Consumul de prune uscate ar putea ajuta la protecția împotriva pierderii osoase la femeile în vârstă

©

Autor:

Consumul de prune uscate ar putea ajuta la protecția împotriva pierderii osoase la femeile în vârstă

Prunele uscate sunt bune pentru tractul digestiv, însă o nouă cercetare arată că acestea ar putea fi benefice și pentru sănătatea osoasă.
Cercetătorii au descoperit că prunele uscate ajută la împiedicarea sau întârzierea pierderii osoase la femeile în postmenopauză, posibil datorită capacității lor de a reduce inflamația și stresul oxidativ.


Nivelul scăzut de estrogen al femeilor în postmenopauză declanșează o creștere a stresului oxidativ și a inflamației, crescând astfel riscul resorbției masei osoase și pe cel de fractură. Adăugarea prunelor uscate în dietă poate proteja oasele prin încetinirea sau blocarea acestui proces.


Osteoporoza reprezintă o afecțiune în care oasele devin fragile și poate afecta persoane de orice vârstă, în mod special însă femeile cu vârsta mai mare de 50 de ani. La nivel mondial sunt afectate mai mult de 200 de milioane de femei, iar aproape 9 milioane de fracturi apar în fiecare an. Există tratamente disponibile pentru osteoporoză, însă concomitent a apărut un interes crescut pentru posibilitatea ameliorării simptomelor sau vindecării cu ajutorul nutriției.


Fructele și legumele bogate în compuși bioactivi precum acid fenolic, flavonoide și carotenoizi ar putea proteja împotriva osteoporozei, prunele uscate fiind acum incluse în cercetări.


Masa osoasă este menținută de-a lungul vieții adultului prin procese care adaugă celule osoase noi în timp ce se îndepărtează celulele vechi. Însă după vârsta de 40 de ani eliminarea celulelor vechi începe să depășească ritmul de formare a celulelor noi, fenomen provocat de mulți factori ce includ inflamația și stresul oxidativ, când există un dezechilibru între radicalii liberi și antioxidanți.


Studiile clinice au descoperit că un consum de aproximativ 10 prune uscate pe zi timp de un an a îmbunătățit densitatea minerală la nivelul oaselor antebrațului și a coloanei vertebrale inferioare. De asemenea, 50 sau 100 de grame de prune uscate pe zi timp de 6 luni au împiedicat scăderea densității minerale osoase și au redus nivelul TRAP-5b, un marker al resorbției osoase, în comparație cu femeile care nu au mâncat prune uscate.


Un potențial mecanism ce explică efectele obținute este acela că prunele uscate declanșează modificări ale microbiomului intestinal cu scăderea inflamației din colon și ulterior cu reducerea nivelului de citokine proinflamatorii și a markerilor stresului oxidativ.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images Dmitr1ch. All Rights Reserved.


Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 665
Bibliografie
Eating prunes may help protect against bone loss in older women, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220209112110.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: