Nanomedicina - nanotehnologia în medicină

©

Autor:

Nanomedicina - nanotehnologia în medicină
Nanomedicina este o ramură a medicinei care se concentrează pe utilizarea nanotehnologiei pentru diagnosticarea, tratarea și prevenirea bolilor. Ea implică manipularea și utilizarea materialelor și structurilor la scară nanometrică (de ordinul nanometrilor, adică miliarde de ori mai mici decât o metru) pentru a dezvolta noi modalități de administrare a medicamentelor, imagistică medicală avansată și alte tehnici medicale inovatoare. Nanomedicina are potențialul de a îmbunătăți eficacitatea tratamentelor și de a reduce efectele secundare, deschizând noi posibilități în domeniul sănătății.


Conceptul de nanomedicină a început să se dezvolte în anii 1990, dar a avut rădăcini în cercetările anterioare în domenii precum nanotehnologia și chimia coloidală. O parte din primele lucrări și idei privind utilizarea nanotehnologiei în medicină au început să apară în acea perioadă, punând bazele pentru ceea ce numim astăzi nanomedicină. De atunci, domeniul a evoluat rapid, aducând avansuri semnificative în dezvoltarea de medicamente, sisteme de administrare a medicamentelor și tehnologii de imagistică medicală la scară nanometrică. (1)

Căror afecțiuni se dedică nanomedicina?

Nanomedicina se dedica unei game variate de afecțiuni și domenii medicale. Acestea includ, dar nu se limitează la:

 • Cancer: Nanomedicina este folosită în mod extensiv pentru diagnosticarea și tratamentul cancerului. Nanoparticulele pot fi proiectate pentru a livra medicamente direct către celulele canceroase sau pentru a servi ca agenți de contrast în imagistica medicală.
 • Boli cardiovasculare: Nanotehnologia poate fi folosită pentru dezvoltarea de sisteme de administrare a medicamentelor care să vizeze probleme cardiovasculare, precum ateroscleroza sau hipertensiunea arterială.
 • Boli infecțioase: Nanomedicina a fost explorată pentru dezvoltarea de vaccinuri mai eficiente și pentru tratamentul bolilor infecțioase, cum ar fi HIV sau hepatita.
 • Boli neurologice: Nanotehnologia poate fi aplicată pentru diagnosticarea și tratamentul bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.
 • Boli autoimune: Cercetătorii explorează utilizarea nanomedicinei pentru a dezvolta terapii mai precise și eficiente pentru afecțiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul.
 • Terapii genice: Nanoparticulele pot fi folosite pentru a livra materiale genetice în celulele țintă, deschizând perspective în terapiile genice pentru diverse afecțiuni ereditare.
 • Probleme de sănătate a pielii: Nanomedicina este utilizată pentru dezvoltarea de creme și lotiuni care să livreze compuși benefici în straturile profunde ale pielii pentru a trata afecțiuni precum psoriazisul sau îmbătrânirea pielii.
 • Boli oftalmologice: Nanotehnologia este utilizată pentru a dezvolta sisteme de administrare a medicamentelor pentru tratamentul unor afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară.


Acestea sunt doar câteva exemple, și cercetarea continuă în domeniul nanomedicinei poate aduce noi aplicații și tratamente pentru o gamă largă de afecțiuni medicale. (2), (3)

Cât de eficientă este nanomedicina?

Eficiența nanomedicinei poate varia în funcție de aplicație și de stadiul dezvoltării tehnologiei. Cu toate acestea, aceasta a adus și continuă să aducă numeroase beneficii în domeniul medical:

 • Țintirea precisă: Nanomedicina permite livrarea precisă a medicamentelor sau a agenților terapeutici către țintele specifice din organism, reducând astfel efectele secundare și dozând mai eficient tratamentul.
 • Imagistică medicală avansată: Utilizarea nanoparticulelor ca agenți de contrast în imagistică medicală oferă imagini de înaltă rezoluție și mai detaliate, ajutând la diagnosticarea și monitorizarea bolilor.
 • Terapii personalizate: Nanomedicina poate fi adaptată pentru a crea terapii personalizate, luând în considerare variabilitatea genetică și particularitățile fiecărui pacient.
 • Reducerea rezistenței la medicamente: Prin utilizarea nanomedicinei, se pot dezvolta strategii pentru a combate rezistența la medicamente, o problemă majoră în tratamentul unor boli, cum ar fi cancerul.
 • Tratamentul afecțiunilor dificil de abordat: Nanotehnologia permite abordarea unor afecțiuni dificile de tratat, precum bolile neurodegenerative sau cancerul în stadii avansate.


Cu toate acestea, este important de menționat că eficiența nanomedicinei poate varia în funcție de specificul fiecărei aplicații și de stadiul cercetării. De asemenea, există încă provocări tehnologice și de siguranță care trebuie depășite. Având în vedere potențialul său, nanomedicina continuă să fie un domeniu de cercetare și dezvoltare semnificativ în medicină.

Cum se aplică această tehnologie în boli oncologice?

Nanomedicina are multiple aplicații în tratamentul bolilor oncologice (cancer). Iată câteva moduri în care această tehnologie este utilizată în acest domeniu:

 • Administrare țintită a medicamentelor: Nanoparticulele pot fi proiectate pentru a transporta medicamentele direct la țintele canceroase, cum ar fi tumora. Acest lucru mărește concentrația medicamentului în zona afectată și reduce efectele secundare asupra țesuturilor sănătoase.
 • Terapia cu nanoparticule magnetice: Nanoparticulele magnetice pot fi utilizate pentru a induce căldură în tumorile canceroase prin expunere la câmpuri magnetice. Aceasta este cunoscută sub numele de terapie termică cu nanoparticule și poate fi folosită pentru a distruge celulele canceroase.
 • Imagistică medicală: Nanoparticulele pot servi ca agenți de contrast în imagistica medicală, precum imagistica cu rezonanță magnetică (IRM) sau imagistica cu ultrasunete. Acest lucru permite detectarea și monitorizarea mai precisă a tumorilor.
 • Terapia genică: Nanomedicina poate fi folosită pentru a livra materiale genetice în celulele canceroase pentru a modifica expresia genelor și a opri creșterea lor necontrolată.
 • Diagnostic precoce: Nanoparticulele funcționalizate cu molecule specifice pot fi utilizate pentru detectarea precoce a markerilor tumorali în sânge sau în alte fluide biologice.
 • Terapie fotodinamică: Nanoparticulele pot fi folosite în terapia fotodinamică, în care o substanță fotosensibilă este activată de lumină pentru a distruge celulele canceroase.
 • Vaccinuri împotriva cancerului: Nanotehnologia poate fi implicată în dezvoltarea de vaccinuri personalizate împotriva cancerului, care stimulează sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase.


Acestea sunt doar câteva exemple de cum nanomedicina este aplicată în tratamentul cancerului. Aceste tehnologii oferă promisiuni semnificative în îmbunătățirea eficacității și a opțiunilor de tratament pentru pacienții cu cancer. (4)

Care este procedura de administrare a medicamentelor folosind nanomedicina?

Procedura de administrare a medicamentelor folosind nanomedicina poate varia în funcție de tipul de nanoparticule și de afecțiunea tratată. Acest proces presupune:

 • Proiectarea nanoparticulelor: În primul rând, nanoparticulele sunt proiectate și fabricate în laborator. Acestea pot fi de diverse forme și dimensiuni și pot fi utilizate cu molecule specifice pentru a le face apte să interacționeze cu țintele dorite în organism.
 • Încărcarea medicamentului: Medicamentul sau agentul terapeutic este încărcat în nanoparticule. Acest lucru poate fi realizat prin diferite tehnici, cum ar fi încorporarea medicamentului în structura nanoparticulei sau atașarea lui la suprafața nanoparticulei.
 • Administrarea: Nanoparticulele încărcate cu medicament sunt administrate pacientului în funcție de afecțiunea tratată. Acest lucru poate fi realizat prin diverse metode, cum ar fi injectarea intravenoasă, administrarea orală, aplicarea topică sau inhalarea, în funcție de locația țintă și de necesitățile pacientului.
 • Transportul către țintă: După administrare, nanoparticulele circulă în sânge și sunt ghidate către ținta dorită. Acest lucru poate fi realizat prin funcționalizarea nanoparticulelor pentru a se lega specific de receptorii sau țesuturile țintă.
 • Eliberarea medicamentului: Odată ajunse la ținta dorită, nanoparticulele pot elibera medicamentul în mod controlat. Acesta poate fi eliberat treptat pentru o perioadă mai lungă sau într-un mod mai concentrat și specific, în funcție de proiectarea nanoparticulelor.
 • Monitorizarea și ajustarea: Progresul tratamentului poate fi monitorizat printr-o varietate de tehnici de imagistică medicală sau teste de laborator. Dacă este necesar, tratamentul poate fi ajustat în funcție de răspunsul pacientului.


Utilizarea nanomedicinei în administrarea medicamentelor are avantaje semnificative, cum ar fi reducerea efectelor secundare și îmbunătățirea eficacității tratamentului. Cu toate acestea, este important să se țină cont de siguranță și de monitorizarea atentă a pacientului pentru a asigura eficiența și sănătatea acestuia.

Cum îmbunătățește nanotehnologia imagistica medicală?

Nanotehnologia îmbunătățește imagistica medicală în mai multe moduri importante:

 • Agenți de contrast mai eficienți: Nanoparticulele pot fi folosite pentru a acționa ca agenți de contrast în diferite tehnici de imagistică, cum ar fi imagistica cu rezonanță magnetică (IRM), imagistica cu ultrasunete sau imagistica cu raze X. Acești agenți de contrast pot îmbunătăți vizualizarea țintelor medicale, cum ar fi tumorile sau vasele de sânge, făcându-le mai vizibile și mai ușor de detectat.
 • Imagistică de înaltă rezoluție: Nanoparticulele pot furniza imagini de înaltă rezoluție, permițând medicilor să observe detalii mai fine și să facă diagnosticul mai precis. Acest lucru este esențial în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor complexe, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare.
 • Țintire specifică: Prin utilizarea nanoparticulelor cu molecule specifice, acestea pot fi ghidate să se lege de țintele dorite în organism. Acest lucru permite o imagistică mai precisă, deoarece agenții de contrast ating exact zona de interes.
 • Monitorizarea tratamentului: Nanoparticulele pot fi folosite pentru a urmări eficacitatea tratamentului în timp real prin imagistică medicală. De exemplu, ele pot arăta cum medicamentele sunt livrate la țintele țintite și cum afectează tumora sau țesutul afectat.
 • Diagnostic precoce: Nanoparticulele pot fi utilizate în teste de diagnostic pentru a detecta markeri specifici ai bolilor în fluidele biologice, cum ar fi sângele sau urina. Acest lucru permite diagnosticarea mai rapidă și mai precisă a unor afecțiuni.
 • Reducerea dozelor de radiații: În cazul imaginilor cu raze X, nanoparticulele pot ajuta la reducerea dozelor de radiații necesare pentru obținerea imaginilor, fără a compromite calitatea acestora. Aceasta este importantă pentru protecția pacienților de radiații inutile.


În concluzie, nanotehnologia aduce îmbunătățiri semnificative în domeniul imagisticii medicale, sporind precizia, rezoluția și specificitatea imaginilor, ceea ce contribuie la o diagnosticare mai bună și la o monitorizare mai eficientă a tratamentului medical. (5)


Data actualizare: 20-09-2023 | creare: 20-09-2023 | Vizite: 666
Bibliografie
1. Soares, S., Sousa, J., Pais, A., & Vitorino, C. (2018). Nanomedicine: Principles, Properties, and Regulatory Issues. Frontiers in chemistry, 6, 360. https://doi.org/10.3389/fchem.2018.00360
2. Mago, A., Junaid Tahir, M., Arslan Khan, M., Abbasher Hussien Mohamed Ahmed, K., & Usman Munir, M. (2022). Nanomedicine: Advancement in healthcare. Annals of medicine and surgery (2012), 79, 104078. https://doi.org/10.1016/j.amsu.2022.104078
3. Pelaz, B., Alexiou, C., Alvarez-Puebla, R. A., Alves, F., Andrews, A. M., Ashraf, S., Balogh, L. P., Ballerini, L., Bestetti, A., Brendel, C., Bosi, S., Carril, M., Chan, W. C., Chen, C., Chen, X., Chen, X., Cheng, Z., Cui, D., Du, J., Dullin, C., … Parak, W. J. (2017). Diverse Applications of Nanomedicine. ACS nano, 11(3), 2313–2381. https://doi.org/10.1021/acsnano.6b06040
4. Nirmala, M. J., Kizhuveetil, U., Johnson, A., G, B., Nagarajan, R., & Muthuvijayan, V. (2023). Cancer nanomedicine: a review of nano-therapeutics and challenges ahead. RSC advances, 13(13), 8606–8629. https://doi.org/10.1039/d2ra07863e
5. Sim, S., & Wong, N. K. (2021). Nanotechnology and its use in imaging and drug delivery (Review). Biomedical reports, 14(5), 42. https://doi.org/10.3892/br.2021.1418
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Nano-tehnologia - utilitate în vindecarea leziunii acute de rinichi
 • Cercetătorii înregistrează un important progres în construcția unor dispozitive medicale mai evoluate
 • Dozarea metronomică a nanomedicamentelor poate îmbunătății tratamentul împotriva cancerului
 •