Tremurături apărute din senin - cauze posibile

©

Autor:

Tremurături apărute din senin - cauze posibile

Un tremor reprezintă o mișcare musculară involuntară și incontrolabilă ce poate apărea pe o parte a corpului, la nivelul unui membru sau care poate implica întreg corpul. De cele mai multe ori, tremorul nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă ar putea semnala existența unei probleme de natură emoțională sau a unei tulburări de ordin psihic.

Tremurăturile apărute din senin pot avea multiple cauze, de la o simplă reacție a organismului la frig și până la o supradoză cu medicamente. Contracțiile musculare involuntare pot reprezenta o cauză a anxietății sociale sau pot amplifica o astfel de condiție medicală. Persoanele care se confruntă cu tremurături apărute din senin și care constată existența unui simptom secundar, trebuie să consulte medicul. (1) (2) (3)

Care sunt cauzele tremurăturilor apărute brusc?

Frigul

Atunci când temperatura ambientală scade și ajunge la un nivel considerat inconfortabil de către organism, apar tremurături incontrolabile ale corpului. Sensibilitatea la temperaturi scăzute diferă de la o persoană la o alta, nefiind obligatoriu ca o anumită temperatură să provoace tremorul la mai multe persoane. Adulții cu o greutate corporală crescută, cu depozite mari de grăsimi, ar putea percepe diferit frigul, tremurăturile fiind mai rar evidențiate la aceștia. (3)

Infecțiile

Atunci când organismul luptă împotriva unei infecții, temperatura corporală crește peste valorile considerate normale. În timpul unui episod febril, din cauza sensibilității sporite a organismului, pot apărea tremurături bruște. Tremuratul poate să fie chiar un pas spre dezvoltarea febrei. (2) (3)

Septicemia

Definită ca o stare infecțioasă generalizată, septicemia apare atunci când un agent patogen se răspândește pe calea sângelui în întreg organismul. Tremorul este unul dintre simptomele principale ale sepsisului, fiind prezent încă de la apariția primului focar infecțios. Septicemia reprezintă o urgență medicală și necesită tratament prompt într-o unitate spitalicească. (2) (5)

Hipoglicemia

Scăderea nivelului de zahăr din sânge poate să declanșeze tremurăturile bruște. Simptomele hipoglicemiei sunt adesea spontane și pot fi ameliorate doar printr-o restabilire rapidă a nivelului de zahăr din sânge. O persoană care, în lipsa unui factor stresor, se confruntă cu tremurături apărute subit și constată, de asemenea, o stare de slăbiciune, senzație de foame, furnicături, confuzie sau transpirații reci, trebuie să consulte un specialist endocrinolog. (2) (3) (4)

Anestezia

În urma unei intervenții chirurgicale, majoritatea oamenilor resimt tremurături bruște imediat după trezire. Cauza nu o reprezintă operația sau procedura efectuată, ci anestezicul administrat premergător intervenției. Anestezia generală interferează cu sistemul de reglare a temperaturii corpului, astfel că temperatura ambientală, deși ar putea fi una normală, poate fi interpretată greșit de corp. Organismul poate întâmpina probleme în reglarea temperaturii, procesul de încălzire după operație fiind realizat cu dificultate. (2) (3)

Renunțarea la alcool

O persoană dependentă de alcool care alege să renunțe la acest viciu se poate confrunta cu simptome de sevraj în primele ore sau chiar zile de la renunțarea la viciu. În cazul consumatorilor cronici mai vechi de zece ani, simptomele care apar odată cu renunțarea la alcool pot dura luni sau ani. Tremorul mâinilor, insomnia, agitația psihomotorie, greața sau anxietatea reprezintă principalele caracteristici ale abstinenței la consumatorii cronici. Simptomele de sevraj la alcool apar la aproximativ jumătate dintre consumatorii care întrerup brusc consumul de alcool și pot fi de o gravitate crescută, astfel că, în anumite circumstanțe, poate fi necesară intervenția cadrelor medicale. (4) (7)

Supradoza cu cafeină

Băuturile care conțin cofeină, precum cafeaua, ceaiul, energizantele sau sucurile conțin cantități importante de cafeină și pot să declanșeze tremorul, atunci când sunt consumate în cantități mari. Supradozajul cu cafeină poate să apară atunci când cantitatea de cafeină consumată depășește 400 de miligrame pe zi. (8)

Deficit de vitamina B12

Esențială pentru funcționarea normală a sistemului nervos, vitamina B12, numită și cobalamină, se găsește în cantități mari în alimente precum pește, ficat, carne de pasăre sau brânzeturi. Deficiența de vitamina B12 se manifestă printr-un tremor specific activității, de regulă la nivelul membrelor superioare. Tremurături ale corpului pot să apară și în cazul deficitului de vitamina B1, B6 sau E, cât și în cazul unei carențe de fier. (4) (11)

Medicamente

Tremorul indus de consumul de medicamente poate să fie fiziologic, apărut doar în timpul unor activități, sau parkinsonian, care poate fi evidențiat și în repaus, în funcție de clasa din care fac parte medicamentele ingerate. Medicamentele care provoacă tremur sunt antipsihoticele, anticonvulsivantele sau antidepresivele. De asemenea, tremorul poate să apară și ca urmare a unei supradoze cu un anumit medicament. De exemplu, supradoza cu bronhodilatatoare adrenergice este o cauză specifică a tremorului, dar și o situație urgentă care necesită ajutor de specialitate. (9) (10)

Atacurile de panică/emoțiile puternice

Inconfortabile și de o intensitate medie, tremurăturile apărute într-un moment stresant nu sunt considerate periculoase. Acestea apar în urma eliberării de către glanda medulosuprarenală de epinefrină (adrenalină), hormon care are rolul de protejare a organismului de factorii stresori. În timpul unui atac de panică, organismul reacționează în consecință, simptomele fizice urmând a se instala brusc, fără un motiv evident. Tremorul, oboseala, palpitațiile, amețeala, senzația de sufocare, transpirația excesivă, durerile de cap sau durerile musculare sunt principalele simptome ce pot apărea în timpul atacului de panică.

În cazul persoanelor care se confruntă cu o tulburare de ordin psihic, precum anxietate generalizată sau depresie severă, tremurăturile pot fi percepute mult mai ușor, frecvența lor fiind una crescută. Tulburările de mișcare psihiogenice pot afecta orice parte a corpului, însă cel mai adesea sunt remarcate tremurături ale membrelor superioare. (1) (6)


Data actualizare: 22-02-2020 | creare: 29-07-2019 | Vizite: 125465
Bibliografie
(1) What Causes Tremor? link: https://www.healthline.com/symptom/tremor
(2) How to stop shivering, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322515.php
(3) What You Should Know About Shivering, link: https://www.healthline.com/health/shivering
(4) Why Are My Hands Shaky? link: https://www.webmd.com/brain/shaky-hands
(5) Sepsis, link: https://www.healthline.com/health
(6) Anxiety Shaking: What Causes It? link: https://www.healthline.com/health/anxiety-shaking#other-symptoms
(7) Alcohol Withdrawal Delirium, link: https://www.healthline.com/health/alcoholism/delirium-tremens
(8) Caffeine Overdose: How Much Is Too Much? link: https://www.healthline.com/health/caffeine-overdose
(9) Drug-Induced Tremor, link: https://www.healthline.com/health/drug-induced-tremor
(10) Adrenergic Bronchodilators Overdose, link: https://www.healthline.com/health/adrenergic-bronchodilator-overdose
(11) What Vitamin Deficiencies Cause Tremors? link: https://www.livestrong.com/article/363746-what-vitamin-deficiencies-cause-tremors
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: