Constipatie

©

Autor: Redacția ROmedic

Constipatia se manifesta prin emisia rara a scaunelor, consistenta crescuta a materiei fecale sau prin senzatia de evacuare incompleta dupa defecare. Cauzele acestor diferite “tipuri” de constipatie variaza, iar tratamentul trebuie sa fie adaptat pentru fiecare tip. Constipatia poate alterna cu diareea, in general in cazul sindromului colonului iritabil. In forma sa extrema, constipatia se manifesta prin intarirea materiei fecale la nivelul rectului, impiedicand evacuarea acesteia.

Frecventa scaunelor scade odata cu varsta -la 95% din adulti fecalele sunt emise intre 3 si 21 ori pe saptamana, iar aceasta frecventa este considerata normala. La aproape 50% din persoane, evacuarea se produce o data pe zi. Dar, la majoritatea, emisia nu se produce zilnic, sau nu cu aceeasi frecventa in fiecare zi. Din punct de vedere medical, vorbim de constipatie atunci cand sunt emise mai putin de trei scaune pe saptamana. Constipatia severa este definita ca evacuarea a mai putin de un scaun pe saptamana.

 

Cauzele constipatiei:
Fisura anala
Cancer de colon
Depresie
Diverticulita (Diverticuloza)
Hemoroizi
Boala Hirschsprung
Hipotiroidism
Sindromul colonului iritabil
Boala lui Parkinson

Alte cauze ale constipatiei:
Modificari hormonale asociate menstruatiei
Aport alimentar sarac in fibre
Medicamente
Sarcina
Leziune a maduvei spinarii


Data actualizare: 20-07-2010 | creare: 20-03-2007 | Vizite: 8179
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Constipația în timpul sarcinii
  • Constipația
  • Noi abordări terapeutice în colonul iritabil și constipația cronică idiopatică
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum