Ce se întâmplă dacă bei prea multă cafea?
Autor: Vasiliu Alina
Cafeina este un stimulant găsit în diverse alimente, băuturi și alte produse. Dacă te bazezi pe cafeină pentru a te trezi și pentru a te menține sănătos în timpul zilei, acesta înseamnă că faci parte din cei câteva milioane de oameni care care beau cafea pentru a atenua oboseala și a îmbunătăți concentrarea.
Care este consumul recomandat de cafea?
Excesul de cafea are riscuri. Potrivit Food Standards Australia New Zealand, un latte scurt sau un cappuccino ar putea avea până la 282 mg de cafeină într-o singură porție. (1)
Studiile arată că până la 400 de miligrame de cafeină pe zi pare a fi o cantitate sigură pentru majoritatea adulților sănătoși. Este aproximativ cantitatea de cafeină care se regăsește în patru cești de cafea preparată, în 10 doze de cola sau în două băuturi energizante. Reține că conținutul real de cafeină din băuturi variază foarte mult, în special în cazul băuturilor energizante.
Deși utilizarea cafelei poate fi sigură pentru adulți, nu este o idee bună pentru copii. Adolescenții ar trebui să limiteze consumul de cafeină. De asemenea, evită consumul de cafeină împreună cu alte substanțe, cum ar fi alcoolul.
Chiar și în rândul adulților, consumul de cafeină poate provoca reacții adverse neplăcute. Totodată, cafeina nu este o alegere bună pentru persoanele care iau anumite medicamente. Femeile care sunt însărcinate sau care încearcă să rămână însărcinate și cele care alăptează ar trebui să discute cu medicul despre limitarea consumului de cofeinei. (2)
Factori de risc ai consumului excesiv de cafea
O supradoză cu cafeină apare atunci când luați prea multă cafeină prin băuturi, alimente sau medicamente. Cu toate acestea, unii oameni pot ingera cu mult peste valoarea recomandată în fiecare zi fără probleme. Acest lucru nu este recomandat deoarece dozele mari de cafeină pot provoca probleme majore de sănătate, inclusiv bătăi neregulate ale inimii și convulsii. Consumul unor doze mari de cafeină în mod regulat poate duce, de asemenea, la dezechilibre hormonale.
Simptome
Simptomele unui consum excesiv de cafeină la adulți pot include:
- Probleme de respirație;
- Modificări ale vigilenței;
- Agitație, confuzie, halucinații:
- Convulsii;
- Diaree;
- Ameţeală;
- Febră;
- Creșterea senzației de sete;
- Nevoie crescută de urinare;
- Bătăi neregulate ale inimii;
- Zvâcniri ale mușchilor;
- Greață, vărsături;
- Bătăi rapide ale inimii;
- Calitate proastă a somnului.
Bebelușii pot, de asemenea, suferi de supradoze cu cafeină. Acest lucru se poate întâmpla când laptele matern conține cantități excesive de cafeină.
Simptomele la bebeluși pot include:
- Mușchii care sunt tensionați, apoi relaxați;
- Greață, vărsături;
- Respirație rapidă și profundă;
- Bătăi rapide de inimă;
- Șoc și tremur. (3)
Metode de prevenție
Primul pas pe care ar trebui să-l faci este să bei apă. Deși cafeaua nu este un diuretic, asigură-te că ești corect hidratat, lucru ce poate ajuta corpul să combată unele dintre simptomele (anxietate sporită, ritm cardiac crescut) asociate cu consumul exagerat de cafea.
Consumul a prea multe produse pe bază de cafeină este cunoscut pentru a diminua nivelurile de magneziu și potasiu ale organismului, deci trebuie să te asiguri că suplinești această lipsă prin alte alimente cum ar fi bananele.
Acordă atenție cantității de cafeină pe care o obții de la alimente și băuturi, inclusiv băuturi energizante. Citește cu atenție etichetele. Dar reține că estimarea poate fi redusă, deoarece unele alimente sau băuturi care conțin cafeină nu menționează acest lucru.
Renunță treptat la cafea. De exemplu, poți bea câte o cantitate mai mică de suc sau o cană mai mică de cafea în fiecare zi. Sau evită să consumi cafeină târziu, în cursul zilei. Acest lucru va ajuta organismul să se obișnuiască cu nivelurile scăzute de cafeină și să reducă efectele cauzate de o posibilă întrerupere.
Treci la cafeaua decofeinizată care arată și are acealași gust ca cele pe bază de cafeină.
Acurtează timpul de preparare al ceaiurilor, deoarece acest lucru reduce conținutul de cafeină. Sau alege ceaiuri din plante care nu au cafeină. (4)
Tratament
Scopul tratamentului este de a elimina conțiunutul de cafeină din organism, iar cea mai des utilizată metodă este administrarea de cărbune activ (medicinal), un remediu comun pentru supradoze de droguri și, care împiedică cafeina să pătrundă în tractul gastro-intestinal.
Dacă cafeina a ajuns în tractul gastro-intestinal, vi se poate oferi un laxativ sau chiar un lavaj gastric. Un lavaj gastric implică folosirea unui tub pentru golirea conținutului din stomac. Medicul va alege metoda care funcționează cel mai rapid pentru a elimina cafeina din organism.
În acest timp, frecvența inimii va fi monitorizată printr-un EKG (electrocardiogramă). De asemenea, poți primi asistență pentru respirație atunci când este necesar.
Dacă simptomele sunt ușoare, este posibil să așteptați până când cafeina dispare din organism sau poți trata singur supradozajul. Unele tratamente la domiciliu includ apa potabilă, exerciții ușoare și consumul de alimente bogate în potasiu sau magneziu, cum ar fi bananele sau legumele cu frunze de culoare verde închis.
2. Caffeine: How much is too much?. Url:https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
3. Caffeine overdose. Url: https://medlineplus.gov/ency/article/002579.htm
4. If You Just Drank Way Too Much Coffee, Here's What You Should Do. Url: https://www.womenshealthmag.com/food/a19941505/caffeine-overdose/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni