Colina joacă un rol important în sănătatea inimii și a creierului la adulți
©
Autor: Mancaș Mălina
Diferite concentrații de colină – vitamină din complexul B - și compuși similari din sânge par să influențeze riscul cardiovascular și sănătatea vaselor sangvine ale creierului. Un studiu recent publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a examinat asocierea dintre concentrația plasmatică de colină și compușii similari asupra factorilor de risc cardiovascular și cerebrovascular.
Colina joacă un rol important în sănătatea cardiovasculară și a creierului și este întâlnită într-o varietate de alimente, inclusiv ouă, legume crucifere sau lapte. Este un nutrient esențial pentru structura celulară și funcțiile celulelor și este un precursor al acetilcolinei - neurotransmițător.
La studiu au participat 296 de persoane (adulți și vârstnici). Au fost analizate probele biologice plasmatice, imagini RMN și informații privind sănătatea și comportamentele - colectate anterior ca parte a studiului NAME (Nutrition, Age and Memory in Elders) condus în cadrul unui centru medical din Boston.
Probele de plasmă au fost analizate pentru concentrațiile de colină liberă, betaină și fosfatidilcolină. Concentrațiile colesterolului plasmatic HDL și LDL, trigliceridelor, glucozei, folatul și vitaminele B6 și B12 au fost de asemenea măsurate. Informații privind diabetul, tensiunea arterială, IMC și incidența bolilor cardiace au fost preluare din istoricul medical al pacienților. Imagini RMN craniene au fost analizate pentru semne de boli vasculare.
Rezultatele studiului au indicat că valorile mai mari de colină plasmatică au fost asociate cu un profil de factori de risc cardiac mai slab și risc mai mic de boli vasculare cerebrale la nivelul vaselor sangvine mari. În concluzie, colina și metaboliții săi sunt asociați cu riscul cardiac mai redus și scăderea incidenței bolilor vaselor sangvine mari și mici.
Sursa: Medical News Bulletin
Colina joacă un rol important în sănătatea cardiovasculară și a creierului și este întâlnită într-o varietate de alimente, inclusiv ouă, legume crucifere sau lapte. Este un nutrient esențial pentru structura celulară și funcțiile celulelor și este un precursor al acetilcolinei - neurotransmițător.
La studiu au participat 296 de persoane (adulți și vârstnici). Au fost analizate probele biologice plasmatice, imagini RMN și informații privind sănătatea și comportamentele - colectate anterior ca parte a studiului NAME (Nutrition, Age and Memory in Elders) condus în cadrul unui centru medical din Boston.
Probele de plasmă au fost analizate pentru concentrațiile de colină liberă, betaină și fosfatidilcolină. Concentrațiile colesterolului plasmatic HDL și LDL, trigliceridelor, glucozei, folatul și vitaminele B6 și B12 au fost de asemenea măsurate. Informații privind diabetul, tensiunea arterială, IMC și incidența bolilor cardiace au fost preluare din istoricul medical al pacienților. Imagini RMN craniene au fost analizate pentru semne de boli vasculare.
Rezultatele studiului au indicat că valorile mai mari de colină plasmatică au fost asociate cu un profil de factori de risc cardiac mai slab și risc mai mic de boli vasculare cerebrale la nivelul vaselor sangvine mari. În concluzie, colina și metaboliții săi sunt asociați cu riscul cardiac mai redus și scăderea incidenței bolilor vaselor sangvine mari și mici.
Sursa: Medical News Bulletin
Data actualizare: 02-12-2019 | creare: 28-04-2017 | Vizite: 1913
Bibliografie
Choline Plays a Role in Cardiovascular and Brain Health in Older Adults, link: https://www.medicalnewsbulletin.com/choline-plays-role-cardiovascular-brain-health-older-adults/ ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Diabetul zaharat si bolile cardiovasculare
- Bolile cardiovasculare în sarcină
- Endocardita infecțioasă în sarcină
- Hipertensiunea pulmonară (HTP) la gravidă
- Sindromul Eisenmenger la gravidă
- Factori de risc în bolile cardiovasculare
- Riscul cardiovascular
- Abordarea pacienților cu boli cardiovasculare
- Dieta pentru o piele sănătoasă
- Ouăle cresc nivelul colesterolului din sânge?
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Sfaturi pentru sănătatea inimii
- Oul crește riscul cardiovascular la pacienții cu diabet tip 2?
- Colina
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Virusul HPV la barbati (toata lumea discuta despre HPV la femei, dar la barbati mai putin)
- Se mai poate face infarct, chiar daca se ia tratament și se tine dieta?
- Ouăle crude pot contribui la prevenirea cancerului
- Consumul de lactate (iaurtul nepasteurizat)
- Cât durează o cura de magneziu+ b complex?Și cat ajuta?
- Băiețelul meu a consumat azi un ou fiert de la Paști făcute în vinerea mare. Se poate întâmpla ceva?
- Dieta cu lactate (iaurt, kefir, sana, iaurt natur, lapte bătut+putina brânză) )