Noi descoperiri în ceea ce privește boala Alzheimer

©

Autor:

Noi descoperiri în ceea ce privește boala Alzheimer
Un studiu recent din cadrul Universității din Boston descrie un model nou biologic al bolii Alzheimer, care poate duce la o perspectivă nouă în ceea ce privește tratamentul acestei boli.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Nature Neuroscience.

Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă a creierului caracterizată de afectarea memoriei, a raționamentului, funcțiilor de limbaj și procesare, recunoaștere etc. Este un rezultat al formării plăcilor senile din cauza acumulării de beta-amiloid și a degenerescenței neurofibrilare din cauza proteinelor tau.

Cercetarea recentă a arătat că aglutinarea și acumularea de proteine tau apare ca răspuns normal la stres, producând complexe proteine/ARN numite „granule de stres”, care reflectă nevoia creierului de a produce proteine protectoare. Persistența răspunsului la stres duce la stresul excesiv, acumularea de astfel de granule patologice și acumularea de agregate de proteine tau, care duce la afectarea celulelor nervoase și dezvoltarea demenței.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au utilizat acest nou model pentră a arăta că reducerea nivelului de acumulări de „granule de stres” patologice persistente  sporește protecția prin modificarea tipului de acumulări tau care apar.

Echipa a pornit astfel de la ipotza că poate întârzia avansarea bolii prin reducerea „granulelor de stres” și reducerea răspunsului stresului persistent prin reducerea proteinei TIA1, o proteină care este esențială pentru formarea acestor granule. Reducerea proteinei TIA1 a îmbunătățit sănătatea celulelor nervoase și a produs îmbunătățiri remarcabile în memorie și speranța de viață la un model experimental de Alzheimer.

S-a observat că reducerea TIA1 a modificat acumulările tau din forme mici în structuri mai mari, o acumulare de proteine tau, dar sub forma unui ghem neurofibrilar, mai puțin toxic.

Abilitatea reduceriii TIA1 pentru a asigura protecție oferă noi perspective în înțelegerea biologiei bolii Alzheimer și poate să ofere noi posibilătăți farmacoterapice pentru boala aceasta și altele care implică proteina tau.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 24-11-2017 | creare: 24-11-2017 | Vizite: 1620
Bibliografie
Researchers describe new biology of Alzheimer's disease, link: https://medicalxpress.com/news/2017-11-biology-alzheimer-disease.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • O nouă tehnică ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum