Obezitatea abdominală crește riscul de cancer pancreatic

©

Autor:

Obezitatea abdominală crește riscul de cancer pancreatic
Diabetul de tip 2 și obezitatea sunt doi factori de risc semnificativi pentru dezvoltarea cancerului pancreatic, conform dovezilor epidemiologice bazate pe studii observaționale. Chiar dacă cancerul pancreatic este rar întâlnit în populație, acesta este asociat cu un prognostic slab și rate de supraviețuire reduse.
Un studiu publicat recent în Jurnalul European de Genetică Umană subliniază cum obezitatea abdominală, determinată prin utilizarea indicelui de masă corporală (IMC) și a raportului talie-șold, este un factor de risc major pentru cancerul pancreatic.

IMC-ul este folosit frecvent pentru a determina mărimea țesutului adipos de la nivelul abdomenului, însă indicele talie-șold este mai puternic corelat cu sindromul metabolic, conform studiului.

Analiza genomului pacienților cu cancer pancreatic identifică 22 de semnale care ar putea fi utilizate pentru a prezice dezvoltarea acestuia.

Datele colectate de cercetători au fost utilizate pentru a determina rolul țesutului adipos total în incidența cancerului pancreatic, fiind implicate în studiu peste 450.000 de persoane. Analiza multimodală a datelor a dus la confirmarea rapoartelor epidemiologice anterioare, unde este confirmată obezitatea abdominală ca factor de risc major pentru cancerul pancreatic. Mai mult, rezistența la insulină, hiperinsulinemia, statusul inflamator din organism, susțin factorul cauzal, fiind asociați sindromului metabolic, respectiv obezității abdominale. Astfel, mai degrabă decât IMC-ul, indicele talie-șold crescut este un marker al acestui sindrom, cu risc crescut pentru dezvoltarea cancerului pancreatic.

Având în vedere constatările, oamenii de știință recomandă investigații suplimentare pacienților obezi, în contextul incidenței cancerului pancreatic.

sursa: News Medical
foto: SHISANUPONG1986 / Shutterstock.com

Data actualizare: 02-09-2022 | creare: 02-09-2022 | Vizite: 286
Bibliografie
Abdominal obesity increases risk of pancreatic cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20220830/Abdominal-obesity-increases-risk-of-pancreatic-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Excesul de grăsime la nivelul abdomenului crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, chiar dacă indicele de masă corporală nu indică obezitate
  • Măsurarea grăsimii din jurul inimii poate prezice riscul de diabet
  • Un nou studiu arată că lipsa somnului crește cantitatea de țesut adipos abdominal
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum