Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces

©

Autor:

Medicamentele antiacide asociate cu risc crescut de deces
Utilizarea unor medicamente foarte populare - inhibitori ai pompei de protoni (IPP) - a fost asociată în urma unor studii recente cu o serie de probleme de sanatate, iclusiv afecțiuni renale, risc crescut de fracturi și demență. Acum însă, un nou studiu a asociat consumul pe termen lung cu o creștere a riscului de deces. Cercetările au fost publicate în jurnalul BMJ Open.

IPP (omeprazol, lansoprazol, pantoprazol) sunt medicamente ce inhibă secreția de acid gastric în stomac, fiind indicate pentru hiperaciditate, reflux gastroesofagian, sau ulcer. Denumirile comerciale includ Gastrapid, Omeprazol, Omez, Helicid, Losec, Nexium, Ultop.

Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din St. Louis au examinat fișele medicale a 275.933 de pacienți care luau IPP și 75.355 de pacienți care luau o altă clasă de medicamente - antagoniști ai receptorilor H2 (ranitidina, famotidina, nizatidina) - pentru hiperaciditate gastrică, notând câte persoane au decedat în următorii cinci ani.

„Indiferent de modul în care am procesat acest volum mare de date, concluzia a fost aceeași: pacienții cărora li s-au administrat medicamente inhibitoare a pompei de protoni au avut un risc cu 50% mai mare de deces în următorii cinci ani”, a declarat Dr. Ziyad Al-Aly.

Deși un tratament recomandat de medic cu IPP nu ar trebui să depășească două până la opt săptămâni, multe persoane ajung să ia medicamentul luni sau ani întregi. Datele studiului au arătat că dintre persoanele care luau IPP sau blocante H2 fără a avea afecțiunile gastrointestinale cărora li se adresează aceste medicamente, cele care luau IPP au avut un risc de deces cu 24% mai mare decât cei care luau blocante H2.

Autorii sunt de părere că rezultatele studiului nu sunt împotriva utilizării acestor medicamente, ci avertizează asupra riscurilor în caz de administrare fără motiv întemeiat, pe termen lung. De asemenea, aceștia încurajează monitorizarea efectelor adverse și evaluarea periodică a schemei de tratament.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 04-03-2020 | creare: 05-07-2017 | Vizite: 7607
Bibliografie
Popular heartburn drugs linked to higher death risk, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-popular-heartburn-drugs-linked-higher.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  • Alimente care pot provoca reflux și probleme digestive
  •