Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular

©

Autor:

Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
În pofida recomandărilor nutriționale discordante în lume, noi cercetări au concluzionat că un consum de până la 12 ouă pe săptămână nu crește riscul cardiovascular la persoanele cu prediabet sau diabet tip 2.
Studiul cercetătorilor de la University of Sydney vine în completarea unui studiu anterior, care a avut durata de trei luni și a ajuns la concluzii similare. Atunci, participanții au adoptat fie o dietă bogată în ouă (12 pe săptămână), fie săracă în acest aliment (mai puțin de 2 ouă pe săptămână), cu scopul de a-și menține greutatea. La sfârșitul a trei luni, nu s-a remarcat nicio schimbare în markerii de risc cardiovascular.

În studiul de față, aceiași participanți au adoptat pentru trei luni o dietă cu scopul de a scădea în greutate, păstrând același consum de ouă ca în experimentul anterior. Voluntarii au fost urmăriți încă șase luni după încheierea programului nutrițional - 12 luni în total.

Îndiferent de etapa în care au fost evaluați, participanții nu au arătat vreo modificare în privința factorilor de risc cardiovascular și au reușit să scadă în greutate (ambele grupe într-o măsură similară), indiferent de consumul de ouă.

„Deși ouăle sunt bogate în colesterol, iar persoanele cu diabet tip 2 au de obicei un nivel ridicat de colesterol LDL, studiul nostru sprijină concluziile studiilor anterioare, conform cărora consumul de ouă are un efect nesemnificativ asupra colesterolului din sângele consumatorului”, a afirmat Dr. Nick Fuller.

Voluntarii din studiu au urmat o dietă sănătoasă, în care grăsimile saturate (cum este untul) au fost înlocuite de grăsimi mono- și poli-nesaturate (ca uleiul de avocado sau măsline). Factorii de risc cardiovascular urmăriți au inclus colesterolul, glicemia și hipertensiunea.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-02-2020 | creare: 08-05-2018 | Vizite: 1456
Bibliografie
Eggs not linked to cardiovascular risk, despite conflicting advice, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180507074212.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câte ouă poți mânca pe zi - recomandări oficiale și precauții
  • Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii
  • Consumul de ouă creşte colesterolul? (concluziile studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum