Consumul de dulciuri la copiii prescolari

©

Autor:

Consumul de dulciuri la copiii prescolari

Copiii de varsta prescolara sunt mari fani ai dulciurilor; tind sa le solicite in fiecare zi si chiar sa le prefere in locul meselor principale.

Pericolul abuzului de dulciuri la copii este multiplu - pe langa faptul ca anuleaza pofta de mancare pentru alimentele care nu au o aroma atat de puternica, ofera rapid un numar mare de calorii fara valoare nutritionala.

In timp, dezechilibrul nutritional determinat de consumul sustinut de dulciuri poate afecta cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului.

Trebuie insa sa admitem ca farmecul copilariei consta si in acele momente in care primim „ceva bun/ceva dulce”; astfel, este important sa echilibram situatia, pentru a ne asigura ca dincolo de aceste mici momente de rasfat, copiii primesc elementele nutritive necesare, din alimente de calitate.

Despre fructele glasate, ciocolata cu lapte, inghetata si alte „dulciuri de casa” se spune ca prezinta o anumita valoare vitaminica si minerala, deoarece contin fructe, lapte, oua etc. Acest lucru este partial adevarat; cata vreme contin zahar, valoarea calorica o va depasi de obicei pe cea nutritionala. 

Cat despre dulciurile din comert, sunt cel mai adesea dezechilibrate din punct de vedere nutritional: contin prea multe zaharuri si grasimi de proasta calitate, in timp ce proteinele, fibrele si vitaminele sunt neglijabile cantitativ. Este poate redundant de mentionat ca nu poate fi controlata in niciun fel compozitia acestora; felul în care sunt portionate si ambalate poate de asemenea sa influenteze cantitatea consumata, contribuind la excesul de calorii goale.

Astfel, ar trebui limitate pe cat posibil produsele ce contin zahar rafinat si procesat (bomboanele, prajiturile, batoanele de ciocolata, napolitanele s.a.).

Studii recente au aratat faptul ca zaharul poate suprima raspunsul imun al organismului, varful reactiei fiind observat la 2 ore de la ingerare, insa efectul nu a disparul nici dupa 5 ore de la consumare.

Zaharurile simple - inclusiv glucoza, fructoza, mierea - pot produce o scadere cu 50% a capacitatii celulelor albe de a „inghiti” bacteriile. Totodata, s-a observat ca unii copii sunt mai sensibile la zahar, substanta afectandu-le comportamentul, atentia si invatarea.

Copiii sunt mult mai sensibili decat adultii la efectele nocive ale zaharului. La 5 ore de la consumul unei cantitati mari de zahar, nivelul adrenalinei se mentine la un nivel de 10 ori mai ridicat decat in conditii normale. Efectele acestei reactii asupra capacitatii de invatare si a comportamentului se explica prin faptul ca in aceasta perioada, creierul copiilor este intr-o etapa activa de dezvoltare.

In aceste conditii, consumul ridicat de zahar poate dermina direct hiperactivitate si rezultate slabe la activitatile de invatare, prin comparate cu copii din aceeasi grupa de varsta, dar care nu au consumat zahar.

De asemenea, zaharul provoaca dependenta - cu cat organismul primeste mai mult zahar, cu atat isi doreste mai mult. O masa bogata in zahar ridica nivelul glucozei in sange, fapt ce declanseaza secretia insulinei. Acest exces de insulina ramane in organism, declansand necesitatea zaharului, conturand, de fapt, un cerc vicios.

Va propunem cateva reguli de baza ale consumui de dulciuri pe care le puteti adopta in dieta prescolarului:

  • Dulciurile se servesc numai dupa masa si in cantitati mici.
  • Folositi deviza „Nu mai mult de o bomboana pe zi!”
  • Zaharul trebuie sa fie utilizat in produsele de casa in cantitati reduse, doar ca ingredient, pentru a oferi un gust atractiv.
  • Nu folositi niciodata dulciurile ca recompensa; acelasi sfat este valabil si despre mancare, in general.
  • Introduceti din timp dulciurile ca o parte obisnuita a alimentatiei. Parintii sunt tentati sa creada ca dulciurile trebuie sa fie amanate cat mai mult posibil, insa nutritionistii recomanda introducerea dulciurilor in dieta la varsta de 18-24 luni. Explicatia? In loc sa afle de la alte persoane de existenta acestor produse, e mai bine sa detineti dumneavoastra controlul asupra cantitatii si calitatii.
  • Atentie la carii! Atat zaharul, cat si amidonul, sunt responsabile de producerea cariilor, iar majoritatea alimentelor contin aceste substante. Este relevanta durata de timp in care alimentele raman in gura - de exemplu, este de preferat ca prescolarul sa manance o bucatica de ciocolata si nu un drops, care se topeste mult mai greu. La fel se intampla si cu fructele uscate, care raman blocate intre dinti.
  • Fiti un bun exemplu! Dulciurile nu trebuie sa aiba un rol foarte important in familie.
  • Nu tineti la indemana dulciuri. Cand copilul stie ca sunt dulciuri in casa, este normal sa-i fie greu sa-si stapaneasca poftele.
  • Incercati sa rezistati la insistentele copiilor („inca o bucatica!”)
  • Oferiti-le copiilor fructe dulci ca desert, ori de cate ori aveti ocazia

 


Data actualizare: 02-06-2019 | creare: 14-01-2010 | Vizite: 11835
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce înseamnă prea mult dulce în dietă? Efectele negative ale consumului excesiv de zahăr
  • Sațietatea specifică senzorială - de ce avem mereu loc pentru desert?
  • Consumul de dulce face rău? - efecte și riscuri raportate la cantitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum