mai profund, timp de 60 de secunde. Această tehnică de relaxare deja populară s-a dovedit a fi eficientă în cadrul unor studii de specialitate, în reducerea nivelului de cortizol în organism (hormonul stresului), a frecvenţei cardiace, precum şi reducerea tensiunii arteriale. Procesul conduce la mai puţină anxietate, un somn liniştit şi o predispoziţie mai scăzută la îngrăşare.

16. Meditaţi – încercaţi să evitaţi cât se poate de mult gândurile care se ivesc şi să vă concentraţi asupra respiraţiei şi a prezentului.

17. Redați melodiile preferate
Muzica este motivantă, creează plăcere şi induce o stare de bine. Astfel, atunci când ascultăm muzică plăcută, dopamina este eliberată într-o zonă din creier care răspunde la stimulii naturali de recompensare, precum mâncarea sau sexul.

18. Aranjaţi-vă camera
Uneori, tot ceea ce aveţi nevoie este o cameră curată (și un pat) pentru a preveni distragerile și a spori productivitatea pe parcursul zilei.

19. Efectuați o listă de obiective pe termen scurt
Încă de la începutul săptămânii, creaţi-vă o listă de obiective mici pentru a vă menține pe drumul cel bun și pentru a preveni distragerile.

20. Notaţi pe o foaie câteva afirmaţii pozitive
Cercetătorii au descoperit că exprimarea recunostinţei poate avea beneficii reale asupra sănătăţii şi a stării de fericire. Dedicaţi un singur minut pe zi notării pe hârtie a lucrurilor pozitive din viaţa dumneavoastră.

21. Fiţi recunoscători
Recunoştinţa vă determină să vă îndreptați atenția de la lucrurile negative la cele pline de optimism.

Este dovedit ştiinţific că aceasta îmbunătățeşte relațiile, stima de sine, sănătatea mintală și chiar somnul.

22. Faceţi ceva bun pentru ceilalţi
A face bine pentru alte persoane constituie o modalitate simplă de a vă mări fericirea. Nu e nevoie neapărat să dați bani pentru acte de caritate sau să vă alăturați unei cauze care vă interesează. Chiar și acordarea unui compliment sincer unui prieten sau ajutorarea unui vecin este suficientă pentru a vă face să vă simțiți mult mai pozitiv.

23. Întindeți-vă înainte de culcare timp de un minut – e o modalitate de a vă detensiona muşchii.

24. Citiţi cât de mult – de la beletristică, la fraze amuzante, psihologie, mindfulness sau orice vă pasionează.

Cititul aduce o multime de beneficii: pe lângă faptul că vă stimulează creierul şi este o metodă de relaxare optimă, lectura vă poate îmbunătăţi viaţa în mod semnificativ. Stimularea mentală, reducerea stresului, îmbunătăţirea memoriei, abilităţi mai puternice de gândire analitică, concentrare mai bună, sunt doar câteva din beneficiile pe care vi le poate aduce lectura.

25. Zâmbiţi
Sunt studii care arată ca orice zâmbet, chiar si cel fals, forţat, aduce beneficii asupra organismului pentru că eliberează endorfine, ceea ce ne face sa ne simţim mai fericiţi şi relaxaţi.
Totodată, zâmbetul stimulează producţia de anticorpi, ne protejează sistemul imunitar, reduce stresul şi ne oferă mai multă încredere în noi. [1, 2, 3]


Data actualizare: 27-05-2019 | creare: 27-05-2019 | Vizite: 763
Bibliografie
1. 25 Ways to a Healthier You in 60 Seconds, link: https://www.shape.com/lifestyle/mind-and-body/25-ways-healthier-you-60-seconds
2. These 1-Minute Activities Will Make You Healthier, link: https://www.cheatsheet.com/health-fitness/these-1-minute-activities-will-make-you-healthier.html/
3. 12 Little Things That Will Improve Your Health in Just One Minute, link: https://www.health.com/fitness/one-minute-better-health
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.