Factori de risc pentru cancerul colorectal

Factori de risc pentru cancerul colorectal

©

Autor:

Factori de risc pentru cancerul colorectal
Un factor de risc pentru cancer influenÈ›ează posibilitatea ca un individ să dezvolte o anumită formă de cancer. Cancerele au factori de risc comuni sau specifici, unii care pot fi modificaÈ›i, ca fumatul, iar alÈ›ii care nu pot fi schimbaÈ›i, ca vârsta sau istoricul familial.

PrezenÈ›a unuia sau mai multor factori de risc nu se asociază neapărat cu prezenÈ›a cancerului, doar trebuie luaÈ›i în considerare È™i realizate screening-uri È™i investigaÈ›ii care favorizează depistarea precoce.

Colonul este partea terminală a tractului intestinal, care se extinde de la cec la rect. Conține numeroase bacterii cu proprietăți benefice importante precum fermentarea carbohidraților neabsorbabili pentru eliberarea energiei și menținerea sănătății mucoasei colonului. Poate fi și infectat cu bacterii dăunătoare. De asemenea, colonul este căptușit cu o membrană mucoasă și conține celulele limfoide care sunt parte a sistemului imunitar de apărare al organismului.

Aproximativ 95% din totalul cancerelor colorectale sunt adenocarcinoame. Alte tipuri de cancer de la acest nivel includ carcinoamele mucinoase și carcinoamele adenoscuamoase.

Cancerul colorectal produce de cele mai multe ori simptome abia când s-a agravat È™i a avansat, ceea ce duce implicit la reducerea È™anselor de tratare È™i supravieÈ›uire. De aceea, screening-urile periodice sunt recomandate, mai ales pentru persoanele predispuse riscului.

Factorii de risc pentru cancerul colorectal pot fi modificabili și nemodificabili:

Factori de risc modificabili

Factorii care țin de stilul de viață ca alimentația, greutatea, sportul sunt corelați nu doar cu acest tip de cancer, ci și cu alte afecțiuni.

Fundația Mondială de Cercetare a Cancerului a realizat recent un raport privind cancerul colorectal și metode de prevenție și reducere a riscului. Acesta vizează factorii de risc modificabili care pot fi reduși, cum ar fi excesul greutății corporale, consumul de carne roșie și procesată, consumul de alcool etc.

Supraponderalitatea sau obezitatea

În cazul persoanelor supraponderale sau obeze, riscul de cancer colorectal este mai mare, în special dacă grăsimea este acumulată mai mult la nivelul taliei. Excesul de greutate ar putea influenÈ›a riscul de cancer prin mecanisme ca afectarea funcÈ›iilor sistemului imunitar, afectarea nivelului unor hormoni ca insulina sau estrogenul, influenÈ›area factorilor ce reglează dezvoltarea celulelor, ca IGF-1 sau a proteinelor care influenÈ›ează modul în care organismul utilizează anumiÈ›i hormoni, ca globulina.

O meta-analiză publicată în Annals of Oncology (2017) sugerează că excesul greutății corporale È™i creÈ™terea în greutate sunt asociate cu creÈ™terea riscului de adenom colorectal, susÈ›inând necesitatea menÈ›inerii unei greutăți sănătoase pentru prevenirea acestei probleme È™i a altora.

Sedentarismul

Sedentarismul crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal. Creșterea nivelulul de activitate fizică zilnică poate reduce riscul, iar creșterea intensității antrenamentelor poate reduce chiar mai mult acest risc.

Conform raportului FundaÈ›iei Mondiale de Cercetare a Cancerului, activitatea fizică susÈ›inută creÈ™te rata metabolică È™i aportul de oxigen. Pe termen lung, un stil de viață activ creÈ™te eficienÈ›a metabolică a organismului È™i rezistenÈ›a, prezentând beneficii asupra reducerii grăsimii corporale, È™i putând conferi protecÈ›ie împotriva cancerului colon prin reducerea inflamaÈ›iei È™i reducerea nivelului insulinei È™i a rezistenÈ›ei la insulină.

Alimentația

O alimentaÈ›ie cu un conÈ›inut ridicat de carne roÈ™ie (vită, porc, miel, ficat) sau carne procesată (cârnaÈ›i, mezeluri etc.) poate creÈ™te riscul de cancer colorectal.

Gătirea cărnii la temperaturi foarte mari (prăjire, frigere, preparare la grătar) duce la formarea de compuÈ™i chimici care pot creÈ™te riscul de cancer, dar nu sunt încă dovezi clare care să arată că ar influenÈ›a riscul de cancer colorectal.
 
O meta-analiză publicată în jurnalul PloS One (2011) arată că aportul crescut de carne rosie È™i procesată este asociat cu creÈ™terea semnificativă a riscului de cancer colorectal, de colon sau rectal. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare care să indice exact relaÈ›ia dintre cancerul colorectal È™i consumul de carne roÈ™ie.

Fumatul

Cancerul colorectal ar putea fi asociat cu fumatul. Fumul de È›igară este cancerigen È™i poate creÈ™te riscul de dezvoltare a cancerului, inclusiv la anumite regiuni din sistemul digestiv cu care ajunge în contact. Pătrunde È™i în circuitul sangvin È™i ajunge la intestine, unde poate creÈ™te riscul de cancer colorectal.

Consumul ridicat de alcool

Consumul crescut de alcool ar putea creÈ™te riscul de cancer colorectal, putând afecta È™i ADN-ul celular. O meta-analiză publicată în jurnalul oficial al Societății Europene de Oncologie Medicală (2017) sugerează că alcoolul creÈ™te riscul de cancer colorectal, o relaÈ›ie tip doză-răspuns, riscul crescând cu 7% pentru fiecare 10 g/etanol/zi în băuturi alcoolice.

Factori nemodificabili

Unii factori de risc pot crește predispoziția de a dezvolta cancer coloectal, dar nu pot fi reduși, doar ținuți sub control. Dintre aceștia, amintim:

Vârsta

Riscul de cancer colorectal creÈ™te odată cu înaintarea în vârstă. Este mai comun la persoanele trecute de 50 de ani. Mai mult de 90% dintre cazurile de cancer colorectal sunt înregistrate în cazul celor trecuÈ›i de 50 de ani, iar vârsta medie de diagnostic este 72 ani.

Istoricul personal de polipi colorectali sau cancer colorectal

Istoricul personal de adenoame (polipi colonici adenomatoși) poate crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal. Riscul depinde și de dimensiunea polipilor, de numărul lor și dacă prezintă displazie sau nu.

Istoricul personal de cancer colorectal, chiar dacă a fost complet îndepărtat, creÈ™te riscul de recidivă sau reapariÈ›ie a cancerelor în alte regiuni din colon sau rect.

Istoricul personal de boală inflamatorie intestinală

Prezenta bolilor inflamatorii intestinale, inclusiv a colitei ulcerative sau bolii Crohn, creÈ™te riscul de cancer colorectal. Boala inflamatorie a colonului este o afecÈ›iune în care colonul este inflamat o perioadă mare de timp, È™i netratată, poate duce la displazie. Displazia descrie celulele care căptuÈ™esc colonul sau rectul È™i care arată anormal, nu sunt celule canceroase, dar se pot dezvolta în timp. Sindromul de colon iritabil este diferit de boala inflamatorie intestinală È™i nu creÈ™te riscul de cancer colorectal.

Istoricul familial de cancer colorectal sau polipi adenomatoși

Statisticile arată că 1 din 5 persoane care dezvoltă cancer colorectal are un alt membru al familiei care are sau a avut boala. Riscul este mai mare dacă ruda care a fost diagnosticată avea vârsta mai mică de 45 ani sau dacă mai multe rude de gradul I au fost diagnosticate cu această afecÈ›iune. Cauzele pot fi genele înnăscute, anumiÈ›i factori de mediu comuni sau combinaÈ›ii ale acestora. De asemenea, istoricul familial de polipi adenomatoÈ™i se poate asocia cu riscul mai mare de cancer colorectal.

PredispoziÈ›ia genetică È™i sindroame înnăscute

Aproximativ 5-10% dintre persoanele care dezvoltă cancer colorectal au o predispoziție genetică ce produce anumite sindroame specifice. Cele mai comune sunt polipoza adenomatoasă familială și sindromul Lynch, dar și altele.
  • Polipoză adenomatoasă familială
Este cauzată de mutaÈ›ii ale genei APC moÈ™tenite de la părinÈ›i. Este caracterizată de dezvoltarea a numeroÈ™i polipi în colon sau rect. Sunt două subtipuri È™i anume polipoză adenomatoasă familială atenuată (cu puÈ›ini polipi, mai puÈ›in de 100 ) È™i sindromul Gardner care este caracterizat È™i de prezenÈ›a tumorilor necanceroase pe piele, È›esuturi moi sau oase.  Aproximativ 1% dintre cancerele colorectale sunt cauzate de această afecÈ›iune.

  • Sindromul Lynch
Numit È™i cancer colorectal non-polipos erediar, este cauzat de mutaÈ›ii înnăscute ale genei MLH1 sau MSH2, dar È™i alte altor gene. Acest sindrom este cauza a 2-4% dintre cancerele colorectale.

  • Sindromul Turcot
Sunt două subtipuri, È™i anume unul cauzat de modificări genetice similare ca cele din polipoza adenomatoasă familială în cazul cărora apar tumori cerebrale de tip meduloblastoame, sau cauzate de mutaÈ›ii genetice similare celor din sindromul Lynch, în care tumorile cerebrale sunt glioblastoame.

Persoanele cu această afecÈ›iune au de obicei pete cu aspect de pistrui în jurul gurii, pe mâini sau picioare È™i polipi hemartomatoÈ™i la nivelul tractului digestiv. Sindromul este cauzat de mutaÈ›ii ale genei STK11.

  • Polipoza atenuată tip MUTYH
Sindromul este cauzat de mutații ale genei MUTYH și de obicei este cauza cancerelor colorectale la persoanele tinere.

Persoanele care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru cancerul colorectal sunt sfătuite să se prezinte la medic periodic pentru screening-uri și investigații ce ar putea depista prezența cancerului și să reducă riscul prin adoptarea unui stil de viață sănătos, activ și cu o alimentație echilibrată, variată și sănătoasă.

Data actualizare: 06-12-2017 | creare: 06-12-2017 | Vizite: 2340
Bibliografie
(1) Colorectal cancer risk factors, link: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
(2) Risk factors for colorectal cancer, link: https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/cancer/colorectal-cancer/colon-cancer-causes.html
(3) Risk factors, Colorectal Cancer Alliance, link: https://www.ccalliance.org/get-information/what-is-colon-cancer/risk-factors/
(4) Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21674008
(5) Foods and beverages and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies, an update of the evidence of the WCRF-AICR Continuous Update Project, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=oods+and+beverages+and+colorectal+cancer+risk%3A+a+systematic+review+and+meta-analysis+of+cohort+studies%2C+an+update+of+the+evidence+of+the+WCRF-AICR+Continuous+Update+Project
(6) Adult weight gain and colorectal adenomas – a systematic review and meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28327995
(7) Colorectal Cancer 2011 Report, Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Colorectal Cancer, link: https://www.wcrf.org/sites/default/files/Colorectal-Cancer-2011-Report.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aspirina ar putea opri răspândirea tumorilor în cancerul pancreatic È™i de colon
  • Ce trebuie să È™tii despre screening-ul cancerului colorectal?
  • STUDIU: RelaÈ›ia dintre dietă, hipercolesterolemie È™i cancerul intestinal
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum