MIT: Laptele de vacă poate înlocui laptele matern sau formulele de lapte

©

Autor:

MIT: Laptele de vacă poate înlocui laptele matern sau formulele de lapte

FALS

Până recent, în absența laptelui matern ori ca supliment la acesta, bebelușii primeau lapte de vacă. Astăzi, în urma cercetărilor privind nutriția și impactul pe termen lung pe care îl poate avea pentru sănătatea copiilor, laptele de vacă nu este recomandat să înlocuiască laptele matern sau formulele de lapte în primul an de viață.

Până la 6 luni, Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca bebelușul să fie alăptat exclusiv la sân. De la această vârstă se poate introduce alimentația complementară, dar până la 1 an se recomandă ca laptele matern să rămână principala sursă de hrană. (1)

Însă dacă alăptarea la sân sau alimentarea cu lapte matern cu biberonul nu sunt posibile, formulele de lapte reprezintă alternativa cea mai potrivită. Compoziția acestora se apropie cel mai mult de a laptelui matern, oferind nutrimentele de care care nevoie organismul în creștere al bebelușului. (2)

De ce nu este indicat laptele de vacă pentru bebeluși în primul an de viață?

 • Spre deosebire de laptele matern sau de formulele de lapte, cel de vacă nu poate fi digerat la fel de ușor și de complet de sistemul digestiv imatur al bebelușilor.
 • Laptele de vacă nu oferă nutrimentele necesare susținerii creșterii și dezvoltării copilului (conținut mult prea mic de vitamina E, fier, zinc și acizi grași esențiali).
 • Consumul precoce de lapte de vacă a fost asociat cu anemia prin carență de fier, deoarece calciul din lapte și produsele lactate inhibă absorbția fierului, un element extrem de important pentru dezvoltare.
 • Laptele de vacă are un conținut mult prea ridicat de proteine, sodiu și potasiu pentru ca organismul sugarului să le poată gestiona, ceea ce poate afecta rinichii lui imaturi.
 • Laptele de vacă poate cauza reacții alergice și poate provoca iritarea mucoasei gastrice și intestinale, precum și sângerări microscopice la acest nivel (prezente la aproximativ 40% dintre copiii hrăniți cu acest tip de lapte).
 • Laptele de vacă poate duce la tulburări ale tranzitului intestinal: diaree, vărsături, constipație. (3), (4), (5),

Nu există o unanimitate la nivelul recomandărilor pediatrilor privind vârsta de introducere a laptelui de vacă în meniul bebelușilor. De exemplu, în S.U.A și Marea Britanie se recomandă să se aștepte până la 12 luni, în Canada și Danemarca se consideră că laptele poate fi introdus treptat începând cu 9 luni, iar în Suedia după 10 luni. Atenție! Laptele de vacă este considerat în acest caz un aliment complementar care se introduce în dieta diversificată a copilului, fără a înlocui laptele matern, care ar trebui să rămână principala sursă de hrană până la 1 an. (6)

Decizia privind vârsta introducerii laptelui de vacă în alimentația copilului ar trebui să ia în calcul riscurile expuse mai sus, istoricul familial de alergii și hrana diversificată și echilibrată a copilului. (7)

Data actualizare: 05-05-2024 | creare: 18-08-2015 | Vizite: 6319
Bibliografie
(1)Up to what age can a baby stay well nourished by just being breastfed?, link: http://www.who.int/features/qa/21/en/
(2)Baby Food and Infant Formula, link: http://www.foodsafety.gov/keep/types/babyfood/
(3)The Use of Whole Cow's Milk in Infancy, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/89/6/1105.abstract
(4)Why Formula Instead of Cow's Milk?, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Why-Formula-Instead-of-Cows-Milk.aspx
(5)Giving Baby Dairy Whole Cow Milk, link: http://wholesomebabyfood.momtastic.com/milkforbaby.htm
(6)Cows' Milk in Complementary Feeding, link: http://pediatrics.aappublications.org/content/106/Supplement_4/1302.full
(7)Is it safe to use cow’s milk or other milks as a supplement to breastfeeding?, link: http://kellymom.com/nutrition/milk/milk-supplements/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Formulele pentru sugari din lapte de vacă nu cresc riscul pentru diabet tip 1
 • Formulele de lapte și greutatea sănătoasă la sugari - opinia specialiștilor
 • Laptele de vacă interferă cu absorbția levotiroxinei
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum