Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv

©

Autor:

Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 47,5 milioane de persoane se confruntă cu demența la nivel global, iar aproximativ 7,7 milioane de noi cazuri apar în fiecare an. Estimările sunt sumbre și arată că până în 2050, numărul celor cu demență va ajunge până la 135,5 milioane.

Rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi ar putea avea implicații mari pentru prevenirea acestei afecțiuni și pentru amânarea declinului cognitiv care apare la vârsta a treia.

Conform acestui studiu, un consum frecvent de ceai (băutura obținută prin infuzarea plantei de ceai) ar scădea riscul de declin cognitiv, mai ales la persoanele care au o predispoziție genetică spre boala Alzheimer.

Pentru că studiile anterioare au arătat că ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți (printre rezultate se numără și o asociere între consumul de ceai verde și funcționarea mai bună a memoriei), cercetătorii de la Departamentul de Psihologie Medicală din cadrul Universității din Singapore și-au propus să determine măsura în care consumul de ceai ar influența declinul cognitiv.

În perioada 2003-2005, autorii au adunat informații privind consumul de ceai a 957 de participanți cu vârsta peste 55 de ani – cât de mult ceai consumă în general, cu ce frecvență și ce tipuri. Apoi, la fiecare 2 ani până în 2010, participanților li s-au evaluat funcțiile cognitive. În această perioadă, 72 dintre participanți au fost diagnosticați cu tulburări neurocognitive.

S-a observat că cei care au consumat cantitatea cea mai mare de ceai în mod frecvent aveau un risc cu aproximativ 50% mai mic de declin cognitiv, comparativ cu cei care consumau rar această băutură.

În plus, la cei cu gena APOE e4 (asociată cu un risc crescut de Alzheimer) și care beau frecvent ceai, riscul de declin cognitiv era cu 86% mai scăzut.

Dintre tipurile de ceai, cele mai eficiente s-au dovedit a fi ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong. Se presupune că acțiunile antiinflamatorii, antioxidante și alte proprietăți bioactive ar proteja împotriva degenerării vasculare și neuronale.

Studiul a fost publicat în The Journal of Nutrition, Health & Aging.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 29-03-2017 | creare: 29-03-2017 | Vizite: 1434
Bibliografie
Drinking tea could help stave off cognitive decline, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316619.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum