Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular

©

Autor: Redacția ROmedic

Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
Conform unui studiu publicat în jurnalul Heart (studiul EPIC-Norfolk), consumul a 100 g de ciocolată zilnic poate duce la scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare și accident vascular cerebral (AVC).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 21.000 de adulți și și-a propus să verifice relația dintre dietă și sănătatea pe termen lung.

Cercetătorii au realizat și o analiză sistematică a studiilor anterioare privind consumul de ciocolată și bolile cardiovasculare, incluzând aproximativ 158.000 de participanți, inclusiv cei din studiul lor.

Persoanele care au participat la studiul EPIC-Norfolk (9.214 bărbați și 11.737 femei) au fost monitorizate timp de 12 ani, timp în care 3.013 persoane (14%) au suferit un episod cardiovascular (fatal sau non-fatal) sau un accident vascular cerebral.

Conform chestionarelor, media consumului zilnic de ciocolată a fost de 7g, ajungându-se chiar până la 100g în cazul unora. La polul opus,  20% dintre participanți au declarat că nu au consumat deloc ciocolată. Cea mai crescută cantitate zilnică de ciocolată a fost consumată de persoanele mai tinere, cu cele mai scăzute valori pentru greutate, raport talie-șold, presiune sistolică, reacții inflamatorii, incidență de diabet. De asemenea, practicarea frecventă a activității fizice s-a întâlnit în special la persoanele de vârste mai mici.

Persoanele care au consumat mai multă ciocolată au prezentat un aport caloric mai ridicat și o dietă bazată mai mult pe grăsimi și carbohidrați și mai puțin pe proteine și alcool. La aceștia s-a observat o scădere cu 11% a riscului de a dezvolta boli cardiocasculare, cu 20% a riscului de deces asociat și cu 9% a riscului de spitalizare sau deces datorate bolilor coronariene.

Dintre cei aproximativ 16.000 de participanți cărora le-a fost măsurat nivelul proteinelor inflamatoare (CRP), cei care au consumat ciocolată au prezentat o scădere cu 18% a riscului de reacții inflamatoare.

Consumul cel mai ridicat de ciocolată a fost asociat cu cea mai mare scădere a riscului de accident vascular cerebral (23%), de boli cardiovasculare (25%) și de deces asociat acestora (45%).

Fiind un studiu observațional, nu se poate concluziona că între consumul de ciocolată și bolile cardiovasculare există o relație de tip cauză-efect, existând posibilitata ca alimentele consumate să fi fost estimate greșit de consumatori.

Cercetătorii menționează că dacă până acum se cunoșteau numai beneficiile aduse de ciocolata neagră, studiile se vor extinde și la ciocolata cu lapte și beneficiile aduse de aceasta – deoarece majoritatea participanților care au consumat ciocolată au declarat că au preferat-o pe cea cu lapte.

Aceast lucru indică faptul că nu doar flavonoidele, ci și alți compuși, cum ar fi constituenții din lapte - calciul și acizii grași – pot avea efect benefic asupra problemelor cardiovasculare.

Deși studiile nu sunt concludente și cercetările continuă, oamenii de știință menționează că ciocolata nu ar trebui evitată de către cei care se feresc de bolile cardiovasculare, însă consumată moderat.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-06-2015 | creare: 19-06-2015 | Vizite: 3303
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  • MIT: Ciocolata este afrodisiac
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și moarte prematură
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum