Cele mai toxice lucruri din jurul nostru (ce ne afectează sănătatea zi de zi)

©

Autor:

Cele mai toxice lucruri din jurul nostru (ce ne afectează sănătatea zi de zi)

Substanțele toxice, dăunătoare mediului înconjurător cât și organismelor vii, pot avea efecte negative asupra sănătății omului. Astfel de substanțe pot să se regăsească în compoziția unor produse utilizate zilnic de către om sau pot să fie prezente în aer. Tocmai din acest motiv, posibilitatea de a intra în contact cu ele este una extrem de mare.

Oamenii se pot expune la substanțele toxice prin inhalarea vaporilor, gazului sau a prafului toxic, prin ingestia acestor substanțe sau prin contactul direct cu pielea sau mucoasele. În funcție de toxicitatea substanței, de modul de expunere la aceasta, dar și de sensibilitatea persoanei în cauză, se poate determina efectul pe care îl va avea asupra sănătății. Este dovedit științific faptul că prin expunerea prelungită la anumite chimicale este crescut considerabil riscul de apariție al cancerului. (1) (2)


Care sunt cele mai cunoscute lucruri toxice din jurul nostru?

Saltelele de pat (acoperite cu agenți ignifugi care conțin compuși halogenați): interzise pe teritoriul câtorva state din SUA, cât și în Canada, saltelele al căror nivel de compuși dăunători este peste limita normală sunt în continuare comercializate în majoritatea statelor europene, în ciuda faptului că numeroase studii au confirmat toxicitatea lor peste limită. În urma expunerii prelungite la eterii difenilici existenți pe saltea pot apărea probleme de sănătate majore, precum o deteriorare a funcției sexuale, a funcției tiroidiene sau a celei hepatice. (3) (4)

Recipientele de plastic: conform ultimelor studii, una dintre substanțele regăsite în materialele plastice din policarbonat (bisfenol-A) poate perturba buna funcționare a organismului uman, prin distrugerea hormonilor sexuali. Administrația pentru Alimente și Medicamente a infirmat faptul că expunerea la BPA este nesigură, însă chiar și în aceste condiții, a recomandat utilizarea vaselor realizate din sticlă sau oțel inoxidabil. De asemenea, specialiștii au recomandat oamenilor să nu mai încălzească mâncarea la cuptorul cu microunde în recipiente de plastic. (5) (6)

Narcisele: în ciuda frumuseții lor, narcisele conțin o substanță chimică considerată toxică, licorina. Prin consumul oricărei părți din plantă se poate produce intoxicația cu licorină, simptomele cele mai frecvente fiind: vărsături, greață, diaree sau dureri abdominale. În cazuri mai rare poate fi raportată o scădere a tensiunii arteriale. (7)

Tigăile din teflon: politetrafluoroetilena, substanța care oferă aderența tigăilor, poate deveni toxică pentru om, atunci când este supusă unui tratament termic. Tigăile de teflon devin toxice atunci când sunt încălzite la temperaturi extrem de mari, de peste 500 de grade Celsius. (5)

Șampoanele, parfumurile, odorizantele de cameră sau deodorantele: multe dintre produsele cosmetice conțin substanțe chimice care pot fi toxice pentru organism. Ftalații, utilizați pentru creșterea durabilității materialelor plastice, intră în componența multor produse cosmetice, cât și în componența odorizantelor de cameră. Ftalații pot provoca probleme de ordin reproductiv, efectul asupra organismelor umane fiind aproape același cu cel indus de bisfenol-A. (6) (9)

Pesticidele: utilizate de regulă pentru îndepărtarea gândacilor sau a insectelor dăunătoare plantelor, pesticidele conțin substanțe chimice cu potențial toxic, în mod special pentru copii sau bătrâni. Specialiștii recomandă utilizarea produselor cu toxicitate redusă, întocmai după indicațiile existente pe eticheta produsului și doar echipați corespunzător. Informații despre modul de ventilare al încăperilor în care este pulverizat pesticidul pot fi găsite, de asemenea, pe eticheta produsului. (6) (10)

 

Fumul de țigară: fumătorii activi nu sunt singurii supuși riscului de a dezvolta anumite afecțiuni cu consecințe grave asupra sănătății generale. Studiile confirmă faptul că prin expunerea prelungită la fumul de țigară sunt crescute riscurile de a dezvolta cancer pulmonar, cancer al laringelui sau al al faringelui, dar și anumite afecțiuni cardiovasculare. Substanțele chimice din țigară sunt inhalate inclusiv de către persoanele expuse fumului de țigară, nu doar de către cel care fumează. Tocmai din acest motiv, în anumite state este complet interzis fumatul în spațiile închise. (17)


Care sunt produsele de consum care pot deveni toxice?

Deși pare greu de crezut, există o serie de alimente toxice, care pot provoca daune organismelor umane. De cele mai multe ori, efectele negative apar atunci când aceste alimente sunt consumate în cantități mari.

Anumite soiuri de pești: conform ultimelor studii, pești precum spada sau macroul uriaș conțin cantități mari de mercur, o neurotoxină care poate determina afectarea sistemului nervos, motiv pentru care consumul lor ar trebui evitat. O cantitatea de mercur crescută a fost depistată și la anumite mărci de conserve de ton. (8)

Cartofii: cartoful este o sursă de solanină, un glico-alcoid care poate deveni otrăvitor, atunci când este consumat în cantități mari. În mod firesc, conținutul mediu de solanină la cartofi este de 8 mg la fiecare 100 grame de produs, în coajă regăsindu-se cea mai mare cantitate de solanină. Efectele toxice sunt remarcate doar la cartofii preparați prin coacere și consumați cu tot cu coajă. În schimb, prin fierberea cartofului întreaga cantitate de solanină este difuzată, astfel că nu mai există riscuri pentru sănătate. Conform cercetătorilor, cantitatea de solanină din cartofi poate crește atunci când aceștia sunt expuși la lumină. (11)

Zahărul: carbohidrații cu un conținut ridicat de fructoză, precum zahărul sau siropul de porumb, pot fi considerate substanțe toxice, atunci când sunt consumate în cantități mari. Conform studiilor, afecțiuni grave precum diabetul de tip 2, sindromul metabolic sau obezitatea pot să apară în urma consumului de fructoză în cantități mari, în mod repetat. De asemenea, riscul de a dezvolta cancer de colon este de două ori mai mare la persoanele care consumă mai mult zahăr. (8)

Scorțișoara: consumată în cantități mici, scorțișoara oferă o serie de beneficii pentru sănătate, fiind bine-cunoscut aportul său la scăderea nivelului de colesterol. Cu toate acestea, scorțișoara poate să devină toxică, atunci când cantitatea consumată zilnic depășește 6 grame (aproximativ 1,5-3 lingurițe). (8)

Vaporii de alcool: inhalarea vaporilor de alcool produce efecte similare asupra organismului precum consumul în cantități mari de alcool. O persoană care inhalează alcoolul poate să ajungă la starea de beție mult mai rapid, absorbția făcându-se la nivelul plămânilor, eliberarea în sânge fiind produsă instantaneu. Riscurile sunt unele foarte mari, de la modificări de ordin comportamental până la distrugerea celulelor nervoase. (12)

Mierea: poate să fie toxică pentru copii cu vârste de sub 1 an, din cauza faptului că aceasta poate conține spori ai bacteriei clostridium botulinum. Sistemul imunitar și sistemul digestiv al unui copil mic nu sunt îndeajuns de dezvoltate pentru a putea preveni dezvoltarea acestei toxine, responsabile pentru apariția botulismului, o afecțiune rară, dar extrem de gravă. Mierea poate fi administrată doar după ce copilul împlinește vârsta de un an, aceasta fiind vârsta la care flora intestinală începe să funcționeze normal. (13)

Roșiile: tomatele conțin o mulțime de substanțe benefice organismului uman, însă, în anumite situații, aceste substanțe pot fi nocive. Licopenul, colorantul vegetal care oferă culoarea roșiilor, este nesigur atunci când este utilizat de către femei pe parcursul sarcinii sau în perioada în care alăptează. De asemenea, frunzele tomatelor sunt considerate otrăvitoare pentru om, din cauza faptului că în acestea există cantități mici de solanină, același alcaloid toxic care există și în coaja cartofului. (14) (15)

Migdalele amare: deși nu sunt considerate comestibile, aceste fructe ajung să fie ingerate din greșeală, în special de către copii. Consumul de migdale amare poate provoca otrăviri grave, din cauza faptului că fructul are un conținut ridicat de glicozide cianogene. În urma metabolizării glicozidelor cianogene, în organism sunt eliberate cantități mici de cianură de hidrogen. Conform specialiștilor, o doză de șase-zece migdale este suficientă pentru a provoca otrăvirea. Glicozide cianogene există și în sâmburii caiselor, merelor, perelor, piersicilor, nectarinelor, prunelor sau cireșelor. (16)


Data actualizare: 25-02-2019 | creare: 25-02-2019 | Vizite: 2577
Bibliografie
(1) What You Know Can Help You - An Introduction to Toxic Substances, link: https://www.health.ny.gov/environmental/chemicals/toxic_substances.htm
(2) Substanțele periculoase, link: http://www.isubuzau.ro/legislatie_insp_prevenire/Documentar%20substante%20periculoase.pdf
(3) 20 Toxic Things You Probably Use Every Day, link: https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/20-toxic-things-you-probably-use-every-day.html
(4) Toxic Substances Portal - Polybrominated Diphenyl Ethers (PBDEs), link: https://www.atsdr.cdc.gov/phs/phs.asp?id=1449&tid=183
(5) Pots, Pans, and Plastics: A Shopper's Guide to Food Safety, link: https://www.webmd.com/food-recipes/features/cookware-plastics-shoppers-guide-to-food-safety
(6) 10 Dangerous Everyday Things in Your Home, link: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/12/23/10-dangerous-everyday-things-in-your-home.aspx
(7) Daffodils, link: https://www.poison.org/articles/2015-mar/daffodils
(8) 7 "Toxins" in Food That Are Actually Concerning, link: https://www.healthline.com/nutrition/7-food-toxins-that-are-concerning
(9) 10 Toxic Household Items You Should Throw Away Now, link: https://www.everydayhealth.com/columns/health-answers/toxic-household-items-should-throw-away-now/
(10) Pesticides - What's my Risk? link: http://npic.orst.edu/factsheets/WhatsMyRisk.html
(11) FDA Poisonous Plant Database, link: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/plantox/detail.cfm?id=1364
(12) Inhaling Alcohol Is Dangerous, link: https://www.poison.org/articles/2013-sep/inhaling-alcohol-is-dangerous
(13) Botulism and Honey. What's the Connection? link: https://www.poison.org/articles/2010-jun/dont-feed-honey-to-infants
(14) What's Lycopene? link: https://www.poison.org/articles/lycopene-171
(15) 11 everyday things you didn't know were poisonous, link: https://www.thisisinsider.com/things-that-are-poisonous-2019-1
(16) Cyanide poisoning after bitter almond ingestion, link: http://www.atmph.org/article.asp?issn=1755-6783;year=2013;volume=6;issue=6;spage=679;epage=680;aulast=Mouaffak
(17) What is passive smoking? link: https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/smoking-and-cancer/what-is-passive-smoking
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Toxice vs toxine - clarificare și explicații
  •