Cercetătorii au identificat în laptele de vacă o toxină din arțar
©
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Conform unui studiu realizat la Universitatea Martin Luther Jalle-Wittenberg (MLU) È™i Institutul Leibniz de Biochimie a Plantelor (IPB), vacile pot transmite prin intermediul laptelui toxina hipogligină A. Aceasta poate provoca simptome severe atât la oameni, cât È™i la animale. Cantități mici de toxină au fost detectate în laptele vacilor care pășteau pe o pășune cu arÈ›ari.
ConcentraÈ›ii mari de hipoglicină A pot fi găsite în fructe nematurate de akee È™i litch È™i în seminÈ›ele È™i răsadurile diferiÈ›ilor arÈ›ari. Printre aceÈ™tia se numără È™i arÈ›arul sicomor, care este comun în toată Europa.
Toxina poate provoca boli grave la om. În 2017 o echipă de cercetători din India a reuÈ™it să demonstreze că toxina a fost responsabilă de moartea subită a câtorva sute de copii, care au mâncat anterior cantități mari de litchi. Profesorul Annette Zeyner explică faptul că această substanță interferează cu metabolismul energetic al organismului. Un simptom tipic la om este nivelul foarte scăzut al zahărului din sânge.
În 2013 s-a constatat că hipoglicina A din arÈ›ari provoacă miopatie atipică la cai - o boală care este adesea fatală pentru animalele È›inute pe pășune.
Zeyner mai spune că din cauza faptului că arÈ›arii sunt destul de răspândiÈ›i, iar vacile sunt adesea È›inute pe pășuni, părea logic faptul că vacile, similar cailor, ar mânca seminÈ›ele sau răsadurile arÈ›arilor, ingerând astfel toxinele.
În cadrul studiului de față au fost examinate probe de lapte de la fermieri din nordul Germaniei. A fost analizat doar laptele furnizat direct de la ferme, nu È™i cel de la vaci individuale. Acest lapte fusese depozitat în rezervoare de colectare.
Pentru analizarea probelor s-a utilizat o formă specială de spectrometrie de masă, care poate detecta chiar È™i cantități mici de substanță. Rezultatul a fost detectarea hipoglicinei A numai în două eÈ™antioane de lapte, provenite de la una dintre fermele a căror pășune conÈ›inea un singur arÈ›ar. ConcentraÈ›ia acesteia a fost de 17 È™i 69 micrograme pe litru de lapte. Profesorul Zeyner spune că acestea sunt concentraÈ›ii scăzute È™i care variază foarte mult. Dar având în vedere că pe pășune exista un singur copac, iar proba provenea dintr-un rezervor de colectare, a fost surprinzator faptul că cercetătorii au putut detecta orice. Toxina nu a putut fi detectată în niciuna dintre celelalte probe.
Studiul de față este primul care arată că vacile par să ingereze părÈ›i din arÈ›ar, care conÈ›in toxina, care este ulterior transferată în laptele lor. Docamdată, însă, nu este destul de clar cât de multă toxină trebuie să ingere vacile pentru ca în laptele lor să existe urme detectabile. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a deterina dacă substanÈ›a este distrusă în procesul de procesare a laptelui sau dacă această concentraÈ›ie, deÈ™i scăzută, este un motiv de îngrijorare.
sursa: Science Daily
ConcentraÈ›ii mari de hipoglicină A pot fi găsite în fructe nematurate de akee È™i litch È™i în seminÈ›ele È™i răsadurile diferiÈ›ilor arÈ›ari. Printre aceÈ™tia se numără È™i arÈ›arul sicomor, care este comun în toată Europa.
Toxina poate provoca boli grave la om. În 2017 o echipă de cercetători din India a reuÈ™it să demonstreze că toxina a fost responsabilă de moartea subită a câtorva sute de copii, care au mâncat anterior cantități mari de litchi. Profesorul Annette Zeyner explică faptul că această substanță interferează cu metabolismul energetic al organismului. Un simptom tipic la om este nivelul foarte scăzut al zahărului din sânge.
În 2013 s-a constatat că hipoglicina A din arÈ›ari provoacă miopatie atipică la cai - o boală care este adesea fatală pentru animalele È›inute pe pășune.
Zeyner mai spune că din cauza faptului că arÈ›arii sunt destul de răspândiÈ›i, iar vacile sunt adesea È›inute pe pășuni, părea logic faptul că vacile, similar cailor, ar mânca seminÈ›ele sau răsadurile arÈ›arilor, ingerând astfel toxinele.
În cadrul studiului de față au fost examinate probe de lapte de la fermieri din nordul Germaniei. A fost analizat doar laptele furnizat direct de la ferme, nu È™i cel de la vaci individuale. Acest lapte fusese depozitat în rezervoare de colectare.
Pentru analizarea probelor s-a utilizat o formă specială de spectrometrie de masă, care poate detecta chiar È™i cantități mici de substanță. Rezultatul a fost detectarea hipoglicinei A numai în două eÈ™antioane de lapte, provenite de la una dintre fermele a căror pășune conÈ›inea un singur arÈ›ar. ConcentraÈ›ia acesteia a fost de 17 È™i 69 micrograme pe litru de lapte. Profesorul Zeyner spune că acestea sunt concentraÈ›ii scăzute È™i care variază foarte mult. Dar având în vedere că pe pășune exista un singur copac, iar proba provenea dintr-un rezervor de colectare, a fost surprinzator faptul că cercetătorii au putut detecta orice. Toxina nu a putut fi detectată în niciuna dintre celelalte probe.
Studiul de față este primul care arată că vacile par să ingereze părÈ›i din arÈ›ar, care conÈ›in toxina, care este ulterior transferată în laptele lor. Docamdată, însă, nu este destul de clar cât de multă toxină trebuie să ingere vacile pentru ca în laptele lor să existe urme detectabile. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a deterina dacă substanÈ›a este distrusă în procesul de procesare a laptelui sau dacă această concentraÈ›ie, deÈ™i scăzută, este un motiv de îngrijorare.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-06-2021 | creare: 11-06-2021 | Vizite: 472
Bibliografie
Researchers find toxin from maple tree in cow's milk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210607161100.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un nou îndulcitor cu conținut scăzut de calorii ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală
- Nutriția personalizată este superioară recomandărilor universale pentru o alimentație sănătoasă
- Consumul de lactate degresate ar putea crește riscul de boală Parkinson?
- Cum putem amplifica efectul antiinflamator al alimentelor? Secretul ar putea sta într-o cafea cu lapte
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Lapte de vaca sau formula din comert
- Lapte
- Lapte de vaca pentru bebelusi
- Trecerea de la lapte praf la lapte de vaca
- Recomandari pentru copii cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca
- Alimentatie copil cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca
- Laptele de vaca