Consumul moderat de cafea nu crește riscul de aritmii cardiace conform unui studiu

©

Autor:

Consumul moderat de cafea nu crește riscul de aritmii cardiace conform unui studiu

Consumul zilnic de cafea reprezintă un obicei pentru mulți dintre noi, motiv pentru care cunoașterea efectelor adverse a devenit subiectul multor studii în ultima vreme. Recent, o echipă de cercetători de la UC San Francisco (UCSF) a investigat relația posibilă dintre consumul moderat de cafea și riscul de aritmii cardiace. Studiul a fost publicat în jurnalul JAMA Internal Medicine, fiind cel mai amplu experiment din acest domeniu realizat până acum.


Autorul corespondent al lucrării, doctorul Gregory Marcus de la UCSF, a afirmat: „Cafeaua este principala sursă de cofeină pentru majoritatea oamenilor și are reputația de a provoca sau exacerba aritmiile. ” Cu toate acestea, rezultatele cercetătorilor au fost promițătoare: nu s-au găsit dovezi care să ateste că un consum moderat de cafea duce la un risc mai mare de aritmie cardiacă. Mai mult decât atât, fiecare cană zilnică de cafea consumată și analizată la câteva sute de mii de persoane a fost asociată cu un risc cu 3% mai mic de apariție a oricărei aritmii, inclusiv a fibrilației atriale sau alte afecțiuni cardiace frecvente, pe perioada de 4 ani de urmărire. „Studiul nostru bazat pe u lot semnificativ de persoane ne asigură că interdicțiile comune împotriva cofeinei pentru a reduce riscul de aritmie sunt probabil nejustificate.”


Lotul de participanți a cuprins 386.258 de persoane, fiecare fiind un consumator de cafea, cu o vârstă medie de 56 de ani. Peste 50% dintre participanți au fost femei. Pentru analiză, s-a urmărit dacă aportul obișnuit de cafea a fost asociat cu un risc de aritmie și dacă variantele genetice prezente la anumite persoane și care afectează metabolismul cofeinei ar putea modifica această asociere. În plus, față de o analiză realizată prin raportarea de către participant, anchetatorii au folosit o tehnică numită „randomizare mendeliană”, folosind date genetice. Persoanele cu variante genetice asociate cu un metabolism mai rapid al cofeinei au băut mai multă cafea, motiv pentru care rezultatele studiului au putut fi uniformizate pentru întregul lot de participanți. Persoanele implicate au fost urmărite timp de aproximativ patru ani, iar la final datele obținute au fost ajustate în funcție de caracteristicile demografice, de starea de sănătate și de obiceiurile din viața de zi cu zi.


Rezultatele finale au relevat un procent de aproximativ 4% de persoane din eșantionul studiului care au dezvoltat o aritmie pe perioada de 4 ani. De asemenea, nu s-au observat dovezi ale unui risc crescut de aritmii la participanții predispuși genetic să metabolizeze cofeina în mod diferit. Cu toate acestea, trebuie menționate și anumite limitări ale studiului, cum ar fi lipsa controlului asupra cantității reale de cafea consumate și asupra tipului de cafea, un espresso prezentând o concentrație mai mare de cofeină decât alte băuturi.
„Doar un studiu clinic randomizat poate demonstra definitiv efectele clare ale consumului de cafea sau de cofeină”, a adăugat doctorul Gregory Marcus. „Însă, pentru moment, studiul nostru nu a găsit dovezi că un consum de băuturi cu cofeină ar crește riscul de aritmie. Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale cafelei pot juca un rol benefic pentru organism, iar unele proprietăți ale cofeinei ar putea fi chiar protectoare împotriva unor aritmii.”

sursa: Science Daily


Data actualizare: 22-07-2021 | creare: 22-07-2021 | Vizite: 524
Bibliografie
No link between moderate coffee consumption and increased risk of cardiac arrhythmia, researchers find, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210720114336.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum