Noi descoperiri în ceea ce privește boala Alzheimer
Autor: Mancaș Mălina

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Neuroscience.
Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a creierului caracterizată de afectarea memoriei, a raționamentului, funcțiilor de limbaj și procesare, recunoaștere etc. Este un rezultat al formării plăcilor senile din cauza acumulării de beta-amiloid și a degenerescenței neurofibrilare din cauza proteinelor tau.
Cercetarea recentă a arătat că aglutinarea și acumularea de proteine tau apare ca răspuns normal la stres, producând complexe proteine/ARN numite „granule de stres”, care reflectă nevoia creierului de a produce proteine protectoare. Persistența răspunsului la stres duce la stresul excesiv, acumularea de astfel de granule patologice și acumularea de agregate de proteine tau, care duce la afectarea celulelor nervoase și dezvoltarea demenței.
În cadrul studiului actual, cercetătorii au utilizat acest nou model pentră a arăta că reducerea nivelului de acumulări de „granule de stres” patologice persistente sporește protecția prin modificarea tipului de acumulări tau care apar.
Echipa a pornit astfel de la ipotza că poate întârzia avansarea bolii prin reducerea „granulelor de stres” și reducerea răspunsului stresului persistent prin reducerea proteinei TIA1, o proteină care este esențială pentru formarea acestor granule. Reducerea proteinei TIA1 a îmbunătățit sănătatea celulelor nervoase și a produs îmbunătățiri remarcabile în memorie și speranța de viață la un model experimental de Alzheimer.
S-a observat că reducerea TIA1 a modificat acumulările tau din forme mici în structuri mai mari, o acumulare de proteine tau, dar sub forma unui ghem neurofibrilar, mai puțin toxic.
Abilitatea reduceriii TIA1 pentru a asigura protecție oferă noi perspective în înțelegerea biologiei bolii Alzheimer și poate să ofere noi posibilătăți farmacoterapice pentru boala aceasta și altele care implică proteina tau.
Sursa: MedicalXpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- E posibil ca o persoana cu dementa alzheimer sa manifeste spasme puternice?
- Cum sustinem apropiatii diagnosticati cu schizofrenie
- Dementa poate apărea la vârsta de 30 ani?
- Memorie slaba, raționament slab,
- Boala Alzheimer
- Dementa de tip alzheimer
- Camin batrani in Prahova conditii bune-excelente imi puteti recomanda?
- Primii pași în lupta cu demența
- Althzaimers dementa