Cum a afectat pandemia COVID-19 sănătatea mintală a tinerilor?

©

Autor:

Cum a afectat pandemia COVID-19 sănătatea mintală a tinerilor?
Efectele pandemiei COVID-19 asupra sănătății mintale și maturizării creierului la adolescenți au fost investigate de către cercetătorii de la Universitatea Stanford în cadrul unui nou studiu. Potrivit rezultatelor, stresul și problemele sociale determinate de pandemia COVID-19 au provocat îmbătrânirea rapidă a creierului.
Studiul a inclus peste 160 de adolescenți, majoritatea de sex feminin, grupați în mai multe cohorte egale, care au raportat singuri simptomele depresive sau de anxietate cu care se confruntau. Participanții la studiu, din una dintre cohorte, au fost supuși unor evaluări imagistice ale creierului, pentru a obține grosimi corticale și măsurători subcorticale. Valorile obținute au fost utilizate de către cercetători pentru a calcula vârsta creierului și pentru a compara ulterior diferența de vârstă a creierului pentru toți participanții la studiu, prin utilizarea unui model bazat pe învățarea automată specific sexului.

În urma comparației frecvenței și a intensității simptomelor raportate de către participanții, cercetătorii au descoperit că probabilitatea respondenților de a raporta simptome mai severe de anxietate sau depresie a fost mai mare în grupul celor intervievați după pandemie. De asemenea, acești participanți au avut o grosime corticală bilaterală redusă, precum și volume mai mari ale amigdalei bilaterale și hipocampului, semne de îmbătrânire ale creierului.

Rezultatele sunt unele semnificative, deoarece demonstrează că pandemia COVID-19 și măsurile restrictive adoptate de majoritatea țărilor de pe glob, menite să reducă transmisia bolii, au determinat daune importante asupra sănătății mintale și a dezvoltării creierului adolescenților.

Potrivit autorilor, studii ulterioare sunt necesare pentru a determina dacă modificările sunt unele temporare sau dacă ele persistă pe termen lung. De asemenea, autorii atrag atenția asupra faptului că, în situația în care modificările sunt unele durabile, studiile viitoare ar trebui să țină cont de rata anormală de creștere a creierului observată la tineri.

sursa: News Medical
foto: Shan_shan / Shutterstock.com

Data actualizare: 08-12-2022 | creare: 08-12-2022 | Vizite: 246
Bibliografie
COVID-19 pandemic caused rapid brain aging in adolescents, link: https://www.news-medical.net/news/20221204/COVID-19-pandemic-caused-rapid-brain-aging-in-adolescents.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Desenul și coloratul îmbunătățesc sănătatea mentală și starea de bine
  • Organizația Mondială a Sănătății – bolile care ar putea declanșa o viitoare pandemie
  • Pandemia care ar putea ucide 900 de milioane de oameni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum