Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)

©

Autor:

Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
O meta-analiză publicată recent în jurnalul Translational Psychiatry atestă existența unei interacțiuni benefice între aportul de acizi esențiali Omega-3 (acidul eicosanpentaenoic, EPA și acidul docosahexaenoic, DHA) și reducerea simptomelor tulburării depresive majore.

Conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, tulburarea depresivă majoră reprezintă o problemă de sănătate publică, afectând aproximativ 350 de milioane de oameni din lume. Suplimentarea non-dietetică cu acizi grași polinesaturați Omega-3 a fost propusă ca tratament adjuvant în managementului depresiei majore. În sprijinul acestei recomandări s-a realizat și următoarea cercetare.

Meta-analiza a inclus 13 studii la care au participat 1233 de voluntari, iar rezultatetele confirmă beneficiile semnificative ale suplimentării cu acizi grași Omega-3 pe care le manifestă asupra simptomelor depresiei majore.

Rezultatele care atestă ameliorarea simptomatologiei despresiei sunt relativ similare cu cele ale unei meta-analize care a evaluat eficacitatea terapiei farmacologice cu anti-depresive, fapt care susține rolul utilizării acestei terapii complementare în managementul tulburării depresive.

Deși avantajele suplimentării cu acizi grași ențiali Omega-3 au fost încă o dată afirmate prin intermediul acestui studiu, potențiale efecte secundare ale supra-dozării nu sunt excluse în totalitate. Din acest motiv, suplimentarea cu acești nutrienți trebuie atent monitorizată și realizată conform recomandărilor medicului.

Data actualizare: 21-03-2016 | creare: 18-03-2016 | Vizite: 1718
Bibliografie
New study supports link between Omega-3 supplementation and reduction in depression, link: https://medicalxpress.com/news/2016-03-link-omega-supplementation-reduction-depression.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •