Cum pot obezitatea și bullying-ul să afecteze sănătatea mintală a adolescenților?

©

Autor:

Cum pot obezitatea și bullying-ul să afecteze sănătatea mintală a adolescenților?
Sănătatea mintală a băieților poate fi mai ușor afectată de obezitate, deși simptomele depresive sunt mai frecvente la adolescente, arată un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala. Indiferent de sex, agresiunea de tip bullying este un factor de risc considerabil mai mare decât supraponderalitatea pentru apariția simptomelor depresive.
Publicat în Journal of Public Health, studiul a investigat legătura dintre indicele de masă corporală (IMC) și simptomele depresive și a analizat îndeaproape dacă agresiunile de tip bullying pot afecta relația dintre greutate și simptomele depresive în timp. De asemenea, cercetătorii au dorit să investigheze dacă au existat diferențe de gen. În cadrul studiului, tineri născuți în județul Västmanland din Suedia au răspuns la întrebări despre înălțime, greutatea corporală și simptomele depresive în trei ocazii diferite, la intervale de trei ani. Vârsta medie a respondenților a fost de 14,4 ani la momentul începerii studiului și de 19,9 ani în ultima sa etapă, la momentul ultimului chestionar.

Pe baza indicelui de masă corporală, adolescenții au fost împărțiți în trei grupe: cei cu greutate normală, supraponderal și, respectiv, obezitate. De asemenea, au fost grupați în funcție de amploarea simptomelor depresive. În general, indiferent de greutatea lor, fetele au declarat mai frecvent că au simptome depresive. În 2012, la momentul primului chestionar, 17% dintre fete și 6% dintre băieți au declarat că prezintă simptome depresive. Până în 2015, proporțiile adolescenților cu astfel de simptome au crescut la 32% pentru fete și 13% pentru băieți. Cifrele corespunzătoare pentru 2018 au fost de 34 și, respectiv, 19%. Un IMC mai mare nu a afectat, în măsura în care cercetătorii au văzut, bunăstarea mentală a fetelor într-o măsură foarte mare. Cu toate acestea, la băieți, modelul observat a fost complet diferit.

Tinerii respondenți au fost întrebați și despre hărțuirea de tip bullying, de exemplu, pentru a preciza dacă, în ultimul an, au fost expuși fizic la lovituri, au fost tachinați sau excluși, au fost supuși hărțuirii cibernetice sau agresați de un adult la școală. În fiecare analiză, expunerea la agresiune a fost asociată cu un risc mai mare de simptome depresive. Această legătură a fost, de asemenea, evidentă șase ani mai târziu, în special la băieții supraponderali.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-05-2021 | creare: 12-05-2021 | Vizite: 566
Bibliografie
How bullying and obesity can affect girls' and boys' mental health, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210507112020.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele bullying-ului asupra victimelor
  • Reclamele la alimente modifică prioritățile și preferințele alimentare la copii
  • Prevenirea bullying-ului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum