Două fructe de kiwi pe zi asigură aportul de vitamina C

©

Autor:

Două fructe de kiwi pe zi asigură aportul de vitamina C
Un fruct popular, kiwi conține fitochimicale, fibre dietetice și vitamine. Cu toate acestea, conținutul său ridicat de glucoză și fructoză poate crește consumul net al acestor zaharuri. Studiului publicat în jurnalul Foods a examinat efectele consumului zilnic de kiwi timp de șase săptămâni asupra biomarkerilor inflamatori și metabolici, care pot reflecta riscul pe termen lung al bolilor.
Studiul a inclus 24 de bărbați sănătoși, care au consumat zilnic două kiwi sau au urmat o dietă fără kiwi timp de șase săptămâni, într-un studiu încrucișat. Au fost evaluate IMC-ul, raportul talie-șold, lipidele serice, acizii grași cu lanț scurt (SCFAs), glucoza serică, insulina, hemoglobina glicată (HbA1c), acidul uric, creatinina, vitamina C urinară și biomarkerii inflamatori. Tehnicile de analiză au inclus cromatografia lichidă ultra-performantă cu spectrometrie de masă (UHPLC-MS), ELISA și cromatografia de gaze cu spectrometrie de masă (GC-MS).

Rezultatele studiului

Nu au fost observate schimbări semnificative în biomarkerii analizați între fazele de intervenție și control, sugerând că consumul zilnic de două kiwi este probabil sigur în ceea ce privește sănătatea metabolică.

Consumul de kiwi a crescut aportul de acid ascorbic și fibre dietetice, fără a afecta nivelurile nete de vitamina C serică sau a induce creșterea în greutate.

Nu au fost efecte semnificative asupra controlului glicemic, CRP, IL-6, lipidelor serice, creatininei, adiponectinei sau lipogenezei induse de fructoză. Presiunea sistolică a fost ușor mai mare în grupul de intervenție, dar nu s-au înregistrat schimbări substanțiale.

Studiul a concluzionat că consumul a două kiwi zilnic nu a îmbunătățit sau deteriorat semnificativ sănătatea, conform biomarkerilor inflamatori și metabolici, și a crescut aportul de acid ascorbic, eliminând necesitatea suplimentării cu vitamina C.

sursa: News Medical
foto: BirdShutterB / Shutterstock.com

Data actualizare: 28-11-2023 | creare: 28-11-2023 | Vizite: 389
Bibliografie
Two kiwi fruit every day safe and can replace vitamin C supplementation, link: https://www.news-medical.net/news/20231127/Two-kiwi-fruit-every-day-safe-and-can-replace-vitamin-C-supplementation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Iată care este singurul supliment ce ar putea preveni răceala
  • Care este singurul supliment de care ai nevoie pentru răceală?
  • Consumul de vitamina C poate preveni infectarea cu coronavirus?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum