Consumul de pește și fructe de mare reduce riscul de artrită reumatoidă
Artrita reumatoidă este o boală cronică, autoimună, de cauză inflamatorie care afectează în principal articulaÈ›iile, fiind cel mai frecvent întâlnită la femei, reprezentând aproximativ 1% la nivelul populaÈ›iei generale.
Această boală a cărui etiologie nu este pe deplin înÈ›eleasă, are caracter progresiv, afectând iniÈ›ial È›esutul sinovial, asociat cu durere È™i distrugerea cartilajului care va conduce către afectarea ireversibilă a articulaÈ›iilor.
Se cunosc factori de mediu care pot reprezenta un risc pentru artrita reumatoidă, precum stresul, virusurile, fumatul È™i dieta, în special pe bază de carne roÈ™ie È™i lactate.
Printre alimentele care se pot adăuga la dieta cu risc de artrită reumatoidă se încadrează È™i grăsimile saturate, băuturile îndulcite, carbohidraÈ›ii È™i consumul scăzut de acizi graÈ™i omega-3. Se consideră faptul că aceÈ™ti factori pot potenÈ›a răspunsul proinflamator.
Există studii care furnizează informaÈ›ii contradictorii privind rolul dietei în această boală, motiv pentru care cercetătorii au realizat un nou studiu pentru determinarea exactă a unei relaÈ›ii dintre carne È™i artrita reumatoidă.
Prelucrarea datelor
S-au recrutat pacienÈ›i cu artrita reumatoidă diagnosticaÈ›i în ultimele 12 luni, fiind evaluaÈ›i prin intermediul unui chestionar despre tipul de dietă, frecvenÈ›a consumului anumitor alimente, cantitatea, date antropometrice (greutatea corporală, înălÈ›imea, indicele de masă corporală (IMC) È™i circumferinÈ›a taliei), precum È™i statutul socioeconomic care îi poate determina să consume anumite alimente.
Pentru acurateÈ›ea studiului au fost incluÈ™i doar subiecÈ›i ce nu sufereau de alte boli cronice, femei care nu sunt însărcinate È™i care nu alăptează, precum È™i persoane fără alergii alimentare.
Rezultatele studiului
Rezultatele au arătat o legătură clară între consumul de carne procesată È™i riscul dezvoltării bolii, inclusiv prin creÈ™terea markerilor inflamatori, respectiv proteina C reactivă (CRP).
S-a analizat dieta È™i din punct de vedere al consumul de peÈ™te, iar rezultatele au arătat că peÈ™tele È™i fructele de mare pot avea un rol protector în faÈ›a bolii, în principiu prin scăderea markerilor specifici ai inflamaÈ›iei.
Ca orice studiu, acesta prezintă câteva limitări care pot erona datele, din prisma numărului mic de pacienÈ›i È™i din cauza relatării subiective privind alimentaÈ›ia.
Datele sunt totuÈ™i promițătoare pentru viitor, încurajând consumul de peÈ™te precum È™i scăderea consumului de carne procesată, pentru a scădea riscul apariÈ›iei artritei reumatoide.
sursa: News Medical
foto: Doucefleur / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Sărbătorile vă afectează greutatea? Cântarul nu vă spune chiar totul
- Persoanele care țin dietă ar putea supraestima beneficiile oferite de obiceiurilor lor alimentare
- Fără carbohidrați vs. fără grăsimi - care este cea mai bună dietă?
- Un aport mai mare de lapte a fost asociat cu un risc scăzut de diabet la persoanele fără persistența lactazei
- Tratament pt artrita reumatoida
- Patologii reimatice artrita reumatica sau nu
- Durere umar bazin genunchi stingi
- Artrita reumatoida sau probleme cu coloana cervicala?
- Valori mari ale factorului reumatoid
- Care sunt pestii slabi?