Cum acționează bicarbonatul de sodiu asupra arsurilor gastrice?

©

Autor:

Cum acționează bicarbonatul de sodiu asupra arsurilor gastrice?

Bicarbonatul de sodiu ca atare sau în compoziția unor medicamente este utilizat de multe persoane pentru reducerea simptomelor refluxului gastroesofagian. Iată prin ce mecanisme chimice acționează asupra arsurilor gastrice.

 

Refluxul gastroesofagian sau boala de reflux gastroesofagian este o afecțiue gastrică în care acidul gastric și conținutul gastric se întorc la nivelul esofagului, cauzând senzație de arsură (pirozis) și durere la nivelul pieptului. Apar simptome ca eructații, balonare sau dificultăți respiratorii. Este cauzată de alimente grase sau picante, sucuri acidulate sau ciocolată. 

Medicamentele antiacide sunt substanțe de contracarează aciditatea gastrică. Pot fi absorbabile sau neabsorbabile. Fiecare astfel de medicament are un ingredient activ, metalic sau nemetalic cu efect gastric diferit. Antiacidele neutralizează acidul gastric după ce acesta este secretat. Bicarbonatul de sodiu sub diverse forme (pudre, tablete, soluții apoase etc.) (NaHCO3) are o putere redusă de neutralizare comparativ cu hidroxidul de magneziu, de aluminiu sau carbonatul de calciu. De obicei se folosește sub formă adăugată în soluții apoase. În cazul antiacidelor neabsorbabile, efectele adverse sunt minimizate prin adăugarea diferiților agenți, dar bicarbonatul de sodiu este excepția, fiind absorbabil. 

Pancreasul produce în mod natural bicarbonat de sodiu pentru a proteja intestinele, dar în cazul prezenței acestei afecțiuni, cantitatea secretată de pancreas nu face față. Bicarbonatul, fiind o substanță alcalină, neutralizează și reduce posibilitatea ca o parte a conținutului din stomac să se reîntoarcă în esofag. Reduce senzația de arsură la nivelul gâtului și pieptului. Dozele crescute pot afecta pH-ul organismului. Efectele se manifestă rapid, dar poate cauza eructații, distensie gastrică, are durată scurtă de acțiune și absorbție sistemică.

Reacționează cu acidul clorhidric din stomac și eliberează dioxid de carbon ce este absorbit ușor. Clorura de sodiu, dioxidul de carbon și apa se formează în urma reacției.


Sursa: Tulane University School of Medicine


Un gram de bicarbonat va neutraliza 11,9 mEq de acid. O doză prea mare poate duce la alcalinizarea urinei, ducând astfel la probleme renale.

HCl + NaHCO3 –>  NaCl + H2O +CO2

Efectele adverse, deși rare, sunt: alcaloză metabolică severă, alcalinizarea urinei, hipercalcemie la pacienții cu funcție renală afectată, retenția de fluide la pacienții cu boli cardiovasculare, hipertensiune sau insuficiență renală. Administrarea prelungită sau în doze mari poate favoriza eliberarea mai crescută de acid gastric, agravând simptomele. 

De asemenea, persoanele care consumă o cantitate crescută de alcool prezintă un risc mai mare de complicații din urma administrării regulate a bicarbonatului, deoarece crește deshidratarea și agravează simptomele.

 


Data actualizare: 25-03-2020 | creare: 04-07-2017 | Vizite: 52400
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  • Bicarbonatul de sodiu – sigur pentru administrarea în bolile autoimune?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum