Lapsus - ce este, de ce apare și ce poate însemna
Autor: Dr. Purtan Teodora
Lapsusul - cunoscut în termeni medicali sub denumirea de „amnezie globală tranzitorie” - este o tulburare de memorie care persistă sub 24 de ore și este caracterizată prin pierderea de scurtă durată a memoriei cu privire la evenimentele recente.
În dicționar, termenul lapsus este descris ca fiind o incapacitate de moment a unei persoane în a-și aminti lucruri știute, recente; în acest context putem spune că persoanei respective îi scapă din vedere anumite aspecte știute anterior sau prezintă o lacună în a-și aminti anumite lucruri recente.
Incidența maximă a episoadelor de lapsus a fost înregistrată în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, care au prezentat anterior episoade de migrene.
Conform dateor din literatura de specialitate, riscul de recurență a episoadelor de lapsus este foarte redus (aproximativ 5%), în majoritatea cazurilor putându-se înregistra doar un singur episod de amnezie în rândul persoanelor afectate.
De ce apare lapsusul?
Cauzele care duc la apariția lapsusului nu sunt pe deplin cunoscute. Investigațiile imagistice au demonstrat faptul că, pe perioada episodului de amnezie, la nivelul lobilor cerebrali temporali irigația sangvină este mai redusă. În alte cazuri, investigațiile imagistice au permis identificarea unor leziuni la nivelul hipocampului, însoțite de o pierdere de neuroni într-o anumită regiune a hipocampului (regiunea cunoscută în termeni medicali sub denumirea „CA1”).
Au fost descriși însă anumiți factori de risc care pot favoriza apariția episoadelor de lapsus, precum:
- Stresul psiho-emoțional intens
- Expunerea spontană la temperaturi reci
- Schimbarea bruscă a temperaturii corporale
- Efortul fizic intens
- Actul sexual
- Durerea fizică de intensitate crescută
- Efectuarea anumitor proceduri imagistice, precum angiografia sau endoscopia
- Leziuni craniene uşoare
- Efectuarea manevrei Valsalva (eliminarea aerului din cutia toracică prin expir, având nasul pensat şi gura închisă)
- Emoții puternice. [1], [2], [3], [4]
Implicațiile clinice ale lapsusului
Lapsusul se caracterizează doar prin pierderea, de scurtă durată, a memoriei recente, persoana în cauză prezentând dificultate în a-și aminti lucrurile petrecute în trecutul apropiat.
În afara acestei tulburări de memorie, nu mai este prezentă nici o altă manifestare clinică; persoana afectată își păstrează starea de conștiență, iar toate funcțiile sistemului nervos (senzitive, motorii, reflexe, limbajul, funcția cognitivă) sunt conservate. Tulburările de comportament, confuzia și manifestările clinice specific epileptice sunt și ele absente.
Acest episod de lapsus sau de amnezie nu depăşeşte, de regulă, 24 de ore. La încheierea episodului amnezic, are loc revenirea memoriei, bolnavul recăpătându-şi capacitatea de a-şi aminti toate aspectele recente. [1], [2], [3], [4]
Diagnosticarea lapsusului
Pentru diagnosticarea aceste afecțiuni se recomandă efectuarea unei anamneze amănunțite şi a unor investigații paraclinice.
Anamneza trebuie să cuprindă momentul apariției episoadelor de lapsus, simptome neurologice asociate acestor episoade, amintite de către bolnavi şi prezența unuia dintre factorii de risc prezentați anterior, alte afecțiuni de care suferă bolnavul, condiții de viață şi muncă, dacă fumează sau consumă alcool, etc.
Pentru examinarea bolnavilor care prezintă frecvent episoade de lapsus, se recomandă efectuarea unor investigații paraclinice precum ecografie Doppler transcraniană și carotido-vertebrală, ecocardiografie, electroencefalograma, ecocardiograma, analizele de laborator (hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui), tomografia computerizată de craniu, rezonanța magnetică de craniu, tomografia computerizată cu emisie de pozitroni.
Este obligatorie diferențierea episoadelor de lapsus cu atacurile de migrenă, accidentul vscular cerebral sau crizele epileptice. În cadrul acestor patologii poate fi prezentă pierderea memoriei alături de alte manifestări clinice specifice. [1], [2], [3], [4]
Tratament pentru combaterea lapsusului
Datorită faptului că lapsusul este o condiție patologică care presupune restabilirea rapidă, sub 24 de ore, a memorie, nu există un tratament specific pentru combaterea acestei afecțiuni.
Singurul mod de a preveni apariția episoadelor de lapsus constă în combaterea factorilor de risc amintiți anterior. Astfel, se impune combaterea stresului psiho-emoțional, evitarea expunerii la temperaturi scăzute, evitarea spațiilor cu modificări spontane de temperatură, combaterea sindromului dureros, evitarea eforturilor fizice extenuante, etc. [1], [2], 3[], [4]
2. Transient global amnesia, link: https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/8172/transient-global-amnesia
3. Transient Global Amnesia, link: https://emedicine.medscape.com/article/1160964-overview
4. Transient global amnesia, link: https://www.uptodate.com/contents/transient-global-amnesia
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Uit cuvinte
- Medicamente pentru a uita mai repede unele lucruri
- Uit foarte des
- Uitarea
- Pierdere memorie
- Dureri mari de cap și pierderea memorie
- Ameteala si uitat
- Despre batrani. Afectarea memoriei pe termen scurt
- Memorie de scurta durata la mama de 83 ani?