Factori de risc pentru cancerul colorectal

©

Autor:

Factori de risc pentru cancerul colorectal
Un factor de risc pentru cancer influențează posibilitatea ca un individ să dezvolte o anumită formă de cancer. Cancerele au factori de risc comuni sau specifici, unii care pot fi modificați, ca fumatul, iar alții care nu pot fi schimbați, ca vârsta sau istoricul familial.

Prezența unuia sau mai multor factori de risc nu se asociază neapărat cu prezența cancerului, doar trebuie luați în considerare și realizate screening-uri și investigații care favorizează depistarea precoce.

Colonul este partea terminală a tractului intestinal, care se extinde de la cec la rect. Conține numeroase bacterii cu proprietăți benefice importante precum fermentarea carbohidraților neabsorbabili pentru eliberarea energiei și menținerea sănătății mucoasei colonului. Poate fi și infectat cu bacterii dăunătoare. De asemenea, colonul este căptușit cu o membrană mucoasă și conține celulele limfoide care sunt parte a sistemului imunitar de apărare al organismului.

Aproximativ 95% din totalul cancerelor colorectale sunt adenocarcinoame. Alte tipuri de cancer de la acest nivel includ carcinoamele mucinoase și carcinoamele adenoscuamoase.

Cancerul colorectal produce de cele mai multe ori simptome abia când s-a agravat și a avansat, ceea ce duce implicit la reducerea șanselor de tratare și supraviețuire. De aceea, screening-urile periodice sunt recomandate, mai ales pentru persoanele predispuse riscului.

Factorii de risc pentru cancerul colorectal pot fi modificabili și nemodificabili:

Factori de risc modificabili

Factorii care țin de stilul de viață ca alimentația, greutatea, sportul sunt corelați nu doar cu acest tip de cancer, ci și cu alte afecțiuni.

Fundația Mondială de Cercetare a Cancerului a realizat recent un raport privind cancerul colorectal și metode de prevenție și reducere a riscului. Acesta vizează factorii de risc modificabili care pot fi reduși, cum ar fi excesul greutății corporale, consumul de carne roșie și procesată, consumul de alcool etc.

Supraponderalitatea sau obezitatea

În cazul persoanelor supraponderale sau obeze, riscul de cancer colorectal este mai mare, în special dacă grăsimea este acumulată mai mult la nivelul taliei. Excesul de greutate ar putea influența riscul de cancer prin mecanisme ca afectarea funcțiilor sistemului imunitar, afectarea nivelului unor hormoni ca insulina sau estrogenul, influențarea factorilor ce reglează dezvoltarea celulelor, ca IGF-1 sau a proteinelor care influențează modul în care organismul utilizează anumiți hormoni, ca globulina.

O meta-analiză publicată în Annals of Oncology (2017) sugerează că excesul greutății corporale și creșterea în greutate sunt asociate cu creșterea riscului de adenom colorectal, susținând necesitatea menținerii unei greutăți sănătoase pentru prevenirea acestei probleme și a altora.

Sedentarismul

Sedentarismul crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal. Creșterea nivelulul de activitate fizică zilnică poate reduce riscul, iar creșterea intensității antrenamentelor poate reduce chiar mai mult acest risc.

Conform raportului Fundației Mondiale de Cercetare a Cancerului, activitatea fizică susținută crește rata metabolică și aportul de oxigen. Pe termen lung, un stil de viață activ crește eficiența metabolică a organismului și rezistența, prezentând beneficii asupra reducerii grăsimii corporale, și putând conferi protecție împotriva cancerului colon prin reducerea inflamației și reducerea nivelului insulinei și a rezistenței la insulină.

Alimentația

O alimentație cu un conținut ridicat de carne roșie (vită, porc, miel, ficat) sau carne procesată (cârnați, mezeluri etc.) poate crește riscul de cancer colorectal.

Gătirea cărnii la temperaturi foarte mari (prăjire, frigere, preparare la grătar) duce la formarea de compuși chimici care pot crește riscul de cancer, dar nu sunt încă dovezi clare care să arată că ar influența riscul de cancer colorectal.
 
O meta-analiză publicată în jurnalul PloS One (2011) arată că aportul crescut de carne rosie și procesată este asociat cu creșterea semnificativă a riscului de cancer colorectal, de colon sau rectal. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare care să indice exact relația dintre cancerul colorectal și consumul de carne roșie.

Fumatul

Cancerul colorectal ar putea fi asociat cu fumatul. Fumul de țigară este cancerigen și poate crește riscul de dezvoltare a cancerului, inclusiv la anumite regiuni din sistemul digestiv cu care ajunge în contact. Pătrunde și în circuitul sangvin și ajunge la intestine, unde poate crește riscul de cancer colorectal.

Consumul ridicat de alcool

Consumul crescut de alcool ar putea crește riscul de cancer colorectal, putând afecta și ADN-ul celular. O meta-analiză publicată în jurnalul oficial al Societății Europene de Oncologie Medicală (2017) sugerează că alcoolul crește riscul de cancer colorectal, o relație tip doză-răspuns, riscul crescând cu 7% pentru fiecare 10 g/etanol/zi în băuturi alcoolice.

Factori nemodificabili

Unii factori de risc pot crește predispoziția de a dezvolta cancer coloectal, dar nu pot fi reduși, doar ținuți sub control. Dintre aceștia, amintim:

Vârsta

Riscul de cancer colorectal crește odată cu înaintarea în vârstă. Este mai comun la persoanele trecute de 50 de ani. Mai mult de 90% dintre cazurile de cancer colorectal sunt înregistrate în cazul celor trecuți de 50 de ani, iar vârsta medie de diagnostic este 72 ani.

Istoricul personal de polipi colorectali sau cancer colorectal

Istoricul personal de adenoame (polipi colonici adenomatoși) poate crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal. Riscul depinde și de dimensiunea polipilor, de numărul lor și dacă prezintă displazie sau nu.

Istoricul personal de cancer colorectal, chiar dacă a fost complet îndepărtat, crește riscul de recidivă sau reapariție a cancerelor în alte regiuni din colon sau rect.

Istoricul personal de boală inflamatorie intestinală

Prezenta bolilor inflamatorii intestinale, inclusiv a colitei ulcerative sau bolii Crohn, crește riscul de cancer colorectal. Boala inflamatorie a colonului este o afecțiune în care colonul este inflamat o perioadă mare de timp, și netratată, poate duce la displazie. Displazia descrie celulele care căptușesc colonul sau rectul și care arată anormal, nu sunt celule canceroase, dar se pot dezvolta în timp. Sindromul de colon iritabil este diferit de boala inflamatorie intestinală și nu crește riscul de cancer colorectal.

Istoricul familial de cancer colorectal sau polipi adenomatoși

Statisticile arată că 1 din 5 persoane care dezvoltă cancer colorectal are un alt membru al familiei care are sau a avut boala. Riscul este mai mare dacă ruda care a fost diagnosticată avea vârsta mai mică de 45 ani sau dacă mai multe rude de gradul I au fost diagnosticate cu această afecțiune. Cauzele pot fi genele înnăscute, anumiți factori de mediu comuni sau combinații ale acestora. De asemenea, istoricul familial de polipi adenomatoși se poate asocia cu riscul mai mare de cancer colorectal.

Predispoziția genetică și sindroame înnăscute

Aproximativ 5-10% dintre persoanele care dezvoltă cancer colorectal au o predispoziție genetică ce produce anumite sindroame specifice. Cele mai comune sunt polipoza adenomatoasă familială și sindromul Lynch, dar și altele.
  • Polipoză adenomatoasă familială
Este cauzată de mutații ale genei APC moștenite de la părinți. Este caracterizată de dezvoltarea a numeroși polipi în colon sau rect. Sunt două subtipuri și anume polipoză adenomatoasă familială atenuată (cu puțini polipi, mai puțin de 100 ) și sindromul Gardner care este caracterizat și de prezența tumorilor necanceroase pe piele, țesuturi moi sau oase.  Aproximativ 1% dintre cancerele colorectale sunt cauzate de această afecțiune.

  • Sindromul Lynch
Numit și cancer colorectal non-polipos erediar, este cauzat de mutații înnăscute ale genei MLH1 sau MSH2, dar și alte altor gene. Acest sindrom este cauza a 2-4% dintre cancerele colorectale.

  • Sindromul Turcot
Sunt două subtipuri, și anume unul cauzat de modificări genetice similare ca cele din polipoza adenomatoasă familială în cazul cărora apar tumori cerebrale de tip meduloblastoame, sau cauzate de mutații genetice similare celor din sindromul Lynch, în care tumorile cerebrale sunt glioblastoame.

Persoanele cu această afecțiune au de obicei pete cu aspect de pistrui în jurul gurii, pe mâini sau picioare și polipi hemartomatoși la nivelul tractului digestiv. Sindromul este cauzat de mutații ale genei STK11.

  • Polipoza atenuată tip MUTYH
Sindromul este cauzat de mutații ale genei MUTYH și de obicei este cauza cancerelor colorectale la persoanele tinere.

Persoanele care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru cancerul colorectal sunt sfătuite să se prezinte la medic periodic pentru screening-uri și investigații ce ar putea depista prezența cancerului și să reducă riscul prin adoptarea unui stil de viață sănătos, activ și cu o alimentație echilibrată, variată și sănătoasă.

Data actualizare: 06-12-2017 | creare: 06-12-2017 | Vizite: 2553
Bibliografie
(1) Colorectal cancer risk factors, link: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(2) Risk factors for colorectal cancer, link: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/colorectal-cancer/colon-cancer-causes.html
(3) Risk factors, Colorectal Cancer Alliance, link: https://www.ccalliance.org/get-information/what-is-colon-cancer/risk-factors/
(4) Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21674008
(5) Foods and beverages and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, an update of the evidence of the WCRF-AICR Continuous Update Project, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=oods+and+beverages+and+colorectal+cancer+risk%3A+a+systematic+review+and+meta-analysis+of+cohort+studies%2C+an+update+of+the+evidence+of+the+WCRF-AICR+Continuous+Update+Project
(6) Adult weight gain and colorectal adenomas – a systematic review and meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28327995
(7) Colorectal Cancer 2011 Report, Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Colorectal Cancer, link: https://www.wcrf.org/sites/default/files/Colorectal-Cancer-2011-Report.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic și de colon
  • Ce trebuie să știi despre screening-ul cancerului colorectal?
  • STUDIU: Relația dintre dietă, hipercolesterolemie și cancerul intestinal
  •