Ce e de știut despre nivelul de colesterol?

©

Autor:

Ce e de știut despre nivelul de colesterol?

Colesterolul este o substanță de natură lipidică, care se regăstește în toate celulele organismului. El este produs de ficat, dar și preluat din alimente și contribuie la funcționarea optimă a organismului (1).

Colesterolul din organism este măsurat prin analize de sânge și exprimat în miligrame per decilitru de sânge. Menținerea unui echilibru al nivelului de acestuia este esențial pentru sănătatea organismului (5).

Este recomandată măsurarea nivelului de colesterol din sânge la fiecare 5 ani, începând cu vârsta de 35 de ani în cazul bărbaților și 45 de ani în cazul femeilor. Însă persoanele care suferă de afecțuni precum: diabet, boli cardiovasculare, probleme cu circulația sângelui în zona membrelor inferioare, ar trebui să își verifice nivelul de colesterol mult mai des (de preferat, în fiecare an). Același lucru este recomandat și în cazul copiilor care prezintă factori de risc pentru boli cardiovasculare (5).

Factori de risc pentru nivelurile anormale de colesterol

Stilul de viață nesanătos:

  • dietă bogată în grăsimi;
  • obezitatea;
  • fumatul;
  • lipsa activității fizice;

Alte afecțiuni:

Medicamente:

  • Anticoncepționale;
  • Diuretice;
  • Beta blocante (6).


Tipuri de colesterol

Colesterolul circulă la nivelul sângelui legat de proteine, formând agregate numite lipoproteine. Acestea se împart în mai multe categorii, în funcție de dimensiunea particulelor:

  • VLDL (very low density lipoproteins) colesterol - lipoproteine cu densitate foarte mică.
  • LDL (low density lipoproteins) colesterol - lipoproteine cu densitate mică;
  • HDL (high density lipoproteins) colesterol - lipoproteine cu densitate mare (3).


Nivelul normal de colesterol

În timpul testelor de sânge, colesterolul este măsurat sub formă de:

  • colesterol total - nivelul optim fiind de maxim 200 mg/dl de sânge; valorile cuprinse între 200 și 239 sunt considerate a fi limita superioară, iar un nivel al colesterolului total de peste 240 mg/dl este considerat crescut (8).
  • LDL colesterol - nivelul optim trebuie să fie sub 100 mg/dl de sânge. În ceea ce îi privește pe cei care nu prezintă alte afecțiuni sau condiții medicale, valorile cuprinse între 100 și 129 mg/dl sunt acceptabile, însă pot fi un motiv de îngrijorare pentru cei cu probleme de sănătate. Valorile cuprinse între 130 și 159 mg/dl sunt considerate limita superioară, iar cele care se încadrează între 160 și 189 sunt cosiderate ridicate. Peste 190 mg/dl de sânge este foarte ridicată (8).
  • HDL colesterol - Spre deosebire de nivelul de LDL colesterol, acesta trebuie să fie ridicat. Sub 40 mg/dl de sânge este considerat a fi un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Între 41 și 59 mg/dl reprezintă limita inferioară, în timp ce nivelul optim de HDL colesterol este considerat a fi 60 mg/dl sau mai mare (8).


LDL-colesterolul

Denumit și colesterol „rău”, se depune pe pereții arterelor, conducând la formarea plăcilor de aterom care îngustează pereții vaselor de sânge, afectând fluxul sangvin. Astfel, riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare crește semnificativ (3, 11).

Nivelul de LDL-colesterol este influențat de mulți factori, printre care se numără:

  • obiceiurile alimentare: mâncărurile bogate în grăsimi saturate și colesterol;
  • obezitatea: determină creșterea nivelului de LDL-colesterol, scăderea HDL-colesterolului, precum și creșterea nivelului de colesterol total;
  • lipsa activității fizice și fumatul: duc la un nivel de LDL-colesterol ridicat;
  • vârsta și genul: odată cu înaintarea în vârstă nivelul de colesterol total crește. Nivelul de LDL colesterol crește în cazul femeilor odată cu instalarea menopauzei;
  • medicamentele: steroizii, unele medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale, precum și medicamentele pentru SIDA duc la creșterea niveului de LDL colesterol;
  • alte afecțiuni: bolile renale cronice, diabetul, SIDA determină creșterea nivelului de colesterol rău” (5).


HDL-colesterolul

Este denumit și colesterol „bun”, deoarece protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare prin intermediul rolului lui de a îndepărta colesterolul rău din fluxul sangvin, transportându-l la nivelul ficatului, unde este eliminat. Astfel, este împiedicată formarea plăcilor de aterom la nivelul arterelor (7, 11).

Nivelul de HDL colesterol poate fi influențat de diferite medicamente precum: beta blocante; steroizi anabolici, inclusiv testosteronul; benzodiasepine (sedative utilizate frecvent de persoane cu anxietate sau insomnie) (4).

Metode de a ține sub control nivelul de colesterol

Pentru a ține sub control nivelul de colesterol există două metode:

Menținerea unui stil de viață sănătos

Presupune:

  • o alimentație sănătoasă, fără produse bogate în grăsimi saturate și colesterol, care include cereale integrale, fructe și legume proaspete, dar și sosuri și dressinguri cu conținut scăzut de grăsimi. Este recomandat consumul de alimente bogate în fibre, precum: ovăzul, lintea, fasolea, mazărea (6);
  • activitatea fizică regulată-sunt recomandate minim 30 de minute de activitate fizică pe zi, pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Aceasta poate cuprinde: plimbări în aer liber, ciclismul, înotul (2);
  • evitarea stresului-studiile au demonstrat că stresul poate determina creșterea nivelului de LDL colesterol, precum și scăderea nivelului de HDL colesterol (4);
  • renunțarea la fumat și evitarea alcoolului (10).

Medicamentele

Se administrează doar atunci când schimbările în ceea ce privește stilul de viață și adoptarea unuia sănătos nu dau rezultate și numai sub îndrumarea și supravecherea medicului specialist (2):

  • Statinele - sunt cele mai comune medicamente utilizate pentru tratarea nivelului ridicat de colesterol. În mod normal, ele nu produc efecte adverse, însă în unele cazuri poate crește riscul de apariție a diabetului (la persoanele care prezintă deja risc de diabet, obezitate, sindromul metabolic);
  • Ezetimib - este administrat în cazul în care în istoricul familial al pacientului este prezentă hipercolesterolemia sau în cazul în care statinele nu ajută la scăderea nivelului LDL coelsterolului;
  • Inhibitorii PCSK9 - sunt administrați prin injectarea subcutanată. Pot fi recomandați împreună cu statinele în cazul în care există un risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral sau dacă există un istoric familial de hipercolesterolemie. Cele mai frecvente reacții adverse sunt mâncărimea, durerea sau umflarea zonei în care s-a realizat injecția (7).


În cazul în care medicul specialist recomandă administrarea medicamentelor pentru reglarea nivelului de colesterol este foarte important să se adopte în continuare un stil de viață sănătos (7).

Concluzii

Un stil de viață sănătos reprezintă unul dintre cele mai utile instrumente pentru a menține colesterolul în limitele optime funcționării corespunzătoare a organismului. În funcție de vârstă și istoric familial, măsurarea nivelului colesterolului din sânge este foarte importantă, iar măsurile luate la timp pentru echilibrarea acestuia pot ajuta la prevenirea complicațiilor.


Data actualizare: 02-07-2020 | creare: 02-07-2020 | Vizite: 1392
Bibliografie
1. Cholesterol Levels: What You Need to Know, link: https://medlineplus.gov/cholesterollevelswhatyouneedtoknow.html
2. LDL: The "Bad" Cholesterol, link: https://medlineplus.gov/ldlthebadcholesterol.html
3. Cholesterol Levels, link: https://medlineplus.gov/lab-tests/cholesterol-levels/
4. How to Lower Cholesterol, link: https://medlineplus.gov/howtolowercholesterol.html
5. Cholesterol and lifestyle, link: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000099.htm
6. High blood cholesterol levels, link: https://medlineplus.gov/ency/article/000403.htm
7. Blood Cholesterol, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/blood-cholesterol
8. What should my cholesterol level be at my age?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/315900
9. Cholesterol levels, link: https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/cholesterol-levels/
10. How to lower your cholesterol, link: https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/how-to-lower-your-cholesterol/
11. Cholesterol Numbers: What Do They Mean, link: https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11920-cholesterol-numbers-what-do-they-mean
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
  •