Convulsii la copil - ce trebuie să știi ca părinte

©

Autor:

Convulsii la copil - ce trebuie să știi ca părinte

Creierul uman conțin miliarde de celulele numite neuroni care comunică unul cu altul prin impulsuri electrice. Convulsiile apar atunci când un număr mare de neuroni transmit impulsuri electrice în același timp. Această producție electrică anormală și intensă suprasolicită creierul și apare convulsia care se poate manifesta prin spasme musculare, pierderea cunoștinței sau alte simptome.

De câte tipuri sunt convulsiile la copil

Convulsiile au cauze dintre cele mai diferite în special la copii. De exemplu, convulsiile la nou-născuți sunt diferite decât cele la copii mici, școlari sau adolescenți. În special dacă cel mic nu a mai avut convulsii, un astfel de eveniment poate fi înspăimântător pentru părinte. Mai jos sunt principalele tipuri de convulsii care apar la copii:

 • Convulsii febrile – apar mai ales la copiii mai mici de 15 ani și sunt însoțite așa cum le spune și numele de febră. Apare atunci când cel mic are o infecție a urechii, răceală sau varicelă. Tinerii care au frați care au avut convulsii febrile au un risc mai mare. De asemenea, copiii care au avut o dezvoltare lentă sau au petrecut mai mult de 28 de zile la terapie intensivă după naștere. Aproximativ 25% dintre copiii care au convulsii febrile vor mai avea o criză în cel mul 12 luni (1, 2, 3)


 • Convulsii neonatale – pot apărea în primele 28 de zile de la naștere de cele mai multe ori imediat după naștere. În timpul convulsiilor copilul se uită în direcții diferite, își lovește buzele unele de altele și poate avea perioade în care nu respiră (4, 5, 6)


 • Convulsii parțiale – afectează doar o parte a creierului astfel că simptomele fizice apar doar pe o parte a corpului. Convulsiile parțiale simple se manifestă prin mișcări involuntare iar cel mic rămâne treaz și alert. Convulsiile parțiale complexe sunt asemănătoare cu precizarea că cel mic nu își amintește convulsia sau realizarea unor mișcări. În general copiii care au acest tip de convulsii repetă o activitate, de exemplu, bătutul din palme, pe durata convulsiilor. După convulsie apare o stare de confuzie (7, 8, 9)


 • Convulsii generalizate – afectează o porțiune mare a creierului și pot consta în mișcări necontrolate ale unor părți ale corpului urmate de o perioadă de somnolență sau confuzie. Copilul revine la normal cu excepția oboselii în aproximativ 15 minute. În multe cazuri cel mic are incontinență (urină sau fecale) și este normal să nu își amintească nimic. Uneori mișcările pot cauza rănirea care poate duce de la mușcarea limbii la fracturarea unor oase (10, 11)


 • Spasme infantile – apar mai ales la copiii mai mici de 18 luni. Sunt asociate cu retardul mental și se manifestă prin spasme bruște a unor grupe musculare. Apar mai ales după trezire (12, 13)


 • Status epilepticus – reprezintă convulsii care durează mai mult de 30 de minute sau convulsii repetate fără o revenire la normal între ele. Apare mai ales la copiii mai mici de doi ani. Într-un caz de acest fel este recomandat să suni la 112 (14, 15, 16)


 • Epilepsie – se manifestă prin convulsii repetate la intervale regulate sau neregulate de tip pe o perioadă lungă. Aproximativ 30% dintre copiii diagnosticați cu epilepsie continuă să aibă convulsii și la maturitate. (17, 18)


Care sunt simptomele convulsiilor la copil

Convulsiile la copii se manifestă prin simptome dintre cele mai diferite și depind de tipul de convulsie. Cele mai înspăimântătoare convulsii sunt cele generalizate. Copilul va manifesta mișcări ritmice, spasme musculare și uneori dificultăți respiratorii și mișcare anormală a ochilor. După convulsii, cel mic este confuz și somnoros și nu își amintește ce s-a întâmplat. (19, 20)

Mișcările repetate precum mestecatul, lovirea buzelor una de alta sau lovirea palmelor urmate de stare de confuzie sunt specifice convulsiilor parțiale.

Care sunt cauzele apariției convulsiilor

În cele mai multe cazuri nu se știe cauza apariției convulsiilor. De multe ori, apare la copii a căror părinți sau frați au sau au avut convulsii. Alte posibile cauze includ meningita, traumele cerebrale sau paraliziile cerebrale. Aproximativ 25% dintre copiii care au convulsii sunt descoperiți cu alte afecțiuni în urma unu diagnostic complet. (19)

Care sunt factorii care pot declanșa convulsiile la copil

Există mai multe forme de convulsii. Majoritatea apar spontan fără prezența unor indicii. Cu toate acestea există unele lucruri care pot declanșa convulsii pentru unii copii. Mai jos sunt câțiva dintre cei mai răspândiți factori declanșatori pentru convulsii: (20, 21, 22)

 • Febra – unii copii au convulsii atunci când temperatura corporală crește rapid ajungând la 38,8°C sau chiar mai mult. Afectează copiii cu vârsta cuprinsă între trei luni și șase ani. Circa o treime dintre copiii care au convulsii febrile mai au un episod însă acestea dispar pe măsură ce cresc. Doar 3% dintre copiii care au convulsii febrilă dezvoltă epilepsie


 • Sărirea peste medicație – apare mai ales în cazul copiilor diagnosticați cu epilepsie și care urmează tratament recomandat de medicul specialist


Cum sunt diagnosticate convulsiile la copil

Diagnosticarea convulsiilor este destul de dificilă. Acestea trec atât de repede încât doctorul nu are cum să vadă un copilul în timpul convulsiilor. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul trebuie să excludă toate cauzele posibile; de aceea se începe cu convulsiile nonepileptice. Acestea seamănă cu epilepsia însă sunt, de regulă, cauzate de factori precum scăderea nivelului zahărului din sânge. Schimbări ale ritmului inimii sau stres emoțional. (23)

Foarte important pentru doctor este ca părintele sau persoana care se ocupă de copil să fie atentă la simptomele exacte din timpul convulsiilor. Unii doctori chiar recomandă ca părinții să filmeze convulsiile pentru a ajuta medicul la stabilirea corectă a diagnosticului. Un prim semn al convulsiilor este atunci când cel mic se oprește brusc din vorbit fără un motiv aparent.

Cum se tratează convulsiile la copil

Tratamentul copiilor care au convulsii diferă de tratamentul pentru adulți. Dacă nu se descoperă o cauză anume majoritatea copiilor care au avut doar un episod convulsiv nu vor primi medicamente. Un motiv important pentru care nu sunt recomandate medicamente este dacă nu se știe cauza precisă, unele dintre ele pot afecta ficatul sau dinții copiilor iar dacă se începe un tratament medicamentos este necesară urmarea nivelului de medicament prescris, realizarea periodică a testelor de sânge și observarea cu atenție a micului pacient pentru a vedea dacă apar efecte secundare. (23)

Deseori este nevoie de săptămâni sau chiar luni pentru a ajunge la doza potrivită și uneori este nevoie de mai mult de un medicament. Doar dacă există cel puțin două episoade convulsive care se manifestă similar se începe, de regulă, tratamentul sub stricta supraveghere a medicului specialist.

Foarte important pentru medicamentele anticonvulsive este că trebuie luate la aceeași oră în fiecare zi, orice schimbare făcându-se doar după aprobarea medicului.

În special copiii care nu au epilepsie urmează un tratament anticonvulsiv timp de 1-2 ani. Dacă în acest timp nu mai apar convulsii, medicul va scoate treptat medicamentele.

Ce poți face în timpul convulsiilor copilului

În primul rând trebuie să te asiguri că cel mic este în siguranță și că nu se poate răni. Așază-ș cu grijă pe sol sau pe covor într-un loc liber, pentru a nu se lovi de obiecte din jur. Desfă hainele care îl strâng în jurul capului sau al gâtului. Nu încerca să ții gura celui mic deschisă sau să introduci un obiect între dinți, lasă-l să se miște liber. Odată ce convulsiile au trecut, îmbrățișează-l și oferă-i cuvinte de încurajare. Cel mai bine este ca cel mic să rămână jos până când convulsiile au trecut cu totul. (24)

Sună la 112 dacă cel mic:

 • Nu poate respira
 • Capătă nuanțe de albastru sau violet
 • S-a lovit la cap
 • Pare că suferă fizic
 • Are probleme cu inima
 • A înghițit otravă sau medicamente.


În cazul în care convulsiile durează mai mult de cinci minute spune acest lucru operatorului.

După convulsii majoritatea copiilor sunt confuzi sau obosiți și s-ar putea să dorească să se culce. Nu trebuie să îl trezești atâta timp cât respire normal. Evită să îi dai mâncare sau lichide în timpul convulsiilor.

Pot fi prevenite convulsiile la copil?

Majoritatea convulsiilor nu pot fi prevenite. Există totuși câteva excepții însă acestea sunt greu de controlat; traumele craniene și infecțiile din timpul sarcinii sunt două cauze controlabile. De asemenea, copiilor care au convulsii febrile ar trebui să li se ia temperatura regulat atunci când sunt bolnavi.

Cei mici pot participa la activitățile comune celor de vârsta lor însă părinții și alte persoane responsabile trebuie să se asigure că sunt respectate măsurile de siguranță. De exemplu, dacă cel mic merge la înot trebuie să fie mereu un adult în preajmă în cazul în care apar convulsii. Un alt risc de accidentare este baia. Se preferă dușurile în fața căzii deoarece există un risc mai mic de înec.

Cu excepția epilepsiei, majoritatea convulsiilor la copii apar de 1-3 ori după care dispar. În cazul unei frecvențe mai mari drumul la doctor este obligatoriu. Cum tratamentul poate duce la eliminarea convulsiilor sau un stil de viață normal (în 70-80% dintre copii) consultul medical este cu atât mai important.


Data actualizare: 21-08-2020 | creare: 21-08-2020 | Vizite: 15191
Bibliografie
1. Febrile seizures. https://www.nhs.uk/conditions/febrile-seizures/
2. Febrile seizure. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/febrile-seizure/symptoms-causes/syc-20372522
3. Febrile Seizures Fact Sheet. https://www.ninds.nih.gov/disorders/patient-caregiver-education/fact-sheets/febrile-seizures-fact-sheet
4. Neonatal Seizures and Neonatal Syndromes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2599/
5. Guidelines on neonatal seizures. https://www.who.int/mental_health/publications/guidelines_neonatal_seizures/en/
6. Neonatal Seizures. https://emedicine.medscape.com/article/1177069-overview
7. Simple Partial Seizures. https://www.cedars-sinai.edu/Patients/Health-Conditions/Simple-Partial-Seizures.aspx
8. What are simple partial seizures? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320696
9. What to know about complex partial seizures . https://www.medicalnewstoday.com/articles/320588
10. Generalized Seizures. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/generalized-seizures
11. Generalized Seizures. https://www.epilepsy.com/learn/professionals/about-epilepsy-seizures/classifying-seizures/generalized-seizures
12. Infantile Spasms. https://www.childneurologyfoundation.org/disorder/infantile-spasms/
13. West syndrome (infantile spasms). https://www.epilepsy.org.uk/info/syndromes/west-syndrome-infantile-spasms
14. Status epilepticus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824929/
15. Status Epilepticus. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/status-epilepticus
16. Status Epilepticus. https://www.epilepsy.com/learn/challenges-epilepsy/seizure-emergencies/status-epilepticus
17. Epilepsy. https://www.nhs.uk/conditions/epilepsy/
18. What is Epilepsy? https://www.epilepsy.com/learn/about-epilepsy-basics/what-epilepsy
19. Seizures in Children. https://www.merckmanuals.com/home/children-s-health-issues/neurologic-disorders-in-children/seizures-in-children
20. Seizures and Epilepsy in Children. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/seizures-and-epilepsy-in-children
21. Seizures in Children. https://www.merckmanuals.com/home/children-s-health-issues/neurologic-disorders-in-children/seizures-in-children
22. Seizure Triggers in Children. https://www.epilepsy.com/living-epilepsy/parents-and-caregivers/about-kids/seizure-triggers-children
23. Seizures and Epilepsy in Children. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/epilepsy/seizures-and-epilepsy-in-children
24. Seizures. https://kidshealth.org/en/parents/seizure.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum afectează Neurontin și Lyrica sinapsele creierului?
 • Terapie genică care poate suprima pe termen lung convulsiile epileptice
 • Neuronii artificiali, folosiți pentru a identifica regiunile din creier ce cauzează convulsiile epileptice
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.