Cele mai sănătoase destinații (și populații)

©

Autor:

Cele mai sănătoase destinații (și populații)

Un stil de viață sănătos reprezintă, în definiție, un mod de viață care reduce riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni. Majoritatea bolilor cu potențial dăunător ar putea fi prevenite, prin abordarea unui mod de viață sănătos, dar și prin evitarea situațiilor riscante. Astfel, este important de știut că un om cu un stil de viață sănătos va fi la fel de expus riscului de a contracta o infecție, în situația în care călătorește într-o regiune endemică sau de a fi victima unei agresiuni, în condițiile în care se deplasează într-o regiune în care există conflicte. Tocmai de aceea, recomandările specialiștilor sunt acelea de a evita regiunile în care au fost constate epidemii de-a lungul ultimilor ani și de a alege viitoarea destinație în funcție de beneficiile pe care le poate aduce asupra sănătății fizice și psihice țara sau orașul vizitat. Speranța de viață este unul dintre criteriile de bază în stabilirea celor mai sănătoase destinații și populații de pe glob. (1)

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.

Reykjavik, Islanda

Islanda este una dintre cele mai sănătoase țări din lume, lucru confirmat de statisticile publicate de către Organizația Mondială a Sănătății. În această țară există un procent extrem de mic al consumatorilor de țigări și de alcool, poluarea fiind de asemenea la un nivel scăzut. Speranța de viață a islandezilor este de peste 82 de ani, în timp ce numărul copiilor decedați la naștere este cel mai mic din lume, de doar 1,6 copii decedați la fiecare 1.000 de nașteri. Nu doar aerul este curat, ci și apa, considerată, de asemenea, una dintre cele mai curate ape de pe glob. (2) (3) (4)

Reykjavik, capitala micuțului stat insular, este considerat un oraș nu doar atractiv din punct de vedere turistic, ci și un oraș sănătos, păstrând trendul țării. Grație așezării sale, Reykjavik reprezintă o atracție atât în sezonul rece, atunci când oamenii preferă să viziteze peșterile naturale de gheață, cât și în sezonul cald, când principalele atracții sunt piscinele sau izvoarele naturale, extrem de răspândite pe tot teritoriul Islandei. Reykjavik este considerată o destinație sănătoasă și datorită gastronomiei, în majoritatea restaurantelor din zonă servindu-se fructe de mare sau pește, cât și produse lactate sau salate. Mâncărurile tradiționale islandeze nu sunt doar gustoase, ci și foarte sănătoase, cu un conținut scăzut de grăsimi. (4) (5) (6)

Malta

Situat în mijlocul Mării Mediterane, Malta este unul dintre statele aflate într-o continuă ascensiune în ultimele decade, devenind în prezent una dintre locațiile favorite ale oamenilor cu un potențial financiar crescut. Calitatea serviciilor oferite este una impecabilă, astfel că sistemul medical este extrem de bine pus la punct. Acest lucru este confirmat și de către datele publicate de către OMS: în anul 2000, Malta ocupa poziția a cincea într-un clasament al statelor cu cele mai performante sisteme medicale din lume. În anul 2015, Malta ocupa poziția 23-a în același clasament, devansând mai bine de 200 de state. (7) (8)

La fel ca majoritatea celorlalte state mediteraneene, Malta se mândrește cu clima sa blândă, cu apele curate și cu o gastronomie de excepție. Este bine-cunoscut faptul că speranța de viață în statele mediteraneene este una crescută, în acest sens, cel mai elocvent exemplu fiind cel oferit de insula Ikaria. Despre această insulă se spune că este locul unde oamenii au uitat să moară, fenomenul longetivității fiind remarcat inclusiv de către oameni de știință de pe întreg globul. (8) (9)

Melbourne, Australia

În ultimul deceniu, Australia a ocupat pozițiile fruntașe în majoritatea studiilor efectuate pentru identificarea țărilor cu cel mai înalt nivel de trai ori, cât și în studiile realizate cu scopul stabilirii celor mai sănătoase destinații. Anual, cel puțin trei dintre primele zece cele mai sănătoase orașe de la nivel mondial erau orașe din Australia. În această țară, decesul unei persoane tinere, cu vârsta cuprinsă între 1 și 44 de ani este adesea rezultatul unui accident rutier sau a unui suicid, în rare cazuri persoanele până în 44 de ani dezvoltând o afecțiune cronică. Atunci când decesul survine după vârsta de 44 de ani, mai bine de 85% dintre decese survin la persoane care sufereau de o afecțiune cronică. (10) (12)

Desemnat șapte ani consecutiv orașul cu cel mai bun nivel de trai din întreaga lume, Melbourne este recunoscut pentru sistemul său medical, dar și pentru criminalitatea foarte redusă. Deși au existat contradicții cu privire la siguranța locului de muncă sau al la transportul în comun, nu există nici măcar urmă de îndoială referitor la calitatea serviciile medicale din oraș. Media de viață în Melbourne este una ridicată, de aproximativ 82 de ani. Acest lucru dovedește nu doar faptul că serviciile medicale sunt unele bune, ci și că există condiții optime pentru a avea o viață sănătoasă și lungă. (10) (11)

Auckland, Noua Zeelandă

Aerul curat reprezintă principalul motiv pentru care Noua Zeelandă este considerată una dintre cele mai sănătoase destinații de pe glob, dar și unul dintre motivele pentru care speranța de viață în această țară este în prezent peste media europeană. Există foarte multe similitudini între poporul islandez și cel neozeelandez, asta deși distanța dintre cele două țări este de peste 15.000 de kilometrii. Ambele popoare obișnuiesc să consume fructe de mare proaspete, dar și legume și fructe din propriile recolte. Activitățile în aer liber, precum drumețiile sau pescuitul fac parte din stilul de viață al majorității celor care trăiesc în Noua Zeelandă.

Auckland este cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, însă fără a fi capitala acestei țări. În ciuda acestui fapt, Auckland este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume. Principalele atracții din Auckland sunt considerate muzeele și instituțiile culturale, însă, cu toate acestea, majoritatea turiștilor ajung să viziteze și parcurile sau micuțele insule vulcanice din împrejurimi. Mișcarea în aerul curat va avea un impact important asupra sănătății fizice, în timp ce priveliștea sublimă va oferii beneficii nebănuite sănătății psihice, suprimând orice gând negativ. (14)

Finlanda

Deși ar putea să nu fie considerată la fel de atractivă din punct de vedere turistic, Finlanda ar trebui să reprezinte alegerea celor care își doresc să respire un aer curat și să se bucure de natură. Conform indicilor, Finlanda este țara cel mai puțin poluată de pe glob, acesta fiind și motivul pentru care speranța de viață este de 81,78. În ultimii zece ani, speranța de viață a finlandezilor a crescut cu doi ani, în special grație programelor și campaniilor de prevenție, educare și informare cu privire la bolile cardiovasculare. Fumatul a fost redus semnificativ, în timp ce consumul de legume și fructe aproape că s-a dublat. Alimentația se bazează pe consumul de legume, carnea grasă fiind în rare ocazii servită de către localnici. (15) (16) (17)

Elveția

Situată în partea de vest a Europei Centrale, fără a avea ieșire la ocean, republica federală Elveția este considerată una dintre cele mai frumoase, mai bogate și mai sănătoase destinații din Europa. Deși nu pun un accent deosebit pe consumul de fructe de mare sau pește, elvețienii reușesc să trăiască până la aproape 83 de ani, poporul elvețian fiind considerat cel mai longeviv din Europa. Acest lucru se datorează sistemului medical din Elveția, cât și autorităților din această țară. Sumele din buget alocate de către autoritățile din Elveția către domeniul sănătății sunt unele incomparabil mai mari decât în multe alte state europene. Elveția cheltuie aproximativ 9.800 de dolari pe cap de locuitor, pentru oferirea serviciilor medicale. Comparativ, Statele Unite ale Americii ocupă locul secund, cu aproximativ 9.535 de dolari cheltuiți, în timp ce România își face loc printre state precum Tuvalu sau Grenada, cu un cheltuială de aproape 443 de dolari pe cap de locuitor. (19) (20)

Okinawa, Japonia

Cunoscută la nivel global pentru speranța foarte lungă de viață, cât și pentru rata mare a persoanelor trecute de vârsta de 100 de ani, Okinawa este una dintre cele mai sănătoase și mai curate provincii de pe teritoriul Asiei. Pământul roditor, clima blândă cât și bunătatea oamenilor sunt considerate motivele pentru care prefectura Okinawa este o destinație sănătoasă. Dietele bazate pe consumul de plante împreună cu activitatea fizică regulată, sunt considerate de către localnici principalele lor secrete pentru un trai mai lung. (17) (18)

Pe întreg teritoriul Japoniei, țara din care face parte și Okinawa, oamenii se bazează la fel de mult pe alimentație. Sintagma „o dietă echilibrată duce la un corp sănătos” este susținută de majoritatea populației Japoniei. Statisticile confirmă faptul că dieta bazată pe consumul de pește, alge marine sau soia prelungește viața și poate menține organismul sănătos pentru mai mulți ani. Conform unui studiu efectuat de către Organizația Mondială a Sănătății, în Japonia oamenii trăiesc la cel mai bun nivel de sănătate pentru cea mai lungă perioadă. În Japonia, majoritatea oamenilor au o viață sănătoasă până aproape de 75 de ani. (17)


Data actualizare: 12-06-2021 | creare: 19-02-2019 | Vizite: 650
Bibliografie
(1) Healthy living : what is a healthy lifestyle? link: https://apps.who.int/iris/handle/10665/108180
(2) Mortality rate, infant (per 1,000 live births) in Iceland, link: https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.IMRT.IN?locations=IS&year_high_desc=false
(3) Global Health Observatory (GHO) data, link: https://www.who.int/gho/map_gallery/en
(4) Reykjavik - The Capital of Iceland, link: https://adventures.is/information/reykjavik-icelands-capital-city
(5) Health in Iceland, link: https://guidetoiceland.is/history-culture/health-in-iceland
(6) Why Iceland is one of the world’s healthiest countries, link: https://www.chatelaine.com/health/why-iceland-is-one-of-the-worlds-healthiest-countries
(7) Malta's Healthcare System: A Short Guide For Expats, link: https://www.expatfocus.com/c/aid=3945/articles/malta/maltas-healthcare-system-a-short-guide-for-expats
(8) 10 Healthiest Destinations to Visit This Summer 2018, link: https://www.canadianpharmacyworld.com/blog/10-healthiest-destinations-to-visit-this-summer-2018
(9) Ikarian People, link: https://www.visitikaria.gr/en/ikaria/ikarian-people#.XGce0vZuLIU
(10) Vizită în Melbourne: orașul în care probabil oricine ar vrea să locuiască, link: https://www.afluent.ro/vizita-in-melbourne
(11) World's most liveable city: Melbourne takes top spot for seventh year running, link: https://www.abc.net.au/news/2017-08-16/melbourne-named-worlds-most-liveable-city-for-seventh-year/8812196
(12) Australia's health 2018: in brief, link: https://www.aihw.gov.au/reports/australias-health/australias-health-2018-in-brief/contents/how-healthy-are-we
(13) What The Healthiest People On The Planet Really Eat, link: https://www.prevention.com/food-nutrition/a20462932/what-the-healthiest-people-eat
(14) Best Things To Do in Auckland, link: https://travel.usnews.com/Auckland_New_Zealand/Things_To_Do
(15) Pollution Index 2019, link: https://www.numbeo.com/pollution/rankings.jsp
(16) Life expectancy at birth, total (years) in Finland: https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?locations=FI&year_high_desc=true
(17) 7 Countries Home to the World's Healthiest People, link: https://health.howstuffworks.com/wellness/preventive-care/7-countries-home-to-the-worlds-healthiest-people.htm
(18) Kusui-Mun: A Balanced Diet Leads to a Healthy Body, Supporting a Long and Healthy Life, link: https://www.visitokinawa.jp/about-okinawa/a-long-and-healthy-life
(19) Life expectancy at birth, total link: https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?year_high_desc=true
(20) Current health expenditure per capita-Switzerland, link: https://data.worldbank.org/indicator/SH.XPD.CHEX.PC.CD?locations=CH&year_high_desc=true
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Topul cele mai sănătoase tări și obiceiurile lor alimentare
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.