Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii

©

Autor:

Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii
Un studiu publicat în eLife arată cum consumul de ouă poate avea efecte benefice pentru sănătatea inimii, crescând astfel cantitatea de metaboliți sănătoși din sângele circulant.
Rezultatele acestui studiu arată că un consum moderat de ouă, mai exact un ou pe zi, poate ajuta la scăderea riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Ouăle reprezintă o sursă bogată în colesterol alimentar, precum și o serie de nutrienți esențiali
. Există însă și multe dovezi contradictorii asupra consumului de ouă, dacă reprezintă sau nu beneficii pentru inimă.

Există însă un studiu realizat în anul 2018 și publicat în jurnalul Heart, pe un lot de aproximativ jumătate de milion de adulți din China și al cărui rezultat susține că cei care au consumat ouă zilnic (aproximativ un ou pe zi) au un risc substanțial mai mic de boli de inimă și accident vascular cerebral, față de cei care au mâncat ouă mai rar.

Cercetătorii acestui studiu și-au propus să analizeze rolul jucat de colesterol în asocierea dintre consumul de ouă și afecțiunile cardiace.

Astfel, echipa a selectat 4.778 de participanți la China Kadoorie Biobank, dintre care 3.401 suferă de boală cardiovasculară, iar restul de 1.377 nu. Utilizând rezonanța magnetică nucleară, s-au putut măsura aproximativ 225 de metaboliți prezenți în plasmă, prelevați din sângele participanților.

Din acest total de metaboliți, 24 au fost asociați cu consumul de ouă. În urma efectuării analizelor, rezultatele au arătat că persoanele ce au avut un consum moderat de ouă au avut în sânge un nivel mai mare al apo-lipoproteinei A1, cunoscută și sub numele de lipoproteină bună sau lipoproteina de înaltă densitate (HDL).

HDL este o lipoproteină cu rol benefic, protejând cordul de posibilele obstrucții pe vasele de sânge, ce apar atunci când un individ are o dietă bogată în lipide. Aceste obstrucții pot conduce către blocarea circulației sanguine într-un anumit vas de sânge, realizând ulterior ischemie, atacuri de cord sau accident cerebral vascular.

La momentul actual, în China, regulile de sănătate recomandă consumul unui ou zilnic, dar datele reale indică că consumul mediu este chiar mai mic de atât. Acest lucru sugerează că încă necesită strategii suplimentare care să încurajeze consumul de ouă în rândul populației.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-05-2022 | creare: 26-05-2022 | Vizite: 270
Bibliografie
Cum consumul de ouă poate stimula sănătatea inimii, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220524124839.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de ouă nu este asociat cu riscul cardiovascular
  • Câte ouă poți mânca pe zi - recomandări oficiale și precauții
  • Consumul de ouă creşte colesterolul? (concluziile studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.