Top 13 sfaturi pentru femei (privind sănătatea)

©

Autor:

Top 13 sfaturi pentru femei (privind sănătatea)

A trăi un stil de viață sănătos nu înseamnă ore nenumărate de antrenament la sala de sport și o dietă care să includă doar salate. Este vorba despre realizarea unui echilibru, astfel încât să poți gestiona mai ușor alegerile sănătoase în viața de zi cu zi.

1. Mănâncă o dietă sănătoasă

O alimentație sănătoasă nu înseamnă că trebuie să renunți la paharul tău preferat de vin sau la o bucată de prăjitură de ciocolată, ci este important ca porțiile tale să fie echilibrate și moderate. Mai exact, acestea trebuie să includă un amestec de proteine slabe, grăsimi sănătoase, carbohidrați și fibre.

2. Activitatea fizică

Femeile au nevoie de o combinație de cardio și rezistență sau exerciții fizice cu greutăți, care să fie realizate de trei sau cinci ori pe săptămână pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei, a bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului. (1)

Antrenamentul fizic promovează, de asemenea, o bună imagine de sine, care este cu adevărat importantă pentru sănătatea mintală a unei femei.

3. Consultă medicul în fiecare an

Asigură-te că obții un test Papanicolau pentru a verifica cancerul de col uterin la fiecare 3 ani dacă ai 21 ani sau mai mult. Dacă ai 30-65 ani, poți obține un test Papanicolau și un test HPV la fiecare 5 ani.

Mai mult decât atât, este posibil să oprești testarea dacă medicul spune că ai un risc scăzut. Dacă ești activă sexual și ai un risc mai mare pentru infecții cu transmitere sexuală, obține teste pentru chlamydia, gonoreea și sifilisul anual.

Realizează un test HIV cel puțin o dată pe an. Nu ignora verificarea anuală. Medicul trebuie să evalueze anual multe alte aspecte, cum ar fi infecția potențială, nevoia de contracepție și alte probleme care țin de sănătatea sexuală. (2)

4. Dormi mai mult

Dacă ai nevoie de mai mult timp pentru a te ridica dimineața din pat, dacă ești mai mereu obosit sau dacă întâmpini probleme în a te concentra, este posibil să nu te odihnești suficient. Studiile recente sugerează că acest lucru poate crește riscul de boli cardiace și probleme psihologice.

5. Protejează pielea de soare

Expunerea excesivă la radiațiile nocive ale soarelui poate provoca cancer de piele, care poate fi mortal. Pentru a te proteja împotriva cancerului de piele, utilizează un agent de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 15 dacă trebuie să fii în aer liber mai mult de câteva minute. Chiar dacă folosești protecția solară cu fidelitate, trebuie să verifici în mod regulat semnele de cancer de piele. Semnele de avertizare includ orice modificare a dimensiunilor, formei, culorii semnelor de naștere, a pistruilor sau apariția unor zone noi, care se extind, și sunt pigmentate sau roșii. Dacă observi orice modificări sau dacă observi că ai leziuni care nu se vindecă, consultă medicul. (3)

6. Ai grijă de sănătatea mentală și fizică

Discută cu furnizorul tău de sănătate despre stres, anxietate și depresie și despre efectele asupra sănătății ale abuzului de alcool și ale alcoolismului - care pot fi mai grave la femei. Urmează recomandările pentru îngrijirea medicală de rutină - inclusiv examinări regulate, îngrijire prenatală și îngrijire a vedereii, auzului sau dentară. (4)

7. Evită fumatul

Conform American Lung Association, mai multe femei sunt afectate de afecțiunile legate de fumat decât în trecut, iar fumatul este acum cea mai des întâlnită cauză de deces care poate fi prevenită în rândul femeilor (și al bărbaților). Renunțarea la fumat este cea mai bună modalitate de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a evita expunerea familiei la inhalarea fumului.

8. Ai grijă de sistemul reproducător

Sănătatea sexuală este o parte importantă a sănătății generale. Problemele legate de reproducere includ menstruația, contracepția, infertilitatea, sănătatea mamelor, sarcină și alăptare, menopauză etc. Discută cu medicul despre cum poți fi în siguranță, despre metodele prin care pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuală și procedurile de screening pentru a menține o stare bună de sănătate.

9. Ia măsuri pentru a menține oasele sănătoase

Osteoporoza este o boală progresivă caracterizată prin densitatea osoasă scăzută, fragilitatea osoasă și susceptibilitatea la fracturi de șold, coloanei vertebrale și încheieturi. Conform cercetărilor, 80% dintre persoanele cu osteoporoză sunt femei. Asigură-te că ai suficient calciu, vitamina D și faci suficiente exerciții fizice pentru a reduce riscul.

10. Asigură-te că ai suficient fier și acid folic

Fierul și acidul folic contribuie la promovarea unor niveluri bune de sănătate și energie și la scăderea riscului de defecte congenitale. Alimentele bogate în fier includ carne, pește, spanac, fasole, linte și cereale. Acidul folic se găsește în suplimente alimentare, fructe citrice, legme cu frunze verzi, fasole și mazăre.

11. Fă examene pentru cancerul de sân.

American Cancer Society nu mai recomandă autoexaminarea lunară pentru femei. Cu toate acestea, sugerează că este în continuare o opțiune pentru femeile cu vârsta de 20 de ani. Toate femeile în vârstă de 40 de ani sau mai în vârstă trebuie să obțină o mamografie anuală, deoarece mamografia este cel mai eficient mod de detectare a cancerului în primele etape, când mai poate fi tratat.

12. Distorsionarea porțiilor

Mărimea porțiilor alimentare și a băuturilor a crescut dramatic în ultimii 30 de ani. Modalități simple de reducere a porțiilor includ:

  • Consumă mesele principale de pe o farfurie mai mică - din punct de vedere vizual, farfuria arată plină, așa că vei fi mulțumit, dar din punct de vedere tehnic vei mânca mai puțin.
  • Gătește acasă, mai degrabă decât să mănânci în oraș. Astfel, vei avea mai mult control asupra porțiilor.
  • Mănâncă mici mese regulate (cel puțin o dată la patru ore), astfel încât să nu suferi niciodată de foame – deoarece în caz contrar, este foarte dificil să te oprești înainte de a mânca prea mult.


13. Nu consuma prea mult calciu

Cantitatea prea mare de calciu absorbită poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi și poate crește chiar și riscul de boli de inimă. Dacă ai sub 50 de ani, atunci limita este de 1.000 de miligrame pe zi, în timp ce femeile peste 50 de ani trebuie să primească 1.200 de miligrame pe zi. Este indicat ca aceste cantități să fie asigurate prin dietă - aproximativ trei porții de alimente bogate în calciu, cum ar fi laptele, somonul și migdalele. (5)


Data actualizare: 21-01-2019 | creare: 21-01-2019 | Vizite: 1802
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul celor mai frecvente afecțiuni la femeie și cum se manifestă ele
  • Riscul de deteriorare a sănătății fizice pe termen mediu poate fi stabilit prin analiza unor factori ușor de identificat
  • Consumul de fructe și legume colorate reduce riscul de boli la femei
  •