Alternativele vegetale pentru laptele de vacă și deficitul statural la copii

Potrivit celui mai recent studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, copiii care nu beau lapte de vacă, dar consumă în schimb laptele altor mamifere și „lapte” vegetal, au o statură mai mică comparativ cu cei care beau.
Mai exact, s-a observat că valoarea înălțimii era cu 0.4 cm mai mică în comparație cu media vârstei, pentru fiecare pahar de băutură alternativă la laptele de vacă. O asociere asemănătoare a fost remarcată și în cazul aportului de lapte de vacă: pentru fiecare pahar consumat s-a constatat o majorare cu 0.2 cm a înălțimii, peste media pentru vârstă.
Studiul nu a analizat și mecanismele care ar putea explica diferențele în ceea ce privește statura dintre copiii ce consumă lapte de vacă și cei care optează pentru alternative – laptele altor animale sau băuturile pe bază de plante.
Autorii furnizează în schimb o ipoteză conform căreia, copiii care consumă alternative la laptele de vacă au un aport dietetic mai redus de proteine și grăsimi, ceea ce favorizează instalarea deficitului de creștere staturală.
Înălțimea este un indicator important pentru dezvoltare și stărea de sănătate în general, afirmă investigatorul principal al studiului, Jonathon Maguire. Iar laptele de vacă reprezintă o sursă fiabilă de proteine și grăsimi în dieta copiilor, nutrienți esențiali pentru a asigura o creștere și dezvoltare optimă în mica copilărie.
La polul opus se situează preferința părinților de a le oferi copiilor variante de băuturi pentru a înlocui laptele e vacă ca aliment fluid din dietă, dar nu și ca aport de nutrienți, aceste alternative fiind de cele mai multe ori mult mai sărace în unele principii nutritive – confuzie foarte frecventă. De exemplu, un pahar de lapte de vacă conține circa 8 g de proteine, comparativ cu băuturile vegetale din migdale, cocos, orez, al căror aport proteic variază între 0-2 g per 250 ml produs.
Studiul a inclus un total de 5034 copii cu vârsta cuprinsă între 24 – 72 luni, dintre care 13% consumau băuturi alternative la laptele de vacă în fiecare zi. Deși 92% consumau zilnic lapte de vacă zilnic, exclusiv sau în paralel cu înlocuitori, nu poate fi ignorată popularitatea acestor băuturi în detrimentul laptelui de vacă, de multe ori din prisma asumpției eronate că ar fi o alternativă mai sănătoasă în dieta copiilor.
Deoarece băuturile vegetale nu sunt etichetate corespunzător, se perpetuează ideea, greșită de altfel, că acestea reprezintă alternative pentru laptele de vacă și sunt echivalente din punct de vedere al nutrienților. Ceea ce aduce după sine posibile consecințe negative asupra sănătății copiilor, în acest caz fiind deficitul de creștere în înălțime.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Obezitatea la copii, moștenită în proporție de 35-40% de la părinți
- Patologii cronice asociate cu expunerea la antibiotice a copiilor sub vârsta de 2 ani
- Creșterea dozelor de steroizi inhalatorii nu previne instalarea atacului de astm la copii
- Probioticele nu au efect în cazul copiilor cu gastroenterită
- Lapte de vaca sau formula din comert
- Bebe 12 luni cu alergie la lapte de vaca
- Lapte
- Alergie proteina lapte de vaca?
- Lapte de vaca pentru bebelusi
- Trecerea de la lapte praf la lapte de vaca
- Recomandari pentru copii cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca