Consumul de alimente înaintea testelor de salivă poate interfera cu detectarea SARS-CoV-2

©

Autor:

Consumul de alimente înaintea testelor de salivă poate interfera cu detectarea SARS-CoV-2
Anumiți inhibatori găsiți în salivă, care sunt legați de consumul de alimente, îngrijirea dentară, precum și de mediul salivar nativ, pot influența rezultatele testelor de salivă folosite pentru identificarea virusului SARS-CoV-2. Un nou studiu, publicat pe portalul medRxiv, arată că testele de salivă efectuate imediat după consumul de alimente pot da rezultate eronate.
Oamenii de știință au subliniat importanța diagnosticării precise și rapide pentru detectarea agenților patogeni virali respiratori, cum ar fi  SARS-CoV-2. Detectarea precoce ar putea preveni transmiterea în continuare a virusului și, prin urmare, ar putea proteja populația de boală. Multe platforme de amplificare a acidului nucleic (sisteme care utilizează specimene nazofaringiene colectate) au fost aprobate pentru detectarea SARS-CoV-2, însă aceste sisteme urmează tehnici invazive. Utilizarea testelor salivei ar putea fi o alternativă potențială la specimenele nazofaringiene, deoarece metoda nu este invazivă și poate fi auto-colectată, nefiind necesară deplasarea într-un mediul spitalicesc.

Studiile anterioare au demonstrat utilitatea de diagnosticare a salivei pentru detectarea infecției cu SARS-CoV-2, iar unele studii au comparat, de asemenea, rapoartele cu privire la diagnosticul virusului folosind probele de salivă cu rapoartele specimenelor nazofaringiene. Cu toate acestea, s-a demonstrat că analiza salivei la copii poate fi afectată de tipul de alimente pe care îl consumă sau de modul în care își mențin igiena orală, ambele fiind destul de diferite de adulți.

În cadrul studiului actual, cercetătorii și-au propus să determine dacă dieta copiilor are un impact asupra detectării virusului SARS-CoV-2 în salivă. Oamenii de știință au efectuat teste de diagnosticare pentru a detecta virusul folosind specimene autocolectate în timp real, furnizate de cinci copii sănătoși. Probele au fost colectate înainte și după consumul unor alimente selectate.

Oamenii de știință au descoperit că saliva colectată dimineața, înainte de a mânca, a arătat rezultate consistente pentru detectarea SARS-CoV-2. Cu toate acestea, au găsit interferențe puternice cu detectarea controlului extracției interne (I.C.) în probele de salivă colectate imediat după masă. De asemenea, în aceste probe a fost găsită o reducere a acizilor nucleici SARS-CoV-2. Autorii au dezvăluit că interferențele au dispărut la 20 de minute și 60 de minute după consumul de alimente.

sursa: News Medical

Data actualizare: 16-12-2021 | creare: 16-12-2021 | Vizite: 260
Bibliografie
Eating before saliva collection may interfere with detection of SARS-CoV-2, link: https://www.news-medical.net/news/20211215/Eating-before-saliva-collection-may-interfere-with-detection-of-SARS-CoV-2.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fără simptome și testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Teste aprobate în Uniunea Europeană pentru depistarea COVID-19
  • Testarea „drive through” a bolnavilor cu COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum