Cistita în timpul sarcinii

©

Autor:

Cistita în timpul sarcinii

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, cauzată în general de infecțiile bacteriene, care apare cu o frecvență ridicată în timpul sarcinii. Cistita poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la femei decât la bărbați, din cauza faptului că uretra femeii este mai scurtă decât cea a bărbaților, ceea ce face mai ușoară pătrunderea bacteriilor în vezica urinară. (1, 2)

Care sunt cauzele cistitei?

Cistita poate apărea ca urmare a activităților care pot irita vezica urinară, cum ar fi sexul vaginal, utilizarea unor produse de igienă intimă cu parfumuri sau tampoane interne, menținerea urinei în vezică pentru perioade prelungite de timp sau chiar deshidratarea. Alte cauze ale cistitei pot include iritațiile chimice sau alergice, bolile inflamatorii ale vezicii urinare sau unele boli de rinichi. În general, cistita este o problemă comună, dar care poate fi evitată prin urmarea unor obiceiuri de igienă adecvate și a unui stil de viață sănătos. (1, 2)

Cât de frecventă este cistita în timpul sarcinii?

Cistita este destul de frecventă în timpul sarcinii, lucru datorat faptului că sarcina crește presiunea asupra vezicii urinare, ceea ce poate duce la urinare frecventă și incompletă, iar urina rămasă în vezica urinară poate favoriza dezvoltarea infecției. De asemenea, femeile gravide sunt mai predispuse la infecții ale tractului urinar decât femeile care nu sunt însărcinate. (3, 4)

Cauzele apariției cistitei în timpul sarcinii

Există mai multe cauze ale apariției cistitei în timpul sarcinii, cele mai comune fiind:

 • presiunea exercitată asupra vezicii urinare (în timpul sarcinii, uterul crește în dimensiune și poate exercita o presiune asupra vezicii urinare, ceea ce poate împiedica golirea completă a vezicii și poate favoriza dezvoltarea infecției);
 • schimbări hormonale (pe perioada sarcinii, nivelul de progesteron crește, ceea ce poate relaxa mușchii vezicii urinare și poate împiedica golirea sa completă);
 • suprimarea sistemului imunitar (femeile gravide să fie mai susceptibile la infecții, inclusiv la infecții ale tractului urinar). (1, 2, 4)


Tratamentul cistitei în timpul sarcinii

Tratamentul cistitei în timpul sarcinii poate varia în funcție de gravitatea infecției și de starea de sănătate generală a femeii însărcinate. De obicei, tratamentul include antibiotice și alte măsuri de îngrijire a sănătății, cum ar fi:

 • consumul unei cantități suficiente de lichide;
 • odihnă și relaxare;
 • igiena adecvată. (3, 4, 5)


Afectează sau nu cistita în timpul sarcinii fătul?

Dacă este tratată corespunzător, cistita în timpul sarcinii nu afectează, în general, fătul. Cu toate acestea, dacă infecția se agravează și se răspândește la rinichi (pielonefrită), poate exista un risc mai mare de complicații pentru făt. Infecția tractului urinar, inclusiv cistita, poate crește riscul de naștere prematură și de greutate mică la naștere a bebelușului. De aceea, este important să urmați tratamentul prescris de medic și să vă monitorizați starea de sănătate în timpul sarcinii. (3, 6)

Este important să tratați cistita în timpul sarcinii, pentru a preveni complicații mai grave, cum ar fi pielonefrita, o infecție renală care poate fi periculoasă pentru femeie și pentru făt. Dacă aveți simptome de cistită în timpul sarcinii, cum ar fi senzația de arsură sau durere la urinare, urinare frecventă sau necesitatea imperioasă de a urina, trebuie să consultați medicul pentru a obține tratamentul adecvat. (3, 5, 6)


Data actualizare: 13-03-2023 | creare: 13-03-2023 | Vizite: 429
Bibliografie
(1) Cystitis, https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/cystitis
(2) What Is Cystitis? https://www.healthline.com/health/cystitis
(3) Urinary Tract Infections in Pregnancy, https://emedicine.medscape.com/article/452604-overview
(4) Urinary Tract Infections During Pregnancy, https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2000/0201/p713.html
(5) Urinary Tract Infections in Pregnancy Treatment & Management, https://emedicine.medscape.com/article/452604-treatment
(6) Urinary tract infections (UTIs) during pregnancy, https://www.pregnancybirthbaby.org.au/urinary-tract-infections-utis-during-pregnancy
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Dacă ai cistită îți poți infecta partenerul sexual?
 • Tratarea cistitei - medicamente, remedii, sfaturi utile
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum