Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă

©

Autor:

Consumul crescut de cafea ar putea reduce riscul de scleroză multiplă
O meta-analiză publicată recent în Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry a investigat influența consumului de cafea asupra riscului de apariție al sclerozei multiple.

Cafeaua conține mai mult de 100 de agenți biologici activi dintre care, cafeina este cel mai studiat component. Consumul de cafeină a fost invers asociat cu afecțiunile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și diabetul zaharat tip 2, inclusiv cu reducerea mortalității generale și de cauză cardiovasculară. De asemenea, au fost remarcate și efecte protective ale cafeinei împotriva afecțiunilor neurodegenerative (demența Alzheimer, boala Parkinson, scleroza multiplă).

Meta-analiza de față a fost constituită din două studii independente, caz-control, care au analizat în retrospectivă asocierea dintre consumul de cafea și riscul de scleroză multiplă prin administrarea unor chestionare de evaluare a stilului de viață și analiza cantitativă a consumului alimentar. Tot aici au fost incluse și întrebări cu privire la aportul de cafea în diferite perioade ale vieții, specificându-se frecvența și cantitatea consumului.

Unul dintre studii, realizat în Statele Unite, a inclus 1159 participanți cu scleroză multiplă și 1172 voluntari aparent sănătoși. Cel de-al doilea studiu a analizat 1620 de adulți cu scleroză multiplă, respectiv 2788 de persoane aparent sănătoase, din populația Suediei.

Cercetătorii au analizat în ambele eșantioane de populație consumul de cafea înaintea debutului sclerozei multiple în cazul persoanelor care suferă de această afecțiune, ulterior au comparat datele colectate cu cele ale corespondenților sănătoși. Pentru o mai mare precizie, s-a impus o valoare standard a dozei de cafea (o cană): 150 de ml în Suedia, respectiv 237 ml (8 oz) în Statele Unite.

În urma interpretării rezultatelor celor două studii incluse în meta-analiză a fost identificată o asociere între consumul crescut de cafea, zilnic, și reducerea semnificativă a riscului de a dezvolta scleroză multiplă.

În cazul populației reprezentative din Suedia, s-a remarcat o reducere a riscului cu 28-30% în rândul voluntarilor care au declarat un consum zilnic de minim 900 ml (6 căni) de cafea în fiecare zi.

În mod similar, în rândul participanților americani, s-a observat scăderea riscului de scleroză multiplă cu 26-31% în rândul participanților care au înregistrat un consum de cel puțin 4 căni (948 ml) de cafea zilnic.

Rezultatele studiului indică o reducere semnificativă a riscului de scleroză multiplă la persoanele care consumă în fiecare zi cantități crescute de cafea, asociere care trebuie confirmată în cadrul unor studii mai ample, cu un grad mai mare de evidență, pentru a genera recomandări în privința aportului zilnic de cafea.

De asemenea, trebuie identificat mecanismul prin care consumul de cafea influențează riscul de îmbolnăvire, ceea ce ar putea conduce la dezvoltarea unor noi terapii cu privire la managementul sclerozei multiple.

Data actualizare: 23-01-2022 | creare: 04-03-2016 | Vizite: 4459
Bibliografie
(1) High daily coffee consumption may lower MS risk, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-high-daily-coffee-consumption-ms.html
(2) High consumption of coffee is associated with decreased multiple sclerosis risk; results from two independent studies, link: https://jnnp.bmj.com/content/early/2016/02/03/jnnp-2015-312176.full
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  • Consumul de cafea asociat cu un risc mai mic de disfuncții erectile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum