Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular

Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular

©

Autor: Redacția ROmedic

Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
Conform unui studiu publicat în jurnalul Heart (studiul EPIC-Norfolk), consumul a 100 g de ciocolată zilnic poate duce la scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare È™i accident vascular cerebral (AVC).

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 21.000 de adulți și și-a propus să verifice relația dintre dietă și sănătatea pe termen lung.

Cercetătorii au realizat È™i o analiză sistematică a studiilor anterioare privind consumul de ciocolată È™i bolile cardiovasculare, incluzând aproximativ 158.000 de participanÈ›i, inclusiv cei din studiul lor.

Persoanele care au participat la studiul EPIC-Norfolk (9.214 bărbaÈ›i È™i 11.737 femei) au fost monitorizate timp de 12 ani, timp în care 3.013 persoane (14%) au suferit un episod cardiovascular (fatal sau non-fatal) sau un accident vascular cerebral.

Conform chestionarelor, media consumului zilnic de ciocolată a fost de 7g, ajungându-se chiar până la 100g în cazul unora. La polul opus,  20% dintre participanÈ›i au declarat că nu au consumat deloc ciocolată. Cea mai crescută cantitate zilnică de ciocolată a fost consumată de persoanele mai tinere, cu cele mai scăzute valori pentru greutate, raport talie-È™old, presiune sistolică, reacÈ›ii inflamatorii, incidență de diabet. De asemenea, practicarea frecventă a activității fizice s-a întâlnit în special la persoanele de vârste mai mici.

Persoanele care au consumat mai multă ciocolată au prezentat un aport caloric mai ridicat și o dietă bazată mai mult pe grăsimi și carbohidrați și mai puțin pe proteine și alcool. La aceștia s-a observat o scădere cu 11% a riscului de a dezvolta boli cardiocasculare, cu 20% a riscului de deces asociat și cu 9% a riscului de spitalizare sau deces datorate bolilor coronariene.

Dintre cei aproximativ 16.000 de participanți cărora le-a fost măsurat nivelul proteinelor inflamatoare (CRP), cei care au consumat ciocolată au prezentat o scădere cu 18% a riscului de reacții inflamatoare.

Consumul cel mai ridicat de ciocolată a fost asociat cu cea mai mare scădere a riscului de accident vascular cerebral (23%), de boli cardiovasculare (25%) și de deces asociat acestora (45%).

Fiind un studiu observaÈ›ional, nu se poate concluziona că între consumul de ciocolată È™i bolile cardiovasculare există o relaÈ›ie de tip cauză-efect, existând posibilitata ca alimentele consumate să fi fost estimate greÈ™it de consumatori.

Cercetătorii menÈ›ionează că dacă până acum se cunoÈ™teau numai beneficiile aduse de ciocolata neagră, studiile se vor extinde È™i la ciocolata cu lapte È™i beneficiile aduse de aceasta – deoarece majoritatea participanÈ›ilor care au consumat ciocolată au declarat că au preferat-o pe cea cu lapte.

Aceast lucru indică faptul că nu doar flavonoidele, ci È™i alÈ›i compuÈ™i, cum ar fi constituenÈ›ii din lapte - calciul È™i acizii graÈ™i – pot avea efect benefic asupra problemelor cardiovasculare.

DeÈ™i studiile nu sunt concludente È™i cercetările continuă, oamenii de È™tiință menÈ›ionează că ciocolata nu ar trebui evitată de către cei care se feresc de bolile cardiovasculare, însă consumată moderat.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-06-2015 | creare: 19-06-2015 | Vizite: 3775
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Ciocolata cauzează acnee
  • MIT: Ciocolata este afrodisiac
  • Vitamina C - asociată cu reducerea riscului de boli cardiovasculare È™i moarte prematură
  •