Consumul în exces de alimente sărate crește nivelul de stres cu 75%

©

Autor:

Consumul în exces de alimente sărate crește nivelul de stres cu 75%
O dietă care se bazează pe consumul regulat de alimente cu cantități ridicate de sare contribuie la creșterea nivelului de stres, arată un studiu realizat pe șoareci, condus de cercetătorii britanici. Rezultatele indică o creștere cu 75% a nivelului hormonului de stres. Autorii studiului speră ca descoperirile să încurajeze modificarea politicilor de sănătate publică în ceea ce privește consumul de sare.
La nivel global, un număr ridicat de persoane consumă cantități excesive de sare în mod regulat, în principal din cauza consumului de alimente procesate sau semi-preparate. Statistic, aportul de sare al majorității adulților depășește nouă grame pe zi, cu trei grame mai mult decât este recomandat. Depășirea cantităților recomandate de sare consumate zilnic contribuie la creșterea tensiunii arteriale și implicit a riscului de apariție a unor evenimente cardiovasculare grave.

Deși numeroase studii au evidențiat efectele negative ale consumului de sare asupra sistemului circulator, există insuficiente informații cu privire la impactul unei diete bogate în sare asupra comportamentului unui individ. Pentru a reduce lipsa de cunoștințe, cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au efectuat un studiu pe șoareci, animale care de regulă au o dietă săracă în sare, cărora le-au modificat dieta, astfel încât să devină bogată în sare, scopul fiind acela de reproducere a aportului tipic al oamenilor.

Creșterea aportului de sare a determinat creșterea nivelului hormonilor de stres, răspunsul la factori stresori fiind aproape dublu în grupul șoarecilor cu o dietă bogată în alimente cu sare, comparativ cu șoarecii care aveau o dietă normală. Consumul de sare a sporit activitatea genelor responsabile cu producția proteinelor care controlează modul în care organismul răspunde la stres.

sursa: Science Daily
foto: Liudmila Chernetska via Getty Images

Data actualizare: 22-11-2022 | creare: 22-11-2022 | Vizite: 354
Bibliografie
An excess of salty food seasons the body with stress, study says, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221116133837.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul intraoral pentru verificarea nivelului de sodiu ar putea contribui la controlul hipertensiunii arteriale
  • Consumul de sare - un studiu amplu trage concluzii optimiste
  • Medicamentele hipertensive influențează aportul zilnic de sare al pacienților
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum