Alternativele vegetale pentru laptele de vacă și deficitul statural la copii

©

Autor:

Alternativele vegetale pentru laptele de vacă și deficitul statural la copii
Aportul de băuturi vegetale oferite copiilor în locul laptelui de vacă constiutie un nou trend în nutriția pediatrică din ultimii ani.

Potrivit celui mai recent studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, copiii care nu beau lapte de vacă, dar consumă în schimb laptele altor mamifere și „lapte” vegetal, au o statură mai mică comparativ cu cei care beau.

Mai exact, s-a observat că valoarea înălțimii era cu 0.4 cm mai mică în comparație cu media vârstei, pentru fiecare pahar de băutură alternativă la laptele de vacă. O asociere asemănătoare a fost remarcată și în cazul aportului de lapte de vacă: pentru fiecare pahar consumat s-a constatat o majorare cu 0.2 cm a înălțimii, peste media pentru vârstă.

Studiul nu a analizat și mecanismele care ar putea explica diferențele în ceea ce privește statura dintre copiii ce consumă lapte de vacă și cei care optează pentru alternative – laptele altor animale sau băuturile pe bază de plante.

Autorii furnizează în schimb o ipoteză conform căreia, copiii care consumă alternative la laptele de vacă au un aport dietetic mai redus de proteine și grăsimi, ceea ce favorizează instalarea deficitului de creștere staturală.

Înălțimea este un indicator important pentru dezvoltare și stărea de sănătate în general, afirmă investigatorul principal al studiului, Jonathon Maguire. Iar laptele de vacă reprezintă o sursă fiabilă de proteine și grăsimi în dieta copiilor, nutrienți esențiali pentru a asigura o creștere și dezvoltare optimă în mica copilărie.

La polul opus se situează preferința părinților de a le oferi copiilor variante de băuturi pentru a înlocui laptele e vacă ca aliment fluid din dietă, dar nu și ca aport de nutrienți, aceste alternative fiind de cele mai multe ori mult mai sărace în unele principii nutritive – confuzie foarte frecventă. De exemplu, un pahar de lapte de vacă conține circa 8 g de proteine, comparativ cu băuturile vegetale din migdale, cocos, orez, al căror aport proteic variază între 0-2 g per 250 ml produs.

Studiul a inclus un total de 5034 copii cu vârsta cuprinsă între 24 – 72 luni, dintre care 13% consumau băuturi alternative la laptele de vacă în fiecare zi. Deși 92% consumau zilnic lapte de vacă zilnic, exclusiv sau în paralel cu înlocuitori, nu poate fi ignorată popularitatea acestor băuturi în detrimentul laptelui de vacă, de multe ori din prisma asumpției eronate că ar fi o alternativă mai sănătoasă în dieta copiilor.

Deoarece băuturile vegetale nu sunt etichetate corespunzător, se perpetuează ideea, greșită de altfel, că acestea reprezintă alternative pentru laptele de vacă și sunt echivalente din punct de vedere al nutrienților. Ceea ce aduce după sine posibile consecințe negative asupra sănătății copiilor, în acest caz fiind deficitul de creștere în înălțime.

Citiți mai multe despre alternativele vegetale pentru laptele de vacă la copiii mici din articol.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 30-06-2019 | creare: 08-06-2017 | Vizite: 1513
Bibliografie
Drinking non-cow's milk associated with lower height in children, link: https://medicalxpress.com/news/2017-06-non-cow-height-children.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modificări la nivelul sistemului reproducător la sugarii hrăniți cu formule pe bază de soia
  • Cercetătorii au identificat în laptele de vacă o toxină din arțar
  • Alternativele la lactate pe bază de plante și dieta umană
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum