Cercetătorii au identificat în laptele de vacă o toxină din arțar
Autor: Anghelescu Ariana Andreea

Concentrații mari de hipoglicină A pot fi găsite în fructe nematurate de akee și litch și în semințele și răsadurile diferiților arțari. Printre aceștia se numără și arțarul sicomor, care este comun în toată Europa.
Toxina poate provoca boli grave la om. În 2017 o echipă de cercetători din India a reușit să demonstreze că toxina a fost responsabilă de moartea subită a câtorva sute de copii, care au mâncat anterior cantități mari de litchi. Profesorul Annette Zeyner explică faptul că această substanță interferează cu metabolismul energetic al organismului. Un simptom tipic la om este nivelul foarte scăzut al zahărului din sânge.
În 2013 s-a constatat că hipoglicina A din arțari provoacă miopatie atipică la cai - o boală care este adesea fatală pentru animalele ținute pe pășune.
Zeyner mai spune că din cauza faptului că arțarii sunt destul de răspândiți, iar vacile sunt adesea ținute pe pășuni, părea logic faptul că vacile, similar cailor, ar mânca semințele sau răsadurile arțarilor, ingerând astfel toxinele.
În cadrul studiului de față au fost examinate probe de lapte de la fermieri din nordul Germaniei. A fost analizat doar laptele furnizat direct de la ferme, nu și cel de la vaci individuale. Acest lapte fusese depozitat în rezervoare de colectare.
Pentru analizarea probelor s-a utilizat o formă specială de spectrometrie de masă, care poate detecta chiar și cantități mici de substanță. Rezultatul a fost detectarea hipoglicinei A numai în două eșantioane de lapte, provenite de la una dintre fermele a căror pășune conținea un singur arțar. Concentrația acesteia a fost de 17 și 69 micrograme pe litru de lapte. Profesorul Zeyner spune că acestea sunt concentrații scăzute și care variază foarte mult. Dar având în vedere că pe pășune exista un singur copac, iar proba provenea dintr-un rezervor de colectare, a fost surprinzator faptul că cercetătorii au putut detecta orice. Toxina nu a putut fi detectată în niciuna dintre celelalte probe.
Studiul de față este primul care arată că vacile par să ingereze părți din arțar, care conțin toxina, care este ulterior transferată în laptele lor. Docamdată, însă, nu este destul de clar cât de multă toxină trebuie să ingere vacile pentru ca în laptele lor să existe urme detectabile. Vor fi necesare studii suplimentare pentru a deterina dacă substanța este distrusă în procesul de procesare a laptelui sau dacă această concentrație, deși scăzută, este un motiv de îngrijorare.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O nouă metodă de tratament pentru persoanele cu obezitate morbidă reduce numărul episoadelor de supraalimentare
- Alimentația vestică asociată cu un risc mai mare de Alzheimer
- Riscul de a dezvolta boli cardiovasculare poate fi redus prin consumul frecvent de avocado
- Condimentele iuți îmbunătățesc starea de sănătate
- Prea mult lapte!?
- Lapte
- Alergie proteina lapte de vaca?
- Lapte de vaca pentru bebelusi
- Trecerea de la lapte praf la lapte de vaca
- Recomandari pentru copii cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca
- Alimentatie copil cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca
- Laptele de vaca