Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv

Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv

©

Autor:

Consumul frecvent de ceai (verde, negru și oolong) ar putea amâna declinul cognitiv
Conform statisticilor OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, aproximativ 47,5 milioane de persoane se confruntă cu demenÈ›a la nivel global, iar aproximativ 7,7 milioane de noi cazuri apar în fiecare an. Estimările sunt sumbre È™i arată că până în 2050, numărul celor cu demență va ajunge până la 135,5 milioane.

Rezultatele unui studiu realizat de o echipă de cercetători chinezi ar putea avea implicaÈ›ii mari pentru prevenirea acestei afecÈ›iuni È™i pentru amânarea declinului cognitiv care apare la vârsta a treia.

Conform acestui studiu, un consum frecvent de ceai (băutura obținută prin infuzarea plantei de ceai) ar scădea riscul de declin cognitiv, mai ales la persoanele care au o predispoziție genetică spre boala Alzheimer.

Pentru că studiile anterioare au arătat că ceaiul are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conÈ›inutului ridicat de antioxidanÈ›i (printre rezultate se numără È™i o asociere între consumul de ceai verde È™i funcÈ›ionarea mai bună a memoriei), cercetătorii de la Departamentul de Psihologie Medicală din cadrul Universității din Singapore È™i-au propus să determine măsura în care consumul de ceai ar influenÈ›a declinul cognitiv.

În perioada 2003-2005, autorii au adunat informaÈ›ii privind consumul de ceai a 957 de participanÈ›i cu vârsta peste 55 de ani – cât de mult ceai consumă în general, cu ce frecvență È™i ce tipuri. Apoi, la fiecare 2 ani până în 2010, participanÈ›ilor li s-au evaluat funcÈ›iile cognitive. În această perioadă, 72 dintre participanÈ›i au fost diagnosticaÈ›i cu tulburări neurocognitive.

S-a observat că cei care au consumat cantitatea cea mai mare de ceai în mod frecvent aveau un risc cu aproximativ 50% mai mic de declin cognitiv, comparativ cu cei care consumau rar această băutură.

În plus, la cei cu gena APOE e4 (asociată cu un risc crescut de Alzheimer) È™i care beau frecvent ceai, riscul de declin cognitiv era cu 86% mai scăzut.

Dintre tipurile de ceai, cele mai eficiente s-au dovedit a fi ceaiul verde, ceaiul negru È™i ceaiul oolong. Se presupune că acÈ›iunile antiinflamatorii, antioxidante È™i alte proprietăți bioactive ar proteja împotriva degenerării vasculare È™i neuronale.

Studiul a fost publicat în The Journal of Nutrition, Health & Aging.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 29-03-2017 | creare: 29-03-2017 | Vizite: 1416
Bibliografie
Drinking tea could help stave off cognitive decline, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/316619.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AlimentaÈ›ia sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecÈ›ie împotriva declinului cognitiv
  • Ciocolata ar putea îmbunătăți funcÈ›iile cognitive
  • EdentaÈ›ia parÈ›ială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  •