Cum acționează bicarbonatul de sodiu asupra arsurilor gastrice?

Cum acționează bicarbonatul de sodiu asupra arsurilor gastrice?

©

Autor:

Cum acționează bicarbonatul de sodiu asupra arsurilor gastrice?

Bicarbonatul de sodiu ca atare sau în compoziÈ›ia unor medicamente este utilizat de multe persoane pentru reducerea simptomelor refluxului gastroesofagian. Iată prin ce mecanisme chimice acÈ›ionează asupra arsurilor gastrice.

 

Refluxul gastroesofagian sau boala de reflux gastroesofagian este o afecÈ›iue gastrică în care acidul gastric È™i conÈ›inutul gastric se întorc la nivelul esofagului, cauzând senzaÈ›ie de arsură (pirozis) È™i durere la nivelul pieptului. Apar simptome ca eructaÈ›ii, balonare sau dificultăți respiratorii. Este cauzată de alimente grase sau picante, sucuri acidulate sau ciocolată. 

Medicamentele antiacide sunt substanÈ›e de contracarează aciditatea gastrică. Pot fi absorbabile sau neabsorbabile. Fiecare astfel de medicament are un ingredient activ, metalic sau nemetalic cu efect gastric diferit. Antiacidele neutralizează acidul gastric după ce acesta este secretat. Bicarbonatul de sodiu sub diverse forme (pudre, tablete, soluÈ›ii apoase etc.) (NaHCO3) are o putere redusă de neutralizare comparativ cu hidroxidul de magneziu, de aluminiu sau carbonatul de calciu. De obicei se foloseÈ™te sub formă adăugată în soluÈ›ii apoase. În cazul antiacidelor neabsorbabile, efectele adverse sunt minimizate prin adăugarea diferiÈ›ilor agenÈ›i, dar bicarbonatul de sodiu este excepÈ›ia, fiind absorbabil. 

Pancreasul produce în mod natural bicarbonat de sodiu pentru a proteja intestinele, dar în cazul prezenÈ›ei acestei afecÈ›iuni, cantitatea secretată de pancreas nu face față. Bicarbonatul, fiind o substanță alcalină, neutralizează È™i reduce posibilitatea ca o parte a conÈ›inutului din stomac să se reîntoarcă în esofag. Reduce senzaÈ›ia de arsură la nivelul gâtului È™i pieptului. Dozele crescute pot afecta pH-ul organismului. Efectele se manifestă rapid, dar poate cauza eructaÈ›ii, distensie gastrică, are durată scurtă de acÈ›iune È™i absorbÈ›ie sistemică.

ReacÈ›ionează cu acidul clorhidric din stomac È™i eliberează dioxid de carbon ce este absorbit uÈ™or. Clorura de sodiu, dioxidul de carbon È™i apa se formează în urma reacÈ›iei.


Sursa: Tulane University School of Medicine


Un gram de bicarbonat va neutraliza 11,9 mEq de acid. O doză prea mare poate duce la alcalinizarea urinei, ducând astfel la probleme renale.

HCl + NaHCO3 –>  NaCl + H2O +CO2

Efectele adverse, deÈ™i rare, sunt: alcaloză metabolică severă, alcalinizarea urinei, hipercalcemie la pacienÈ›ii cu funcÈ›ie renală afectată, retenÈ›ia de fluide la pacienÈ›ii cu boli cardiovasculare, hipertensiune sau insuficiență renală. Administrarea prelungită sau în doze mari poate favoriza eliberarea mai crescută de acid gastric, agravând simptomele. 

De asemenea, persoanele care consumă o cantitate crescută de alcool prezintă un risc mai mare de complicații din urma administrării regulate a bicarbonatului, deoarece crește deshidratarea și agravează simptomele.

 


Data actualizare: 25-03-2020 | creare: 04-07-2017 | Vizite: 52400
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele adverse ale medicaÈ›iei anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariÈ›ia bolilor hepatice
  • Bicarbonatul de sodiu – sigur pentru administrarea în bolile autoimune?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum