Legătura dintre alergii și sănătatea mentală

©

Autor:

Legătura dintre alergii și sănătatea mentală
Un nou studiu sugerează că eczemele, febra fânului și astmul pot fi asociate cu risc crescut de a dezvolta boli mintale.
Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Frontiers in Psychiatry.

Cercetarea a vizat legătura dintre sănătatea mintală și astm, rinita alergică (sau febra fânului) și dermatita atopică (sau eczema).

La prima vedere, pare puțin probabil ca alergiile și sănătatea mintală să fie legate în vreun fel; mâncărimea pielii și rinoreea  nu par a fi în mod special asociate cu problemele emoționale și cognitive.

Studiul a implicat 46.647 de persoane cu boli alergice și 139.941 fără astfel de boli, din cadrul unui program național de sănătate publică. Datele au fost din perioada 2000-2015. Pe întreaga durată a studiului, 6,7% dintre participanții fără afecțiuni alergice au dezvoltat o afecțiune psihiatrică. Pentru cei cu afecțiuni alergice, această cifră a crescut la 10,8%. Aceasta se traduce printr-o creștere cu 66%.

Care este însă mecanismul ce se află în spatele acestei conexiuni? În ultimii ani, a existat un mare interes în studierea inflamațiilor și rolul lor în sănătatea mintală - în special în ceea ce privește depresia și anxietatea.

Relația este cel mai probabil una cu dublu sens: inflamațiile care se manifestă la nivelul pielii pot fi prezente și la nivel cerebral, și, pe de altă parte, este posibil ca stresul cauzat de o afecțiune alergică să agraveze simptomele psihiatrice care există deja.

Studiile anterioare au arătat că percepția pruritului (mâncărimilor) este de multe ori dată nu de severitatea bolii neapărat, ci de factori psihologici.

Deși studiul actual nu trage o concluzie clară, evaluarea stării emoționale și monitorizarea sănătății pacienților cu alergii ar putea contribui la evitarea problemelor psihiatrice. De asemenea, acest studiu  oferă dovezi suplimentare privind legătura dintre sănătatea psihică și inflamație.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 15-05-2019 | creare: 25-04-2018 | Vizite: 4293
Bibliografie
Common allergic conditions linked to mental health, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321578.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe
  • De ce nu ne putem gâdila singuri? Iată explicația științifică
  • Proteinele microflorei bacteriene de la nivelul pielii pot oferi protecție împotriva unor boli
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum