Dietele extreme în privința consumului de carbohidrați și grăsimi afectează durata de viață

©

Autor:

Dietele extreme în privința consumului de carbohidrați și grăsimi afectează durata de viață
Un studiu recent publicat în The Journal of Nutrition, condus de Dr. Takashi Tamura de la Universitatea de Medicină Nagoya din Japonia, aruncă o lumină nouă asupra impactului pe termen lung al dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi asupra longevității. Studiul a implicat un eșantion de 81.333 de japonezi (34.893 bărbați și 46.440 femei) și a fost realizat pe o perioadă de 9 ani. Acesta a evaluat asocierea dintre aportul de carbohidrați și grăsimi și riscul de mortalitate, luând în considerare și calitatea acestor macronutrienți.
Rezultatele indică faptul că bărbații care au consumat mai puțin de 40% din energia totală sub formă de carbohidrați au avut un risc semnificativ mai mare de mortalitate din toate cauzele și de mortalitate legată de cancer. Acest risc a fost constant, indiferent de tipul de carbohidrați consumați (rafinat sau minim procesat). În contrast, femeile care au avut un aport ridicat de carbohidrați, de peste 65%, au prezentat un risc crescut de mortalitate din toate cauzele.

În ceea ce privește grăsimile, bărbații cu un aport ridicat de grăsimi (peste 35% din energia totală) au avut un risc mai mare de mortalitate legată de cancer. De asemenea, un aport scăzut de grăsimi nesaturate a fost asociat cu un risc crescut de mortalitate din toate cauzele și de mortalitate legată de cancer. În cazul femeilor, s-a observat o asociere inversă între aportul total de grăsimi și de grăsimi saturate și riscul de mortalitate din toate cauzele și de mortalitate legată de cancer.

Dr. Tamura sugerează că aceste diferențe între sexe ar putea fi parțial explicate de faptul că alte componente din sursele alimentare de grăsimi ar putea fi responsabile pentru asocierea inversă observată la femei între aportul de grăsimi și mortalitate.

În contextul în care dietele cu conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi sunt din ce în ce mai populare pentru gestionarea sindromului metabolic și pierderea în greutate, studiul subliniază importanța unei abordări echilibrate. Concluziile sugerează că beneficiile pe termen scurt ale acestor diete ar putea fi anulate de riscurile pe termen lung.

În concluzie, studiul evidențiază necesitatea unui regim alimentar echilibrat, care să includă o varietate de surse de energie, evitând extremele în ceea ce privește aportul de carbohidrați și grăsimi. Aceasta este o contribuție importantă la literatura existentă, mai ales în contextul în care puține studii au explorat aceste asocieri în populații din Asia de Est, care au obiceiuri alimentare diferite de cele din țările occidentale.

sursa: Science Daily
foto: Reiko Matsushita

Data actualizare: 06-09-2023 | creare: 06-09-2023 | Vizite: 277
Bibliografie
Extreme dietary habits for carbohydrates and fats affect life expectancy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230830131911.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul crescut de carbohidrați rafinați ar putea crește riscul pentru cancer
  • Consumul crescut de grăsimi poate influența negativ calitatea somnului
  • Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum