Co-parenting - ce este și sfaturi pentru părinții divorțați

©

Autor:

Co-parenting - ce este și sfaturi pentru părinții divorțați

Co-parenting, procesul de îngrijire a copiilor împreună de către părinți care nu mai formează un cuplu, reprezintă o modalitate prin care părinții pot asigura un mediu stabil și liniștit pentru copii. Colaborarea între părinți în luarea unor decizii legate de creșterea și îngrijirea copiiilor este importantă pentru dezvoltarea armonioasă a acestora, urmările fiind vizibile atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. (1, 2)

Ce este co-parenting?

Co-parenting este un termen care se referă la procesul de îngrijire a copiilor împreună de către părinții care nu mai sunt împreună, fie deoarece au divorțat, fie fiindcă au decis să aibă copii într-o relație non-romantică. Deși reprezintă o provocare pentru părinți, printr-o comunicare pozitivă și o planificare proactivă, co-parenting-ul poate ajuta părinții să mențină relații puternice cu copiii lor. (1, 2)

De ce este important co-parenting-ul?

Menținerea unei bune relații între părinți, chiar și după divorț, este importantă pentru a asigura necesitățile emoționale și de îngrijire ale copiilor și pentru a sprijini dezvoltarea acestora într-un mod armonios. Studiile au demonstrat faptul că o relație negativă între părinți și expunerea copiiilor la conflicte verbale crește riscul acestora de a dezvolta tulburări de sănătate mintală pe parcursul vieții. (2, 3, 4)

Sfaturi pentru părinții care au optat pentru co-parenting

Colaborarea dintre părinți presupune întotdeauna o bună comunicare și un acord al ambelor părți cu privire la modul în care se vor lua deciziile legate de copii. Următoarele sfaturi pot ajuta la menținerea unei relații pozitive între părinți, în beneficiul copilului:

Comunicați într-un mod eficient: comunicarea deschisă și clară a nevoilor și așteptărilor în ceea ce privește creșterea copiilor este unul dintre factorii de bază, care influențează semnificativ relația dintre părinți în raport cu copilul lor. (1, 2)

Puneți interesele copiilor înaintea propriilor nevoi: este important să lăsați la o parte conflictele personale și să vă concentrați pe binele copiilor, acesta fiind și scopul co-parenting-ului. (1, 2)

Colaborați într-un mod pozitiv: încercați să găsiți modalități prin care să lucrați împreună pentru a găsi soluții la problemele apărute și să evitați să vă atacați sau criticați. (1, 2)

Implicați-vă în viața copiilor: participați la evenimentele importante din viața copiilor și asigurați-vă că sunteți prezenți și disponibili întotdeauna pentru aceștia. (1, 2)

Dezvoltarea unui plan de co-parenting

Un plan eficient de co-parenting poate ajuta la menținerea stabilității și siguranței copiilor în timp ce părinții își continuă viața separat. Dezvoltarea unui plan de co-parenting poate fi o provocare, mai ales dacă părinții sunt în conflict sau au dificultăți în a lucra împreună. Un plan de co-parenting eficient trebuie să ia în considerare nevoile și dorințele copiilor. Acest lucru poate fi realizat prin discuții cu copiii și evaluarea cu atenție a programului lor de activități și a nevoilor de atenție și îngrijire ale acestora. (1, 5)

De asemenea, este important ca părinții să stabilească un calendar clar și detaliat pentru custodia copiilor, inclusiv perioadele de vizitare, vacanțe și pentru alte evenimente importante. În plus, este esențial să se stabilească modalități de comunicare eficiente între părinți, astfel încât să poată lucra împreună, în interesul copiilor lor. (1, 5)

Greșeli comune în co-parenting

Refuzul unuia dintre părinți de a-și asuma responsabilitatea, abilitatea limitată de a comunica sau emoțiile negative pot duce la apariția unor probleme de creștere a copiilor, cu importante consecințe asupra sănătății mintale și fizice a acestora pe termen lung. Cele mai comune erori de co-parenting includ:

  • încălcarea acordurilor sau promisiunilor;
  • neglijarea comunicării;
  • implicarea copiilor în conflicte;
  • refuzul de a avea grijă de copii;
  • ignorarea sentimentelor copiilor. (1. 5)

Data actualizare: 06-02-2023 | creare: 06-02-2023 | Vizite: 577
Bibliografie
(1) What to know about co-parenting, https://www.medicalnewstoday.com/articles/co-parenting
(2) Coparenting, https://www.fatherhood.gov/for-dads/coparenting
(3) Interparental conflict, children’s security with parents, and long-term risk of internalizing problems: A longitudinal study from ages 2 to 10, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4580501
(4) Repeated early-life exposure to inter-parental conflict increases risk of preadolescent mental health problems, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29273942/
(5) Co-parenting: getting the balance right, https://raisingchildren.net.au/grown-ups/family-diversity/co-parenting/co-parenting
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aproximativ 80% dintre divorțuri implică o asimetrie de putere: înstrăinarea părintească și controlul coercitiv al abuzului, printre cauze
  • Tații cu relații coparentale dificile sunt mai predispuși la depresie
  • Care sunt atitudinile de creștere a copiilor în cuplurile necăsătorite, cu venituri scăzute?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum