Ce sunt neurotransmițătorii?

Ce sunt neurotransmițătorii?

©

Autor:

Ce sunt neurotransmițătorii?

Neurotransmițătorii sunt definiÈ›i ca mesageri chimici ai organismului. AceÈ™tia sunt moleculele folosite de sistemul nervos pentru a transmite mesaje între neuroni sau de la neuroni la muÈ™chi.

Un neurotransmițător influenÈ›ează un neuron în unul din trei moduri:

  • excitator,
  • inhibitor sau
  • modulator.


Majoritatea neurotransmițătorilor sunt fie molecule amine mici, aminoacizi, fie neuropeptide. Există aproximativ o duzină de neurotransmițători cunoscuÈ›i cu molecule mici È™i peste 100 de neuropeptide diferite, iar neurologii descoperă încă mai multe despre aceÈ™ti mesageri chimici. Aceste substanÈ›e chimice È™i interacÈ›iunile lor sunt implicate în numeroase funcÈ›ii ale sistemului nervos, precum È™i în controlul funcÈ›iilor organismului. (1)

Acetilcolina

Primul neurotransmițător care a fost descoperit a fost o moleculă mică numită acetilcolină. Acesta joacă un rol major în sistemul nervos periferic, unde este eliberat de neuronii motori È™i neuronii sistemului nervos autonom. De asemenea, joacă un rol important în sistemul nervos central în menÈ›inerea funcÈ›iei cognitive. (2)

Dopamina

Dopamina este o moleculă care permite anumitor celule nervoase să comunice una cu cealaltă. Dopamina s-a dovedit a fi critică pentru funcÈ›iile sistemului nervos central, cum ar fi miÈ™carea, plăcerea, atenÈ›ia, starea de spirit È™i motivaÈ›ia. Descoperirea rolului dopaminei în boala Parkinson a schimbat domeniul neuroÈ™tiinÈ›ei È™i a dus la o descoperirea tratamentului bolii. (3)

Glicina

Glicina este cel mai important neurotransmițător inhibitor al creierului È™i al măduvei spinării. Glicina îndeplineÈ™te mai multe funcÈ›ii ca transmițător în sistemul nervos central. Ca neurotransmițător inhibitor, participă la procesarea informaÈ›iilor motorii È™i senzoriale care permit miÈ™carea, vederea È™i auzul. (4)

Serotonina

Serotonina afectează fiecare parte a corpului, de la emoÈ›ii la abilitățile motorii. Serotonina este considerată un stabilizator natural al dispoziÈ›iei. Serotonina joacă un rol important în ceea ce priveÈ™te starea de spirit, somnul, anxietatea, sexualitatea È™i apetitul.

Când nivelul serotoninei este normal, te simÈ›i:

  • mai fericit
  • mai calm
  • mai concentrat
  • mai puÈ›in anxios
  • mai stabil din punct de vedere emoÈ›ional.


Norepinefrina

Norepinefrina este o substanță chimică produsă de organism care acÈ›ionează atât ca hormon de stres, cât È™i ca neurotransmițător.

Ca hormon de stres, norepinefrina afectează părți ale creierului responsabile de atenție și de răspuns.

De asemenea, este responsabilă de:

  • CreÈ™terea frecvenÈ›ei cardiace
  • DeclanÈ™ează eliberarea de glucoză (zahăr) în sânge
  • CreÈ™te fluxul sanguin către muÈ™chi


Ca neurotransmițător în sistemul nervos central, norepinefrina creÈ™te vigilenÈ›a È™i accelerează timpul de reacÈ›ie. Norepinefrina s-a dovedit a juca un rol important în starea de spirit a unei persoane È™i capacitatea de concentrare. (6)

GABA

GABA (acid gama-aminobutiric) este principalul neurotransmițător inhibitor al creierului. Fără GABA, impulsurile electrice ar putea să scape de sub control în creier, ducând la convulsii.

O funcÈ›ie primară a GABA este de a controla anxietatea. În timpul durerii, fricii sau stresului, anumite grupuri de neuroni pot deveni hiperactive. GABA inhibă aceste emoÈ›ii È™i promovează un sentiment de calm È™i relaxare.

Glutamatul

Glutamatul este principalul transmițător excitator din sistemul nervos central. Glutamatul joacă un rol în funcÈ›iile cognitive, cum ar fi memoria È™i învățarea. Cantități excesive de glutamat pot determina excitotoxicitate care are ca rezultat moartea celulară. Această excitotoxicitate cauzată de acumularea de glutamat este asociată cu unele boli È™i leziuni cerebrale incluzând boala Alzheimer, accident vascular cerebral È™i convulsii epileptice.

Adrenalina

Adrenalina sau epinefrina este considerată atât un hormon, cât È™i un neurotransmițător. În general, adrenalina este un hormon de stres eliberat de sistemul suprarenalian. Cu toate acestea, funcÈ›ionează ca un neurotransmițător în creier.

Efectele adrenalinei includ:

  • stimulează inima să bată mai repede È™i să muncească mai mult,
  • creÈ™te fluxul de sânge către muÈ™chi,
  • provoacă o vigilență sporită a minÈ›ii
  • produce schimbări pentru a pregăti corpul să facă față unei situaÈ›ii de criză.


Endorfinele

Endorfinele sunt neurotransmițători care inhibă transmiteea semnalelor de durere și promovează sentimentele de euforie. Acești mesageri chimici sunt produși natural de organism ca răspuns la durere, dar pot fi declanșați și de alte activități, cum ar fi exercițiile aerobice.


Data actualizare: 04-10-2020 | creare: 08-11-2018 | Vizite: 6087
Bibliografie
1. What are neurotransmitters? Url: https://qbi.uq.edu.au/brain/brain-physiology/what-are-neurotransmitters
2. Acetylcholine. Url: https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/acetylcholine#section=Top
3. Dopamine and Movement. Url: https://www.brainfacts.org/Thinking-Sensing-and-Behaving/Movement/2015/Dopamine-and-Movement
4. Glycine neurotransmitter transporters: an update. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11396606
5. Study of Norepinephrine Levels and Sympathetic Nervous System Activity. Url: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00001329
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum