Conjunctivita alergica

©

Autor:

Conjunctivita alergica
Patologia alergica oculara este foarte frecventa in randul pacientilor internati in clinicile de specialitate; practic, alergia reprezinta un raspuns imun anormal, elaborat de catre organism, atunci cand acesta se confrunta cu un factor provenit din mediul exterior; substantele capabile de a determina aparitia unui astfel de raspuns anormal din partea organismului, au fost denumite „alergeni” – notam faptul ca activarea sistemului imunitar ca urmare a contactului cu anumiti alergeni, conduce la aparitia unui raspuns ce este daunator organismului gazdei.

Din cauza dispozitiei sale, mucoasa conjunctivala este in permanenta expusa actiunii factorilor alergizanti externi; mai mult decat atat, reteaua vasculara aferenta permite accesul rapid al imunoglobulinelor (anticorpilor) si celulelor inflamatorii la locul de contact cu alergenul respectiv – factor important in dezvoltarea procesului inflamator.

Potentiali alergeni oculari sunt polenul de flori, penele de pasare, lana, iarba, parul, anumite alimente, medicamente, paraziti, sau chiar antigeni de origine bacteriana. Exista doua tipuri de reactii alergice care se pot dezvolta – alergia imediata (umorala) si alergia intarziata (tisulara).

Particulele alergizante din aer au capacitatea de a induce o reactie alergica de tip imediat, in care anticorpii specifici apar in plasma in maxim 10 zile de la primul contact gazda-alergen; astfel de reactii alergice pot fi tratate cu succes, utilizand o medicatie antihistaminica si vasoconstrictoare.

In cazul reactiilor alergice de tip intarziat, anticorpii specifici nu apar in plasma sanguina, ci mai degraba vor fi fixati pe structurile celulare sau tisulare; aceasta reactie apare in maxim 3 zile de la contactul cu factorul alergizant; astfel de reactii de tip intarziat pot fi produse de catre alergenii de origine bacteriana. Reactia la tuberculina este tot un tip de reactie alergica tisulara care poate determina aparitia unei conjunctivite.

Semne si simptome

Cele mai intalnite manifestari in cazul pacientilor cu conjunctivita alergica sunt prurit la nivel ocular, eczema cutanata si dilatatia punctului lacrimal. Pe frotiul realizat din secretia conjunctivala sunt observate limfocite in numar crescut, eozinofile si mastocite; analizele hematologie releva cresterea plasmatica a numarului de eozinofile si a titrului anticorpilor de clasa IgE (anticorpi implicati in reactiile inflamatorii alergice).

Anticorpii de clasa IgE determina eliberarea mediatorilor inflamatiei – histamina, leucotriene, prostaglandine – care vor determina vasodilatatie si edem local.

Conjunctivita alergica primavaratica

Conjunctivita primavaratica este o reactie alergica bilaterala cu caracter cronic care afecteaza mai ales adultii tineri; se manifesta cu predilectie pe perioada anotimpului de primavara sau toamna; pacientul prezinta intensa senzatie de mancarime (prurit) la nivel ocular, senzatie de usturime, fotofobie, dar si secretie a mucoasei conjunctivale. In forma clinica cu afectare palpebrala, conjunctiva prezinta papile hipertrofiate ce se dispun sub forma unui pavaj; forma bulbara de alergie primavaratica se caracterizeaza prin ingrosarea albicioasa a conjunctivei limbice. Exista si o forma mixta de alergie, in care apar atat modificari la nivel palpebral cat si modificari la nivel bulbar.

Din cauza fofotobiei (senzatie de disconfort ocular, determinata de lumina puternica), pacientul tinde sa isi micsoreze fanta palpebrala. O complicatie a conjunctivitei primavaratice este reprezentata de aparitia ulcerelor marginale sau a keratitelor superficiale.

De obicei, un astfel de pacient care dezvolta o conjunctivita alergica, prezinta deja un teren atopic (alergizant) – rinita alergica sau astm bronsic. Senzatia intensa de mancarime este foarte sugestiva pentru stabilirea diagnosticului.

Conjunctivita alergica de contact

Conjunctivita de contact apare in urma contactului cu anumite medicamente administrate la nivel ocular sub forma de colir – atropina, pilocarpina, antibiotice – sau in urma contactului cu lentile de contact, cu ramele de ochelari sau cu anumite substante chimice folosite drept cosmetice. Conjunctivta de contact debuteaza rapid; pacientul prezinta intensa senzatie de prurit la nivel ocular, sezatie de intepatura, congestie a membranei conjunctivale, adenopatie preauriculara satelita, si foliculi la nivelul fundului de sac conjunctival. Pielea de la nivelul pleoapelor va avea un aspect caracteristic, ca de eczema.

Daca este identificata si indepartata substanta sau obiectul care a condus la aparitia reactiei alergice, leziunile locale vor regresa. Recidiva apare de fiecare data cand exista un nou contact cu acelasi alergizant; alergia de contact se poate complica cu aparitia unor infectii secundare.

Keratoconjunctivita atopica

Keratoconjunctivita atopica apare mai ales la barbatii cu dermatite atopice – care prezinta leziuni alergice la nivelul gatului sau membrelor. Boli asociate acestor pacienti sunt astmul bronsic, febra fanului, urticarie sau rinite. Simptomatologia clinica este asemanatoare cu cea aparuta in caz de conjunctivita primavaratica; in plus, papilele aparute la nivelul membranei conjunctivale sunt de mici dimensiuni si apare un fenomen de neovascularizatie periferica.

Conjunctivita papilara giganta

Conjunctivita papilara giganta apare mai ales la persoanele care poarta lentile de contact – aceasta reactie este cel mai probabil provocata de substantele alergizante care se gasesc in compozitia materialului din care sunt confectionate lentilele; caracteristica acestei forme de alergie oculara este prezenta unor papile gigante si a unei cantitati excesive de mucus, la nivelul conjunctivei tarsale superioare.

Diagnostic

Pentru diagnosticul diferential al conjunctivitelor primavaratice vor fi luate in considerare urmatoarele boli – trahomul, tuberculoza conjunctivala si conjunctivita Parinaud; secretiile conjunctivale – prelevate de la pacientii ce prezentau conjunctivita primavaratica – contineau o cantitate crescuta de eozonifile; de asemenea, de o deosebita importanta pentru stabilirea unui diagnostic de conjunctivita alergica este si proba terapeutica antialergica.

Tratament

Pentru conjunctivita alergica exista un tratament local dar si un tratament general; local pot fi administrate urmatoarele medicamente – corticosteroizi, substante antiseptice, cromoglicat de sodiu. Tot local mai pot fi aplicate comprese reci, care au rolul de a diminua reactia inflamatorie; de asemenea, foarte utila este si administrarea de vitamina C si vitamine din complexul B, calciu sau antihistaminice.

Medicamente recomandate – levocabastine (antihistaminice topice); cromoglicatul de sodiu si lodoxamide (stabilizatori ai mastocite – diminua astfel raspunsul imun exagerat al gazdei).

Pentru cazurile de conjunctivita alergica de contact, in primul rand se recomanda evitarea substantelor sau factorilor care au contribuit la declansarea reactiei alergice; local mai pot fi administrate medicamente din clasa antihistaminicelor si corticosteroizilor.

Keratoconjunctivita atopica poate fi tratata utilizand instilatiile cu steroizi – dexametazone, betametazone sau fluorometolone; alte medicamente care mai pot fi utilizate in cazul acestui tip de conjunctivita alergica – stabilizatori ai celulelor mastocitare si antihistaminice administrate local sau pe cale sistemica.

Pentru terapia conjunctivitei papilare gigante se recomanda:
  • intretinerea si igienizarea cat mai corecta a lentilelor de contact;
  • evitarea purtarii pe timp indelungat a lentilelor de contact;
  • inlaturarea lentilelor de contact daca au aparut reactii alergice oculare;
  • in caz de reactii alergice locale se pot face instilatii cu cromoglicat de sodiu sau instilatii cu corticosteroizi.

Data actualizare: 11-09-2014 | creare: 20-04-2010 | Vizite: 14620
Bibliografie
P. Cernea, Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala 2002, pag. 248-302
D. Chiselita, Oftalmologie generala, Ed. Stef, 2008, pag. 71-84
Jack J. Kanski, Clynical Ophtalmology, Ed. Butterworth Heinemann, 2009
Basic and Clinical Science Course, Ed.: American Academy of Ophtalmology, 2009
Clinical Diagnosis in Ophthalmology, Autor: Jack J. Kanski, Ed. Mosby 2006
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Leziuni oculare - primul ajutor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum