Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv

©

Autor:

Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv
Un nou studiu publicat în eLife, demonstrează faptul că diabetul zaharat de tip 2 progresiv poate conduce către declin cognitiv, precum și către îmbătrânirea creierului.
Există o similitudine între îmbătrânirea fiziologică a creierului și cea observată în diabetul de tip 2, acesta din urmă având un proces de neurodegenerare mult mai rapid.

Odată cu îmbătrânirea fiziologică a creierului, pot exista modificări și în privința reglării consumului de glucoză.

Rezultatele acestui studiu sugerează faptul că pot exista leziuni la nivelul creierului, chiar și atunci când diabetul zaharat nu este încă diagnosticat oficial. Acest lucru întărește ideea că modificările cerebrale asociate diabetului, necesită a fi detectate cât mai precoce prin modalități cât mai sensibile de diagnosticare.

Uneori poate fi dificil să se facă distincția între îmbătrânirea fiziologică a creierului care începe la vârsta mijlocie și îmbătrânirea creierului cauzată sau accelerată de diabet. Este importantă diagnosticarea precoce, deoarece dacă diabetul zaharat nu este identificat la timp, pacientul poate suferi leziune cerebrale ireversibile

Pentru diagnosticul și menținerea diabetului sub control, se recomandă măsurarea glicemiei, nivelul de insulină și procentul de masă corporală.

Pentru a defini impactul diabetului zaharat asupra creierului, echipa a utilizat date de la 20.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani. S-au axat pe scanări ale creierului și măsurători ale funcției cerebrale, ce au fost ulterior comparate cu alte aproximativ 100 de studii prin meta-analiză.

Deși în mod fiziologic odată cu înaintarea în vârstă scade memoria de lucru, învățarea și gândirea flexibilă, precum și viteza de procesare a creierului, la persoanele diabetice se observă o scădere suplimentară cu 13,1%.

Este confirmat faptul că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au avut performanțe cognitive mai scăzute, comparativ cu populația normală, raportat la aceeași vârstă și același nivel de educație.

Cercetătorii au analizat structura creierul și prin rezonanță magnetică nucleară (RMN), unde s-a observat o scădere a materiei cenușii din creier cu 6,2% la persoanele diabetice, față de populația normală.

Scăderea substanței cenușii este un proces fiziologic prezent la toată lumea pe măsura înaintării în vârstă, însă mult mai accelerat la persoanele cu diabet. Studiul susține că progresia diabetului zaharat asociază o accelerare cu 26% a îmbătrânirii creierului.

sursa: Science Daily
foto: Lilianne Mujica-Parodi

Data actualizare: 30-05-2022 | creare: 30-05-2022 | Vizite: 311
Bibliografie
Diabetul de tip 2 accelerează îmbătrânirea creierului și declinul cognitiv, link, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220525080527.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum