Crampe la ovare - ce ar putea fi

©

Autor:

Crampe la ovare - ce ar putea fi

Ovarele, glande sexuale pereche, reprezintă o parte importantă a sistemului reproductător feminin. Sunt situate la nivelul cavității pelvine, de o parte și de alta a uterului, alături de care pot fi palpate inghinal anterior de către medic în timpul examenului ginecologic.

Pentru a putea identifica diverse afecțiuni posibile ale celor două glande sexuale feminine, este important să cunoaștem câteva informații despre cele două roluri esențiale ale ovarelor: maturarea ovocitelor (ovulelor) cu eliberarea acestora în timpul ciclului menstrual și producția de hormoni sexuali. (1, 2)

La naștere, bebelușii de sex feminin prezintă la nivelul ovarelor celule tinere, încă nematurate, care de la pubertate și până la menopauză se vor dezvolta pe rând, urmând ciclul hormonal menstrual lunar. Odată maturat un ovocit, acesta este eliberat de la nivelul ovarului și ajunge la nivelul trompei uterine, unde se poate realiza procesul de fecundare de către un spermatozoid.

În funcție de succesul sau eșecul acestui proces, ovarul va secreta hormoni seuxali pentru a iniția prinderea oului fecundat de uter pentru sarcină sau pentru a încheia ciclul menstrual, determinând pierderea lunară de sânge menstrual, fără sarcină. Hormonii sexuali, anume estrogenul și progesteronul, determină, de asemena, și dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine, cum ar fi glanda mamară, distribuția părului și a grăsimii corporale. (2, 3)

Crampele ovariene nu reprezintă, de obicei, un pericol pentru paciente, durerea fiind trecătoare. Cu toate acestea, pentru orice situație de durere ovariană anormală, care limitează activitățile de zi cu zi sau care nu poate fi legată de o anumită perioadă fiziologică a ciclului menstrual, este esențială contactarea medicului de familie și redirecționarea de către acesta pentru un consult de specialitate.

Deseori, deși durerea nu este corelată direct cu severitatea afecțiunilor existente, aceasta poate fi un semnal salvator, care facilitează diagnosticul precoce și tratamentul optim. Afecțiunile ginecologice netratate cu dereglări hormonale și perturbarea procesului normal de eliberare a ovocitului pot determina, în timp, infertilitate, un proces ireversibil, care poate fi evitat cu ușurință prin precauție și control periodic.

Controlul ginecologic de rutină trebuie realizat de fiecare femeie din momentul începerii activității sexuale și repetat cel puțin o dată pe an, dar și de fiecare dată cand apar modificări alarmante, severe.

Durerea ovariană – cauze și factori de risc

Există numeroase situații care pot determina dureri, Crampe ovariene cu localizare la nivelul peretelui abdominal antero-inferior și pelvin. Dintre acestea, vor fi detaliate în continuare următoarele afecțiuni ginecologice (4, 5, 6):

  • durere din timpul ovulației (durere Mittelschmerz) sau din perioada menstruală de sângerare – cea mai frecventă cauză a crampelor ovariene
  • chistul ovarian, cu diverse tipuri clinice
  • endometrioză
  • sarcină (fiziologică sau ectopică)
  • torsiune ovariană
  • cancer ovarian - rar


Factorii de risc pentru crampele ovariene variază în funcție de afecțiunile discutate, existând atât componente genetice care pot predispune la dezvoltarea bolilor, cât și factori de mediu și comportamentali, cum ar fi activitatea sexuală și tipul de alimentație. Dereglările hormonale și infecțiile reprezintă factori majori de risc pentru dezvoltarea crampelor ovariene și a afecțiunilor de organ. (7)

Durerea Mittelschmerz și durerea menstruală

Durerea din timpul ovulației (Mittelschmerz; „mítteln” = mijloc, „Schmérz” = durere; în germană) poate să apară la aproximativ 14 zile înainte de sângerarea menstruală, întrucât această perioadă a ciclului menstrual este întotdeauna fixă (în absența dereglărilor hormonale). Este o durere fiziologică, normală, cu urmatoarele caracteristici (8, 9):

  • prezentă pe o singură parte, fie dreapta, fie stânga, în funcție de ovarul la nivelul căruia este eliminat ovocitul;
  • este acută, de scurtă durată, de câteva minute până la câteva ore, maximum două zile;
  • are caracter ascuțit, ușor de localizat în zona pelvină, la nivelul unui ovar;
  • poate fi asociată cu amețeli și cu modificarea secrețiilor vaginale;


Durerea Mittelschmerz nu trebuie să alarmeze pacienta, fiind necesar un control la medicul de familie sau ginecologic doar în situația în care durerea se agravează și nu cedează mai multe zile sau prin administrarea de analgezice sau antiinflamatorii. (9)

Durerea menstruală, asociată începutului perioadei de sângerare, este, de asemenea, normală și variază în intensitate de la o femeie la alta. Pentru dureri severe, se pot administra analgezice sau antiinflamatorii, cu o vizită la medicul de familie în cazul agravării simptomatologiei.

Chistul ovarian

În timpul eliberării ovocitului pentru o posibilă fecundare, la locul desprinderii membrana foliculului ovarian este temporar distrusă. În unele cazuri, la acest nivel pot să apară formațiuni saculare, pline cu lichid, prin evacuarea și dizolvarea incompletă a foliculului. Chisturile ovariene sunt relativ frecvent întâlnite la femei și sunt de obicei autolimitante, nefiind necesar un anumit tratament medicamentos sau chirurgical. (10)

Chisturile ovariene pot fi asimptomatice, nefiind semnalată în niciun fel formarea și vindecarea ulterioară a acestora, sau se pot complica, putând determina următoarele simptome (10, 11):

  • durere acută și surdă, ascuțită, localizată la nivelul unuia dintre ovare;
  • asocierea stărilor de amețeală și de greață;
  • senzație de balonare, senzație de sațietate precoce;
  • dereglarea ciclului hormonal (în cazuri severe);


endometrioza

Endometrioza reprezintă creșterea anormală a endometrului (parte din țesutul uterin) în localizări atipice ale corpului, cum ar fi la nivelul ovarelor, trompelor uterine. Modificările lunare ale acestui țesut ectopic le mimează pe cele ale țesutului uterin normal, astfel încât eliminarea de sânge apare și la acest nivel. Fiind captiv la nivel pelvin, această cantitate de lichid se acumulează, formând chisturi numite endometrioame. Simptomele endometriozei cuprind (9, 12, 13):

  • dureri surde, difuze, localizate la nivel pelvin, fără o asociere exactă cu unul dintre ovare; intensitatea durerii nu este corelată direct cu severitatea bolii, însă afecțiunea trebuie investigată și tratată corespunzator de la primele semne de durere; pot apărea în timpul sau în afara ovulației/menstruației;
  • sângerări abundente în timpul ciclului menstrual sau în afara acestuia;
  • senzație de amețeală, slăbiciune musculară, fatigabilitate (prin pierderea de sânge);
  • modificări ale scaunului, sub formă de diaree sau constipație, întrucât ovarele se găsesc în vecinătatea colonului;


Sarcina

Durerea din timpul sarcinii este normală doar la începutul perioadei de gestație, aproximativ în primele 4 săptămâni, întrucât acesta este momentul atașării (nidării) oului fecundat la nivelul mucoasei uterine. Durerea este ușoară, difuză, de scurtă durată și poate fi asociată cu o minimă sângerare vaginală. Ulterior, orice durere apătură trebuie semnalată și investigată pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă, fără complicații a fătului. (11)

Sarcina ectopică reprezintă o situație patologică de fecundare a ovocitului de către spermatozoid în alt loc decât la nivelul mucoasei uterine. Poate să apară la nivelul trompelor uterine sau la nivelul cavității pelvine sau abdominale și nu este compatibilă cu viața fătului. De asemenea, prezintă riscuri majore pentru mamă, fiind necesară excizia chirurgicală de urgență pentru a evita complicațiile.

Durerea apărute din cauza sarcinilor ectopice este de intensitate moderat spre severă, putând iradia în diverse zone ale corpului. Are caracter ascuțit și se poate asocia cu stări de greață, vărsături, amețeli. (9, 11)

Torsiunea ovariană

Reprezintă o urgență medicală, care necesită tratament chirurgical obligatoriu. Presupune răsucirea ligamentelor și a trompei uterine care leagă unul sau ambele ovare, determinând întreruperea fluxului sangvin de la acest nivel. Deși este o afecțiune rară, este important de diagnosticat cât mai rapid, deoarece poate duce la infertilitate. Durerea este bruscă, severă și persistentă. (4, 5)

Cancerul ovarian

O durere persistentă, difuză la nivel pelvin poate să apară și în cazul unui cancer ovarian. Pacientele nu ar trebui să se îngrijoreze de acest aspect la orice durere apărută, deoarece cancerul ovarian este relativ rar în populația feminină și este cel mai frecvent diagnosticat la vârstnici, în jur de 60 de ani, asociat cu anumite componente genetice.

Cancerul poate fi asimptomatic multă vreme sau poate prezenta simptome nespecifice, dintre care cel mai important este scăderea bruscă în greutate, de câteva kilograme într-o singură lună, în condițiile unui aport alimentar adecvat. Durerea poate să fie sau nu prezentă, asociată cu sațietate precoce, balonare, modificări ale scaunului.

Un control anual de rutină la ginecolog, alături de realizarea analizelor uzuale de sânge anual reprezintă o metodă excelentă de screening și de diagnostic precoce pentru cancerul din sfera ginecologică. Astfel, durerea nu este un simptom sugestiv, existând alte afecțiuni mult mai frecvente și mai puțin severe drept cauză. (5, 6, 9)

 

Alte cauze

Ovarele sunt situate în vecinătatea colonului și a vezicii urinare, anumite afecțiuni de la nivelul acestora putând determina indirect iritația structurilor ovariene, cu apariția durerii difuze. Printre aceste afecțiuni, se găsesc (14, 15):


Aceste afecțiuni prezintă simptome specifice, necesitând control gastroenterologic de specialitate. Durerea ovariană nu apare întotdeauna, însă poate ridica suspiciunea unei inflamații abdomino-pelvine.


Data actualizare: 29-07-2021 | creare: 29-07-2021 | Vizite: 7831
Bibliografie
(1) NCI Dictionaries, link: https://www.cancer.gov/publications/dictionaries/cancer-terms/def/ovary
(2) Ovaries, link: https://www.yourhormones.info/glands/ovaries/
(3) Menstrual cycle, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menstrual-cycle
(4) Causes and treatment of ovary pain, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320408
(5) Causes of Ovary Pain and Treatment Options, link: https://www.verywellhealth.com/ovary-pain-causes-and-treatment-514437
(6) 5 Possible Causes for Ovary Pain, link: https://ocrahope.org/2021/01/5-possible-causes-for-ovary-pain/
(7) Ovarian cysts, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405
(8) Ovulation pain, link: https://www.nhs.uk/conditions/ovulation-pain/
(9) What’s Causing My Ovary Pain?, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/ovary-pain#mittelschmerz
(10) Ovarian Pain: Possible Causes, Diagnosis, and Treatments, link: https://www.webmd.com/women/guide/ovarian-pain-causes-diagnosis-treatments
(11) Cramps Without a Period, link: https://www.webmd.com/women/guide/cramps-but-no-period
(12) Ten reasons why cramps happen after your period, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320974#causes
(13) Endometriosis, link: https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/
(14) Pelvin pain, link: https://www.nhs.uk/conditions/pelvic-pain/
(15) Chronic pelvic pain in women, link https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-pelvic-pain/symptoms-causes/syc-20354368
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum