Consumul de fructe de mare a fost corelat cu expunerea la substanțele chimice eterne

©

Autor:

Consumul de fructe de mare a fost corelat cu expunerea la substanțele chimice eterne
Un studiu coordonat de Dartmouth College indică faptul că persoanele care consumă frecvent fructe de mare pot fi expuse la un risc crescut de a intra în contact cu PFAS, substanțe toxice sintetice cunoscute sub denumirea de „chimicale eterne”. Cercetarea subliniază necesitatea unor directive de sănătate publică mai stricte care să stabilească cantitățile sigure de fructe de mare ce pot fi consumate pentru a limita expunerea la aceste substanțe.
Studiul a analizat concentrațiile de PFAS în fructele de mare proaspete și a corelat aceste date cu un sondaj privind obiceiurile alimentare din New Hampshire, stat recunoscut pentru consumul ridicat de fructe de mare. Rezultatele indică niveluri însemnate de PFAS în unele specii marine, precum creveții și homarii, sugerând că aceste substanțe pot pătrunde în lanțul trofic marin și se pot acumula în organism.

Cercetarea evidențiază că populațiile din regiunile costiere, cum ar fi New England, sunt în mod particular vulnerabile, din cauza intersecției dintre poluarea industrială cu PFAS și consumul tradițional de fructe de mare. În plus, există o discrepanță între populațiile cu venituri mai scăzute, care consumă fructe de mare mai frecvent, și cele cu venituri mai mari, care o fac mai rar.

În lumina acestor descoperiri, autorii studiului solicită stabilirea de ghiduri de consum sigur pentru fructele de mare, similare celor existente pentru mercur și alte contaminante, pentru a proteja populațiile susceptibile la poluanți și pentru a permite beneficiile pentru sănătate ale consumului de fructe de mare fără un risc excesiv de expunere la PFAS.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 21-04-2024 | creare: 21-04-2024 | Vizite: 167
Bibliografie
PFAS exposure from high seafood diets may be underestimated, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240412113355.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele imunomodulatorii ale PFAS pot afecta sănătatea
  • Paiele de hârtie pentru băuturi - potențial mai dăunătoare pentru om și mediu
  • Substanțele chimice care ne înconjoară sunt asociate cu un risc mai mare de cancer, mai ales pentru femei
  •