Cum abordăm corect alergiile pielii

©

Autor:

Cum abordăm corect alergiile pielii
Alergiile descriu răspunsurile hipersensibile ale sistemului imunitar la o substanță străină care nu este de obicei dăunătoare pentru corp. Substanțele străine cu potențial alergen sunt etichetate sub denumirea de alergeni. Din categoria alergenilor comuni fac parte anumite alimente, polenul, părul de animale sau latexul. Alergiile cutanate, survenite de obicei în urma contactului pielii cu anumite substanțe, pot fi tratate de regulă la domiciliu. (1, 2, 3)

Pentru a preveni intensificarea simptomelor, alergiile pielii trebuie abordate în mod corespunzător, tratamentul fiind recomandat încă din fazele incipiente. De asemenea, se recomandă evitarea alergenului identificat, pentru a preveni reapariția simptomelor. Majoritatea simptomelor alergice minore pot fi tratate cu antihistaminice sau creme cu corticosteroizi. Imunoterapia este o opțiune de tratament pe termen lung pentru simptomele alergice cronice. (1, 3, 4)

La momentul actual nu există modalități de a preveni alergiile. Există, însă, modalități de a preveni apariția simptomelor alergice. Evitarea alergenilor care declanșează simptomele alergiei reprezintă cea mai eficientă modalitate de prevenție. Pentru a putea evita alergenii care declanșează simptomele specifice, este necesară vizita la medicul alergolog, în vederea testării corecte a alergiilor și a identificării factorilor declanșatori. (2, 4, 5)

Cum pot fi abordate alergiile pielii?

Modul de abordare al alergiilor pielii depinde într-o mare măsură de afecțiunea care determină simptomele cutanate. Tratamentul optim este stabilit de către medic în funcție de particularitățile pacientului, precum vârsta, aspectul leziunilor cutanate, patologia asociată sau alte intoleranțe. (2, 4)

Când evitarea alergenului este imposibilă sau când simptomele s-au instalat deja, există o serie de tratamente disponibile împotriva alergiei cutanate. Tratamentul alergiilor include adesea antihistaminice sau corticosteroizi, sub diferite forme. În timp ce dermatita de contact necesită de cele mai multe ori tratament local cu unguente sau creme cu steroizi, alte condiții alergice, de regulă cu multiple manifestări sistemice, precum dermatita atopică, necesită suplimentar corticosteroizi orali pentru a reduce inflamația, antihistaminice pentru a calma mâncărimea sau antibiotice pentru a lupta împotriva unei infecții bacteriene. (3, 4, 5)

Antihistaminicele pot ajuta la tratarea majorității reacțiilor alergice minore, indiferent de cauză. Antihistaminicele reduc producția de histamina a organismului, ceea ce determină ameliorarea simptomelor asociate alergiei, inclusiv reacțiile cutanate, strănutul, tusea sau lăcrimarea ochilor. Antihistaminicele vin sub mai multe forme (pastile orale, spray-uri, tablete solubile sau picături de ochi), pentru a ajuta la administrarea medicamentului mai aproape de sursa reacției. (3, 4, 6)

Corticosteroizii sunt medicamente sintetice folosite pentru a trata umflarea și inflamația cauzate de alergii, precum și astmul alergic. Comparativ cu antihistaminicele, folosite uneori inclusiv cu scop preventiv, în perioadele în care se amplifică simptomele alergiei, corticosteroizii sunt utilizați în principal pentru bolile în curs. (3, 4, 7)

Imunoterapia este un tratament preventiv secundar, recomandat persoanelor cu alergii care sunt greu de gestionat sau de prevenit, precum cele la acarieni sau polen. Imunoterapia presupune administrarea treptat a unor doze din alergenul la care persoana este alergică, pentru a antrena corpul să devină imun. Creșterile progresive ale cantității de alergen administrat fac ca sistemul imunitar să devină mai puțin sensibil la substanță, astfel încât o eventuală expunere la alergen în viitor să fie mult mai puțin severă. (4, 5, 8)

Există, de asemenea, o serie de remedii folosite în medicina tradițională pentru ameliorarea reacțiilor alergice, însă dovezile științifice care să susțină utilizarea acestor remedii sunt limitate. Schimbările stilului de viață, de exemplu prin reducerea consumului de grăsimi și prin introducerea în alimentație a legumelor și cerealelor integrale, ar putea aduce îmbunătățiri pentru anumite persoane. Suplimentele naturale, precum uleiul din semințe de in, zincul și vitamina A, C și E sunt sugerate pentru a îmbunătăți simptomele alergiei. Persoanele cu alergii ar trebui, de asemenea, să evite zgârierea pielii și să utilizeze creme hidratante pentru spălarea mâinilor. (2, 3, 4)

Data actualizare: 01-01-2022 | creare: 01-01-2022 | Vizite: 763
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre alergii și sănătatea mentală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum