Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit

©

Autor:

Activitatea fizică ar putea îmbunătăți abilitățile cognitive ale creierului îmbătrânit

Cercetătorii de la Universitatea din Georgia au descoperit că activitatea fizică nu este benefică doar din motivele știute până acum, ce țin de aspect și de starea generală de sănătate, ci ar putea avea un efect favorabil asupra funcției cerebrale.
Marissa Gogniat, autor al studiului și doctor în psihologie la Colegiul de Arte și Știință Franklin, afirmă că efortul fizic despre care se vorbește în acest studiu și pe care persoanele în vârstă ar fi bine să îl depună nu trebuie să fie neapărat intens. „Făcând mai mulți pași, mișcându-te un pic mai mult îți îmbunătățești sănătatea cerebrală și devii mai independent”, spune aceasta. „Această descoperire nu vrea să îndemne persoanele în vârstă să înceapă să alerge la maratoane.”

Eșantionul studiului publicat în Sport Sciences for Health a fost compus din 51 de adulți în vârstă, a căror activitate fizică a fost înregistrată cu ajutorul RMN-urilor și prin intermediul unor măsurătoare ale numărului de pași și a distanței parcurse. Evaluarea a fost făcută în contextul testul de mers pentru 6 minute, voluntarii fiind rugați să parcurgă o distanță cât mai mare în acest interval de timp.

Astfel, prin intermediul acestui studiu, cercetătorii au reușit să ofere dovezi clare în legătură cu modul prin care activitatea fizică schimbă felul în care creierul funcționează, acest efect reflectându-se la nivelul vieții de zi cu zi.

Interacțiunile dintre neuroni, denumite și sinapse, au fost obiectul principal de studiu. Aceste legături funcționează intermitent, în funcție de activitatea pe care o facem. Spre exemplu, neuronii antrenați în relaxarea corpului sunt activi atunci când cei ce se implică în mișcare sunt în repaus.

Cu timpul, aceste rețele neuronale slăbesc și se răresc, ceea ce îngreunează activitățile zilnice, mai ales la persoanele cu predispoziție la afecțiuni ce se manifestă prin alterarea lor. Diminuarea numărului de sinapse, însă, se petrece și natural, pe măsură ce creierul uman îmbătrânește.

Pentru astfel de pacienți, ale căror sinapse nu funcționează optim, activitatea fizică a generat o creștere a gradului de independență la efectuarea unor mișcări, astfel înlăturând necesitatea unui ajutor. Acest lucru se poate obține inclusiv prin schimbări mici ale rutinei, precum alegerea scărilor în locul liftului sau mersului pe jos în locul mașinii.

sursa: News Medical
foto: UGA Today


Data actualizare: 11-03-2022 | creare: 11-03-2022 | Vizite: 276
Bibliografie
Physical activity may help protect cognitive abilities of the aging brain, link: https://www.news-medical.net/news/20220308/Physical-activity-may-help-protect-cognitive-abilities-of-the-aging-brain.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Adulții în vârstă cu artrită au nevoie doar de 45 de minute de activitate fizică pe săptămână
  • Exercițiile aerobice și de rezistență, benefice pentru sănătatea creierului după 50 de ani
  • Hrană pentru creier - top 5 alimente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum