Crampe după masă - cauze, tratament și sfaturi utile

©

Autor:

Crampele abdominale după masă pot avea mai multe cauze. Dacă apar după ce ai mâncat apoi dispar la 1-2 ore distanță, durere este cauzată de alimente. Mai jos sunt principalele cauze ale crampelor după masă.

Mâncarea

Crampele după masă apar din motive dintre cele mai diverse: (1, 2, 3)

  • Intoxicație alimentară – pe lângă crampele stomacale apar și simptome precum vărsături, diaree, febră și lipsă de energie (aceste simptome pot apărea într-un interval cuprins între câteva ore și câteva zile sau săptămâni de la masa problematică). De regulă, se vindecă de la sine prin administrarea de lichide (apă și ceai) și odihnă


  • Consumul de alimente acide – aceste alimente irită stomacul. Este bine să nu consumi pe stomacul gol suc de fructe sau roșii și eventual să le înlocuiești cu apă sau ceai pentru a evita crampele după masă


  • „Vânt înghițit” – consumul sucurilor carbogazoase și al unor alimente (ceapă, fasole, varză, broccoli sau gumă de mestecat) este asociat unei cantități suplimentare de aer ingerat. Acest lucru poate duce la disconfort digestiv și poate apărea durerea de stomac după masă


  • Consumul de alimente picante – ardeiul iute, chili sau alte condimente picante conțin capsaicină, o substanță care irită stomacul și poate provoca durere


  • Indigestia – poate apărea după ce ai mâncat sau băut. Pe lângă durerea de stomac, vei resimți și balonare și stare generală de rău. Alimentele care conțin grăsimi, cafeina, băuturile dulci precum și alcoolul pot crește riscul de indigestie. Antiacizii pot reduce din simptome dacă nu poți elimina aceste alimente din dieta zilnică


  • Alergia la anumite alimente – stomacul poate fi iritat dacă consumi alimente la care ești alergi. Chiar și intoleranța la gluten, lactoză sau grâu poate duce la Crampe după masă


  • O masă abundentă – dacă mănânci prea mult riști să te doară stomacul


Unele probleme de sănătate

Dacă suferi de anumite probleme de sănătate riști să ai crampe abdominale după masă. Mai jos sunt principalele afecțiuni care se manifestă prin dureri de stomac:

  • Gastrită – duce la inflamarea membranei care căptușește stomacul. Pe lângă durerea de stomac se manifestă și prin indigestie, vărsături și stare de rău. Reducerea consumului de alimente acide și optarea pentru porții mai mici poate reduce durerea (4)


  • Boala inflamatorie intestinală (IBD) – inflamează stomacul iar boala se manifestă prin dureri de stomac și abdomen, febră, pierderea în greutate, scăderea apetitului, sânge în fecale. Afecțiunea necesită tratament pe termen lung și implică combinarea medicației cu schimbarea stilului de viață (5, 6)


  • Ulcer stomacal – apare ca o iritație a membranei care protejează stomacul. Se manifestă printr-o senzație de arsură în zona centrală a stomacului. De cele mai multe ori este cauzat de o infecție însă poate apărea și ca urmare a administrării de aspirină pe termen lung. Tratamentul implică antiacizi și antibiotice (7, 8)


  • Sindromul de intestin iritabil – durerea apare de regulă în partea laterală a stomacului. Boala nu este vindecabilă însă dacă urmezi tratamentul recomandat de doctor poți ține sub control simptomele (dureri de stomac, balonare, diaree sau constipație, dureri abdominale). (9, 10)


  • Reflux gastric – apare atunci când acidul din stomac revine în porțiunile superioare ale tubului digestiv. Se manifestă prin senzația de arsură la nivelul stomacului și la gâtului. Reducerea consumului de alcool, evitarea alimentelor picante și pierderea kilogramelor în plus poate ajuta la reducerea refluxului gastric (11)


  • Hipertiroidism (tiroidă supraactivă) – tiroida produce hormoni necesari funcționării optime a organismului însă atunci când produce o cantitate prea mare de hormoni pot apărea probleme de inimă, mușchi sau oase. Printre simptomele hipertiroidismului se numără durerea de stomac, diareea, pierderea în greutate, creșterea tensiunii articulare și probleme de somn (12)


  • Boala celiacă – este o afecțiune a sistemului digestiv care apare pe fondul unei alergii la gluten, grâu, secară sau orz. Simptomele includ crampe după masă, constipație sau diaree și balonare. Eliminarea glutenului din dietă poate ajuta la reducerea simptomelor (13, 14)


Alte cauze

Pe lângă alimentație și existența unei boli, există și alte cauze care pot sta la baza crampelor după masă:

  • Stresul – poate duce la tensionarea mușchilor fapt care creează disconfort la nivelul stomacului. Dacă încerci să te relaxezi înainte de masă și mănânci încet vei evita crampele după masă (15, 16)


  • Supraponderabilitatea – surplusul de kilograme în plus crește riscul de boli digestive precum ulcerul stomacal sau refluxul gastric. Slăbirea este asociată, în acest caz, prevenirii durerii de stomac (17)


  • Constipația – lipsa peristaltismului intestinal și fecalele tari apar ca urmare a constipației. Durerea de stomac și balonarea sunt alte simptome. Poți preveni constipația prin alegerea unei diete echilibrate în care să predomine fibrele și prin consumul de lichide (18, 19)


  • Medicația pentru hipertensiune arterială – medicamentele care tratează hipertensiunea arterială au o serie de efecte secundare printre care constipația și durerile de stomac. Dacă ești în această situație vorbește cu doctorul pentru a-ți oferi o alternativă (20, 21)


Cum tratezi crampele după masă?

Dacă schimbările alimentare nu au dat roade următorul pas este să apelezi la tratamentul medicamentos. Acesta depinde mult de cauza dureri de stomac. De exemplu, dacă crezi că ai alergie la gluten sau lactoză este bine să te adresezi unui doctor alergolog. Chiar și un drum la nutriționist te poate ajuta pentru a-ți crea un meniu prietenos cu stomacul tău.

Majoritatea cazurilor de crampe după masă pot fi tratate prin medicamente fără rețetă medicală (dacă suferi de boli cronice este bine să vorbești cu doctorului înainte de a lua astfel de medicamente de la farmacie). Mai jos sunt câteva tipuri de medicamente care pot reduce din durerea de stomac: (22)

  • Simeticonă – reduce din balonare
  • Antiacizi – neutralizează acidul stomacal și reduce senzațiile de arsură
  • Reducători de acid – reduc din producția de acid stomacal până la 12 ore
  • Antidiareice
  • Difenhidramină – reduce din simptomele asociate răspunsului alergic și calmează accesele de vărsături
  • Laxative
  • Acetaminofen (paracetamol) – reduce durerea de stomac fără a irita membrana stomacală ca în cazul aspirinei sau ibuprofenului



Cum previi apariția crampelor după masă + sfaturi utile

În ziua de azi suntem mereu pe fugă. Chiar și masa o luăm pe fugă și de multe ori durerile de stomac pot apărea pe fondul acestui lucru. Lasă-ți suficient timp pentru a lua masa în tihnă și pentru a mesteca așa cum trebuie fiecare bucățică. Astfel vei evita înghițirea aerului care provoacă atât balonare cât și dureri de stomac. Mai jos sunt alte sfaturi utile pentru a preveni crampele după masă: (23, 24)

  • Ia porții mai mici – uneori durerea de stomac apare pentru că mănânci prea mult. Uită de clasicul „trei mese pe zi” și mergi pe varianta a 5-7 mese mai mici de-a lungul zilei
  • Fii atent ce consumi – grăsimile, prăjelile sau alimentele picante pot fi responsabile pentru durerea de stomac. Limitează-le sau evită-le cu totul. Dacă alegi să consumi fructe și legume proaspete bogate în fibre vei vedea că și digestia ta se va îmbunătăți
  • Ține un jurnal alimentar și evită acele alimente care provoacă dureri de stomac (fasole, varză, broccoli, prăjelile, grăsimile saturate, sucurile acidulate, alimentele picante sau cu mulți aditivi)
  • Redu consumul de cafea și alcool
  • Fă mișcare regulat – chiar și o plimbare după o masă bogată poate preveni apariția durerii de stomac


De cele mai multe ori crampele după masă apar pe fondul unei mese bogate sau a consumului unor alimente care balonează. Evită acele alimente care îți provoacă dureri de stomac, alege mese echilibrate și, în mod ideal, fă câte o plimbare după masă.

Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: